Haberler

Fransa Meclisinin Kararının Yankıları... -İTO Meclis Toplantısı... -İTO Başkanı Yalçıntaş: "3-5 Tane Fransız Parlamentosu, Türk Tarihini Yargılayamaz ve Türk Tarihi Üzerine Fikir Beyan Edemez"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fransa Parlamentosunda Sözde Ermeni Soykırımının İnkarını Suç Sayılmasını Öngören Yasa Teklifinin Kabul Edilmesine İlişkin Olarak, "'3-5 Tane Fransız Parlamentosu, Türk Tarihini Yargılayamaz ve Türk Tarihi Üzerine Fikir Beyan Edemez" Değerlendirmesinde Bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Fransa Parlamentosunda sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesine ilişkin olarak, '''3-5 tane Fransız Parlamentosu, Türk tarihini yargılayamaz ve Türk tarihi üzerine fikir beyan edemez'' değerlendirmesinde bulundu.

İTO'nun Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi.

Yalçıntaş, burada yaptığı konuşmasına, yazar Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldüğünü, bunun sevindirici bir haber olduğunu söylerek başladı.

Fransız Parlamentosunda kabul edilen yasa teklifi ile ilgili süreci anlatan Yalçıntaş, bunun, yasalaşması için Senato ve Cumhurbaşkanının imzasından geçmesi gerektiğini anımsattı.

Murat Yalçıntaş, ''Türkiye olarak neresinden bakarsanız bakın önümüzde bir yıllık bir çalışma süresi var. Bu tasarının Senatoda durdurulması ve bir daha asla açılmayacak şekilde kapağının kapatılması için...'' diye konuştu.

Fransa'nın büyük bir devlet olduğunu ifade eden Yalçıntaş, Fransa'nın kendi devlet mekanizmalarını işleterek, attığı adımdan geri döneceğine ve bu yanlışı düzelteceğini söyledi.

Yalçıntaş, Fransa'nın bu yanlışı düzeltmeyerek, yasayı kanunlaştırmasının hem akıldan hem de tarihten uzaklaşmak olacağı görüşünü aktardı.

Tarihi unutmamak gerektiğini, Türk-Fransız ilişkilerinin her zaman dostane temeller üzerine kurulduğunu belirten Yalçıntaş, Şarlken'e esir düşen Fransa Kralı Fransuva'nın annesini Kanuni Sultan Süleyman'a göndererek yardım istediğini anlattı.

Murat Yalçıntaş, şöyle konuştu:

''Kanuni Sultan Süleyman, Fransa'yı ve Fransız kralını esaretten kurtardı. Ve Fransız tüccarlara verdiği imtiyazlarla Fransa'nın ekonomik anlamda güçlenmesinin ve de güçlü bir devlet olmasının temellerini attı. İşte Türk-Fransız dostluğu ta o zamana dayanır. Ve biz şunu biliyoruz; o zaman Osmanlı, Fransız kralını esaretten kurtarırken ne kadar adaletli, hakkaniyetli davrandıysa, aynı Osmanlı 1. Dünya Savaşı esnasında kendi tebası olan Ermenilere de o kadar adaletli ve hakkaniyetli davranmıştır.''

-''HİÇ KİMSE TÜRKLERİ NAZİLERLE AYNI KEFEYE KOYAMAZ''-

Fransız Parlamentosunu aldığı kararın ahlaki ve hukuki dayanağı olmadığını vurgulayan Yalçıntaş, ''Ben şunu söylemek istiyorum tüm açıklığıyla; 3-5 tane Fransız parlamentosu Türk tarihini yargılayamaz ve Türk tarihi üzerine fikir beyan edemez. Ve ben Fransız dostlarımıza şunu da hatırlatmak isterim; Fransız Parlamentosu, Türkiye'yi yargılamak için dar gelir arkadaşlar'' diye konuştu.

Bu sözleri salondaki katılımcılar tarafından alkışlarla desteklenen Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Fransız Parlamentosu, bu aldığı kararın altında ezilecektir. Hiç kimse Türkleri Nazilerle aynı kefeye koyamaz. Ve bu aynı kefeye koyma girişimi 3-5 tane oy alacağız, diye yaptıkları şey, Fransız parlamenterlerin alnına kara leke olarak geçer. Ve bu karara kim karşı çıkmayacaksa Fransa'da, aynı kara lekeden onlar da paylarını alacaktır arkadaşlar.''

Murat Yalçıntaş, bu konuda kamu, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

-CARİ AÇIK-

Konuşmasında cari açık konusuna da değinen Yalçıntaş, Türkiye'nin enerji politikalarını yeniden düzenlemesi gerektiğine işaret etti.

Yalçıntaş, 2006 yılında Türkiye'nin toplam enerji ithalatının yaklaşık 28 milyar dolar olacağını hatırlatarak, ''Ve şu anki trend eğer devam ederse, 2006 sonunda Türkiye'nin toplam cari açığı da 33 milyar dolar olacak. Yani 33 milyar dolarlık bir cari açık var ve biz 28 milyar dolar enerji ithal ediyoruz'' dedi.

Yapılan çalışmalara göre, dünyadaki enerji ihtiyacının 2020'de bugüne göre yüzde 40, 2030'da yüzde 60 artacağını belirten Yalçıntaş, Türkiye'nin de enerji ihtiyacının artacağını söyledi.

Yalçıntaş, ''Dolayısıyla biz eğer cari açığımızı kapatmak istiyorsak, orta ve uzun vadede atmamız gereken, şart olan adım enerji ithalatımızı düşürmek, yerli enerji üretimine ağırlık vermektir'' diye konuştu.

Hiçbir önlem alınmazsa 2020'de Türkiye'nin enerjisinin yüzde 80'ini ithal eder hale geleceğini ifade eden Yalçıntaş, enerji ihtiyacının nereden karşılanacağının bulunması gerektiği görüşünü aktardı.

Yalçıntaş, nükleer enerjinin önemine de değinerek, bunun artı ve eksilerinin ortaya konulması, olumsuz yönleri bertaraf edecek önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

-ÜYELERİN TEPKİLERİ-

Toplantı sırasında, meclis üyelerinin öneri ve görüşlerine de yer verildi.

Fransa Parlamentosunda kabul edilen karara ilişkin yazılı öneri hazırlayan İTO üyeleri, bunu hiçbir şekilde kabul etmediklerini, bu ''çirkin ve haksız'' kararı protesto etmek için gerekli tepkinin gösterileceğini ifade ettiler.

Bazı üyeler, önümüzdeki tarihlerde Fransa'da gerçekleştirilecek üç adet fuarın takvimden çıkarılmasını isterken, bazı üyeler de ticari ambargo yapılmaması gerektiğini, bunun Türkiye'ye zarar vereceğini dile getirdi.

Bu üyeler, ''Siyasi kararlara tepkiler, siyasi ortamlarda verilmeli'' görüşünü aktardılar.

Bazı üyeler de Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk'un hem yurt içinde hem yurt dışında ''Ermeni soykırımı olduğunu'' söyleyen bir yazar olduğunu belirterek, ödülün ''anlamlı'' olduğunu dile getirdiler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title