Haberler

"İlk Yardım Eğimi Zorunlu Olmalı"

Güncelleme:

ATUDER Başkanı Cander, Body Worlds sergisinde konuştu.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Ankara'da Body Worlds Sergisi'nde başlayacak eğitimleri Türkiye genelinde yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Prof.Dr. Cander, "İlk Yardım Eğitimi zorunluluk haline gelmeli. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşir. Bundan sonraki müdahalenin faydası olmaz. İlk anda yapılmayan müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır" dedi.

Ankara'da gördüğü yoğun ilgi üzerine süresi Mart sonuna kadar uzatılan Body Worlds sergisinde, sömestir tatili boyunca ziyaret eden öğrencilere teorik ve pratik uygulamalı olarak 'İlk Yardım ve Temel yaşam Desteği Eğitimi' verilecek.

Sergilendiği ülkelerde büyük ilgi gören, dünyaca ünlü 'Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası- Yaşam Döngüsü Sergisi', Ankara'da 24 Mart 2013'e kadar uzatıldı. Sömestir tatili süresince sergiyi ziyaret edecek öğrencilerin, Body Worlds'ün büyülü dünyasının yanı sıra farklı bir deneyim daha yaşayabilecekleri belirtildi.

Eğitimde, 'Trafik kazalarında nasıl müdahele edilmeli?', 'Kanama anında neler yapılmalı?', 'Kalbi duran bir hastaya nasıl kalp masajı yapılır?', 'Yanık anında ilk müdahale nasıl olmalı?', 'Düşme- çarpma gibi travmatik durumlarda ne yapılmalı?' gibi konular, uzman eğitici doktorlar tarafından uygulamalı olarak simulator üzerinde gösterilecek.

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander yaptığı açıklamada, Türkiye'de hem ilk yardım, hem temel yaşam desteği eğitiminin ileri ülkelere oranla daha geri olduğunu ve istenen düzeye ulaşamadığını anlattı. Prof.Dr. Cander, "Son yıllarda bu konuda daha bilinçli çalışmalar yapılsa bile, alınan eğitimin uygulamaya dönmesinde sorunlar yaşanmaktadır. Ancak gerek ilk yardım, gerekse temel yaşam desteği hayati öneme sahiptir. Çünkü ilk anda yapılmayan bu müdahaleler yaşam kaybına kadar giden bir sürece yol açmaktadır. Bir insanın kalbi durduktan sonra 4-10 dakika içinde müdahale edilmezse beyin ölümü gerçekleşmekte ve bundan sonra yapılacak müdahalelerin faydası olmamaktadır" dedi.

OLAY YERİNDE İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Prof.Dr. Cander, en iyi sistemlerde dahi sağlık ekibinin olay yerini ulaşmasının 6 dakikadan sonra olduğunu belirtirken, "Bazen 20-30 dakikaya kadar gecikebilmektedir. Olay yerinde olanların yapacağı müdahale son derece önemlidir. Bu yüzden ilk yardım ve özellikle temel yaşam desteği eğitimini yaygınlaştırılması hayati önem arz etmektedir. Gelişmiş ülkelerde ilk okul çağlarından itibaren bu eğitime ayrı bir önem verilmektedir. Ama özellikle bazı branşlarda örneğin polis, itfaiyeci gibi mesleklerde bu eğitim zorunludur" dedi.

İlk yardım veya temel yaşam desteği eğitiminde eksikliklerin insan ve uzuv kaybına neden olabildiğini belirten Prof.Dr. Cander, şöyle devam etti:

"Her zaman ilk dakikalar çok önemlidir. Örneğin kanamayı durdurmak için yapılacak bir bası hayat kurtarabilmektedir Bu yüzden ATUDER olarak bir yandan bu eğitimi almış kişilerin artması için bir duyarlılık kampanyası için çalışırken, bir yandan da sağlıklı yaşam konusunda insanları ciddi anlamda bilinçlendiren Body Worlds sergisinde ziyaretçilere ilk yardım ve temel yaşam desteği eğitimleri vermeye başlıyoruz. Body Worlds sergisi ile yaptığımız bu anlamlı işbirliğinin devamında Türkiye'nin farklı yerlerinde eğitimlere devam etmeyi planlıyoruz."

7 Eylül'den bu yana Ankara Kentpark Alışveriş Merkezi'nde sergilenen, Gunther Von Hagens'in BODY WORLDS Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi, insan vücudunun mükemmel ve karmaşık yapısını unutulmayacak bir şekilde gösterdiği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title