Haberler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker."Muhatabımız Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olan Kürt...

"Muhatabımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt kardeşlerimiz, diğer etnik kökenli vatandaşlarımız."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,

"Muhatabımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt kardeşlerimiz, diğer etnik kökenli vatandaşlarımız. Muhatabımız 75 milyon vatandaşımız" dedi.

Eker, AK Parti Şırnak İl Başkanlığı'nda partililere hitaben yaptığı konuşmada, hükümet ve bakanlık olarak kentin tarım alanında gelişmesi için önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri görüşmek, tarım ve hayvancılık sektöründe daha da gelişmesini sağlamak için geldiklerini söyledi.

-"Türkiye'de bir Kürt sorunu var"-

Bölgenin bir evladı olarak Şırnaklıları gördüğünde mutluluk duyduğunu ifade eden Eker, bölgenin ve Türkiye'nin sorunları bulunduğunu, en çok, en yakıcı şekilde hissedilen sorunun ise terörist saldırılar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kürt sorunu, bu sorunun devamında ortaya çıkan terörist saldırılar ve terör örgütünün buradaki eylemleri, her Allah'ın günü bir ölümle bir şehit haberiyle gerçekten sarsılan yüreklerimiz. Biz bu meseleye bizden öncekiler gibi yaklaşmıyoruz. Bizden önce yapılan yanlışlara asla biz sahip çıkmadık. Onları doğru da bulmadık. Yanlışa 'yanlış' dedik. Kim yaparsa yapsın bu yanlışlar yapıldı geçmişte. Biz Türkiye'de yaşayan 75 milyon insanının tamamını Kürt, Türk, Arap, Laz ve Çerkez ne varsa bu topraklardaki herkesi kardeş bilen, hiçbirini diğerinden üstün görmeyen bir anlayışın ürünü, bir zihniyetin siyasi temsilcisi ve bir partinin mensuplarıyız. Partimizin programında bu var. Biz diyoruz ki;

'Türkiye'de bir Kürt sorunu var'. Biz bu sorunu barış ve huzurlu bir ortam içerisinde çözeceğiz. Kavga etmeden çözeceğiz. Yeni sorunlar yaratmadan çözeceğiz. Geçmişte Kürt kardeşlerimiz olarak ki; ben de onlardan birisiyim, bizim dilimize yasaklar kondu. Bu 60-70 yıllık hadise. Ancak biz geldiğimizden itibaren adım adım vatandaşlarımızın meşru, demokratik hak ve taleplerini dikkate aldık. Muhatabımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt kardeşlerimiz, diğer etnik kökenli vatandaşlarımız, muhatabımız 75 milyon vatandaşımız."

Eker, Kürt kimliğinden bahsedilecekse bu kimliğin en önemli sorunu olarak görülen Kürtçe'nin kullanımına birtakım kolaylıklar getirdiklerini vurgulayarak, bütün bunların Türkiye'de birlik ve beraberliği sağlamak, kardeşliği pekiştirmek, vatandaşların sahip olduğu demokratik ve insan haklarını kullanmalarına imkan tanıma çalışmaları olduğunu belirtti.

-"Barış içerisinde Kürt sorununu çözüyoruz"-

Eker, bu sorunu AK Parti'nin çözeceğini, çünkü AK Parti'nin Türkiye'nin her yerinde bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Barış içerisinde Kürt sorununu çözüyoruz. Bu barış iklimini, bu barış ortamını Türkiye'nin her yerine yayma çabası içerisindeyiz. 30 senedir şiddetten, kandan ve gözyaşından beslenen adeta devletin yanlış yapmasını bekleyip devletin yaptıklarından nemalanan, bunun üzerinden siyaset yapan bir örgüt var. Kandan ve gözyaşından besleniyor. Onlar da bu sorunu barış içerinde çözmemize engel olacak tutum içerisindeler. Ne zaman bir adım atıyoruz; bir bomba patlatılıyor, ne zaman bir yatırım yapıyoruz; bir dinamit konuluyor. Ne zaman bir şantiye yapıyoruz; o şantiyenin yoluna mayın düşüyorlar. Bu memleketin demokratikleşmesini, sivilleşmenini, gelişmesini, barış ve huzurun bu yola tesis edilmesini istemiyorlar. Niye- Çünkü o politik kadronun örgüt yöneticilerinin siyasi, kendi politik çıkarları söz konusu. Onlar bu sorunu 'ben kan dökerek çözeceğim' diyor. Arkadaş kan dökerek daha fazla sorun çıkararak bu çözülmez. Daha çok ocağa ateş düşmesi, daha çok bağrın yanması, daha çok annenin feryadı, figanı, gözyaşı bu sorunu daha da büyütür. Tüm Müslümanlar olarak temennimiz huzurun ve barışın ülkemize ve milletimize bir an önce gelmesidir."

-Kepenk kapatılması-

Eker, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin daha çok sesinin çıkması gerektiğine dikkati çekerek, "Yeter arkadaş, senenin 365 günü, esnafa gelip 'dükkanını kapat', 'kepenk indir', 'atölyeye kilit vur' ben böyle istiyorum diyeceksin. İyi de arkadaş benim evime sen mi ekmek veriyorsun. Benim evime ekmek gitmesi lazım. Öyle benim dükkanımı kapattırmakla, kundaklamakla sen ne yapmak istiyorsun-. Bununla mı çözeceksin bu meseleyi- Burada biraz daha artık sivil insanların dik durması, sesini yükseltmesi lazım. Bu beladan etkilenen herkesin sesini yükseltmesi lazım. Tüm AK Partililer Türkiye'de 10 yıla yaklaşan iktidar döneminde Yapılan bütün hayırlı işlerin, bütün hayırlı icraatların hepsinin sevabına ortaksınız" ifadesini kullandı.

-Şırnak'ta 7 bin 200 kayıtlı çiftçi-

Bakan Eker,1 milyon dönümlük Şırnak'ta 100 bin hektar kayıtlı arazi ve yaklaşık 7 bin 200 kayıtlı çiftçi bulunduğunu söyledi.

7 bin çiftçiye geçen yıl nakit olarak 42 milyon lira destek verdiklerini ifade eden Eker, bu yıl haziran ayına kadar da 36 milyon lira ödeme yaptıklarını belirtti.

Eker, yıl sonuna kadar bu desteklerin süreceğini kaydederek, "7 bin kardeşimize hükümetimiz döneminde ödediğimiz para 260 milyon lira. GAP Eylem Planı kapsamında buraya hayvancılık ile ilgili hibe imkanı getirdim. Müracaatlarda sadece bir hak ediş var. Hayata hepsi geçmedi. Bütün bu saldırılara rağmen burada daha sıkı duralım ve yatırım yapalım ki; Şırnak daha zengin daha müreffeh bir şehir haline gelsin" diye konuştu.

Çarşı esnafını da ziyaret ederek, sorunlarını dinleyen Eker, daha sonra Şırnak Valiliği'nce İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine kurulan iftar çadırında vatandaşlara yemek dağıttı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da vatandaşlar ile sıraya girerek Eker'in elinden yemeğini aldı.

Yemeğe, AK Parti Milletvekili Mehmet Emin Dündar, Vali Vahdettin Özkan ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Cafer Balık - Özgür Ayaydın - Ümit Özdal / Sema Kaplan

Yayıncı: İbrahim Uyar - ŞIRNAK

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

title