Haberler

Filistin Kızılayı: İsrail Güçleri Emel Hastanesine Ateş Açtı, 2 Kişi Yaralandı

Güncelleme:

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Kızılay bünyesinde faaliyet gösteren Emel Hastanesine ateş açması sonucu 2 kişinin yaralandığını bildirdi.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde Kızılay bünyesinde faaliyet gösteren Emel Hastanesine ateş açması sonucu 2 kişinin yaralandığını bildirdi.

Filistin Kızılayı, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin iki haftadan uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Emel Hastanesindeki duruma ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, "Filistin Kızılayına bağlı Emel Hastanesi önünde konuşlanan İsrail işgal ordusuna ait araçlar doğrudan hastane binasına ateş açıyor." ifadesi kullanıldı.

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hastanede bulunan 2 kişinin yaralandığı, yaralılardan birinin hastanede tedavi gören hastalardan olduğu belirtildi.

İsrail ordusu, 17 gündür kuşatma altında tuttuğu Filistin Kızılayı merkezi ile Emel Hastanesini bir çok kez doğrudan hedef almıştı.

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki hastanelerde daha önce de yaptığı gibi, uzun süreli kuşatmanın ardından hastaneye baskın düzenleyip tahrip etmesinden, sağlık çalışanları ile saldırılardan kaçıp hastaneye sığınan yerinden edilmiş Filistinlileri alıkoymasından endişe ediliyor.

Filistin Kızılayı, 5 Şubat'ta Emel Hastanesindeki yüzlerce yerinden edilmiş Filistinlinin baskın ve hedef alınma korkusuyla hastaneden ayrıldığını duyurmuştu.

İsrail ordusu, daha önce Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere uyguladığı kuşatmaların ardından baskınlar düzenlemiş, hastanedeki Filistinlileri bilinmeyen yerlere götürerek alıkoymuştu.

Alıkonulan Filistinliler, serbest bırakıldıktan sonra İsrail güçleri tarafından işkenceye uğradıklarını belirtmişti.

İsrail'in zorla aç ve susuz bıraktığı yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde hava ve kara saldırıları neticesinde 2 milyon Filistinlinin yerinden edildiği belirtiliyor.

Yerinden edilen Filistinliler, hastanelerde, barınma merkezlerinde, saldırılardan kaçarak güvenli bölge arayışıyla yollarda İsrail ordusunun hedefi oluyor.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 27 bin 708 Filistinli öldürüldü, 67 bin 147 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 227'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 564 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 383 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan çatışmalarda 184 Hizbullah mensubu, 6 Emel Hareketi mensubu, 31 Lübnanlı sivil, 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldürüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Kızılay İsrail Gazze Savaş ve Çatışma Orta Doğu İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title