Haberler

Eta'nın Soykırım Suçu İşlediği İddiası Mahkemeye Taşındı

İspanya Ulusal Mahkemesi, bir ETA mağduru tarafından yapılan "ETA'nın 5 liderinin soykırım suçu işlediği" yönündeki başvuruyu kabul etti.

İspanya'da ETA'nın silahlı faaliyetlerini kalıcı bir şekilde bırakmasına rağmen bir çok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün beklentisi olan, kendisini feshetme, yerine barış sürecine dahil olma çabalarına karşı ETA mağdurlarının girişimi sürüyor.

Terörizm Mağdurları Kolektifi'nin (Covite) hafta başında Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptığı ETA'nın soykırım suçu işlediği yönündeki başvurunun ardından İspanyol mahkemesi, bu konuyla bağlantılı önceden yapılmış kişisel bir girişimi kabul etti.

ETA'nın 20 Aralık 1979 tarihinde yaptığı bir saldırıda babasını kaybeden Luis Manuel Uriarte adlı bir kişinin geçtiğimiz yıl yaptığı, "ETA'nın liderlerinden sayılan 5 kişinin soykırım suçu işlediğine" ilişkin başvurusu Ulusal Mahkeme tarafından kabul edildi. Geçen 16 Ekim'de savcılık ve yargıç Javier Gomez Bermudez, böyle bir iddiayı soruşturmaya yetkili olmadıkları gerekçesiyle başvuruyu reddetse de yapılan itiraz üzerine toplanan Ulusal Mahkeme'nin ilgili bölümü, terörist bir örgüt tarafından soykırım suçu işlendiği iddialarına karşı soruşturma başlatma yetkisi olduğunu açıkladı.

Soykırım suçu işledikleri iddia edilen 5 ETA liderinden sadece biri  cezaevinde bulunurken, diğerleri arananlar listesinde yer alıyor. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi İspanya Lahey Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title