Haberler

Irak Türkleri Haftası"

Eskişehir Valisi Tuna: "Bizim, Kültür Başkentliği olmak şuurundan hareketle, 'dilde, fikirde, iş'te birlik' şiarımızdır.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Bizim, kültür başkentliği olmak şuurundan hareketle, 'dilde, fikirde, iş'te birlik' şiarımızdır. Ne kadar çok birlik içinde olursak, sesimizi daha güçlü bir şekilde duyururuz, dağılmayız, parçalanmayız" dedi.

Vali Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve Türkmeneli Dernekleri Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen "Irak Türkleri Haftası" kapsamında kente gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ve Irak Türkmenleri temsilcileriyle Valilik Meclis Salonu'nda görüştü.

Tuna, yaptığı konuşmada, Türk dünyasının kalbinin Eskişehir'de atmaya devam ettiğini belirterek, bu süreçte Irak Türkmenlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuklarına, Türkmen şivesiyle seslenen Tuna, "Türkmen ocağını görmek, Irak Türkmenlerini her yönüyle daha iyi tanımak, sevgi ve muhabbet saçmak, aramızdaki gönül bağını güçlendirmek istiyoruz. Çünkü hepimiz, aynı büyük bir medeniyetin varisleriyiz. Dileğimiz, yüreğimiz, derdimiz  birdir" diye konuştu.

Türklerin ve Irak Türkmenlerinin her zaman sağduyulu, barıştan ve huzurdan yana olduğuna dikkati çeken Tuna, şunları kaydetti:

"Kültüre, eğitime, tahsile önem veren Iraklı kardeşlerimizin ortak gönül mirasımızı geleceğe taşıma adına milli benliklerine gösterdikleri hassasiyet takdire şayandır. Bizim, kültür başkentliği olmak şuurundan hareketle, 'dilde, fikirde, iş'te birlik' şiarımızdır. Ne kadar çok birlik içinde olursak, sesimizi daha güçlü bir şekilde duyururuz, dağılmayız, parçalanmayız.  Birlik beraberlik mesajlarıyla, sizlerin tek ve güçlü bir ses halinde varlığınızı devam ettirmeniz bizim için, Türkiye için önemlidir. Çünkü içinde bulunduğumuz coğrafya, çok hassas ve kırılgan bir coğrafyadır. Türkiye ile ilişkilerin sürmesi, birbirinizin arasındaki güçlü birliktelik önümüzdeki dönemde de ihtiyaç duyduğumuz barışın ve huzurun bir an önce gelmesi ve süreklilik arz etmesi açısından oldukça önemlidir."

"Irak Türkmenlerinin bizim için ayrı bir yeri vardır"

Hürmüzlü de toplantının yapılmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Vali Tuna ve katılımcılara sevgi ve muhabbet dileklerini iletti.

"Irak içinde bulunan bütün katmanlara dost ve kardeş olarak baktığımız bir gerçektir ama Irak Türkmenlerinin bizim için ayrı bir yeri vardır" diyen Hürmüzlü, şöyle devam etti:

"Onlar, Türkiye ile Irak arasında bir sevgi ve muhabbet köprüsüdür. Dolayısıyla bu köprünün her zaman zinde ve canlı kalması bizim için önemlidir. Türkiye devleti bu konuya böyle bakıyor, bundan emin olmanızı ister. Sayın Cumhurbaşkanımız, Irak Türkmenlerinin temsilcilerini kabul ettiklerinde, hep bunu da dile getirmiştir. Bunun için devletimizin ve muhtelif illerimizin bu konuya hassasiyetle bakmaları çok önemli olduğu gibi, insanlarımızın da bunu iyi değerlendirmeleri gerekir. Bu toplantıların Irak Türkmenleri ve bütün Türk dünyası için kazanımlar getireceğinden eminim. "

"Türk devletinden artık maddi yardım değil manevi yardım bekliyoruz"

Irak Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Irak-Türkiye Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Jale Yunus Neftçi de Irak Türklerinin çektikleri sıkıntıları anlatarak, 2003'ten bu yana kaybettikleri hakların geri alınamadığını aktardı.

Irakta diğer yaşayan halkların haklarını geri aldıklarına işaret eden Neftçi, "Türkiye hükümetinden çok beklentilerimiz var. Bizim ricamız bize bir özellik bakışı göstermelerini bekliyoruz. Şimdiye kadar haklarımızı elde etmedik. Türk devletinden artık maddi yardım değil manevi yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanvekili Aydın Beyatlı ise Irak Türkmenleri olarak yalnız kaldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hiçbir zaman eğilmedik, kırılmadık, dilimizi, kültürümüzü hep muhafaza ettik ve bugüne geldik. Bizler Irak Türkmenleri olarak üzerimize düşen bu davadaki mücadeleyi savunuyoruz ve son ferdimiz kalana kadar bu davayı sürdüreceğimize tüm Türk dünyası karşısında söz veriyoruz."

Daha sonra Vali Tuna, Hürmüzlü ve Irak Türkleri temsilcilerine anı tabağı hediye etti.

Irak Türkleri heyetinde, Türkmen Lideri ve Irak Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmen Devlet BakanıTuran Müftüoğlu, IKBY Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, Türkmen Meclis Başkanı Yunus Bayraktar, Irak Türkmen Milletvekilleri Hasan Özmen ve Fevzi Ekrem ile diğer ilgililer yer aldı. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel

Güngör Azim Tuna Eskişehir Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title