Haberler

Engelliler Şöleninde Renkli Görüntüler Oluştu

Mersin Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '7. Engelliler Şöleni'nde, engellilerin yaptığı şovlar renkli görüntüler oluşturdu.

Mersin Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği '7. Engelliler Şöleni'nde, engellilerin yaptığı şovlar renkli görüntüler oluşturdu. Özellikle bir engellinin darbuka eşliğinde sergilediği oryantal dans, katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen şölene, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, il protokol üyeleri, vatandaşlar ve engelliler katıldı. Şölende tüm engelliler adına konuşan Meclis üyesi Levent Dölek, Mersin'de ortalama 200 bin engelli vatandaşın bulunduğu ifade ederek, "Mersin'de maalesef her şey bizim adımıza olumsuz. Şu anda da sayabileceğim, ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz modern bir şehir anlamında, engelsiz bir şehir anlamında konuşacak olursak çok fazla şey yok. Keşke bunları konuşmuyor olsaydık ama maalesef ki herhangi bir adım atılmamıştır. Bu Engelliler Haftası'nın bir milat olmasını diliyorum. Bundan sonra büyük projelere imza atılmasını, bir Berlin gibi engelsiz şehir olmayı istiyoruz. Mersin inşallah engellilerin sosyal alanda, fiziki ve teknik anlamda özgürce yaşayabilecekleri, modern bir kent haline dönüşür" şeklinde konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ise, şölene katılmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, "Mersin'de 7. Engelliler Şöleni kutlanmakta. Bu şölen şehrin engellilerdeki ulaşılabilirliğinin olmadığı, engellilerin eğitilebilirliliğinin tam sağlanmadığı, şehrin fiziki yapılaşmasının, imar yapısının, mimari yapısının, engellilerin şehri kullanmasına müsaade etmediği bir ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak engelliler sorunu aslında bir insan hakları sorunu olarak baktığımızda ilimizdeki yüzde 12, yüzde 13 engelliyi var saydığımızda, şehrimizdeki insan haklarına dayalı olarak bütün problemlerle sadece merkezi, mahalli idarecilerle değil toplumun bütün kesimleriyle kucaklanması, bunun bir mesele edinilmesi ve bunun bir hedef halinde topyekün yürütülmesiyle mümkündür" diye konuştu.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz ise engellilerin birçok sorunu olduğunu dile getirerek, "Engelli olarak gördüğümüz bireyler mi engelli yoksa engelli olduğunu bildiğimiz vatandaşların sorunlarını çözme noktasında onlara gerekli değeri, gereken emeği, gereken desteği vermekten yoksun olan zihniyetler mi engelli öncelikle bu soruyu sormak gerekir. Bir toplumun modern dünyada medeniyetle buluşabilmesi, medeni ölçülerinde üst düzeyde yer alabilmesi için mutlak suretle hele ki ülkenizde yüzde 12 gibi engelli yurttaşınız varsa onların sorunların çözmek için siz bir şeyler yapmıyorsanız, onları topluma kazandırmak adına elinizden geleni gayreti, bunu ulusal bir mesele olarak görüp tüm değerlerinizin üzerinde göremiyorsanız modern dünyaya ayak uydurmanız mümkün olduğunu kendiniz bile kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

"BİR ŞEYLERE YOL ALMAK VE SONUCA ULAŞMAK İÇİN BİR İLK ADIMI ATMAK GEREKİR"

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeoğlu da bu şölenin kendisi açısından önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu buluşmalar karşılıklı paylaşmayı, yaşanılan sıkıntıları aktarmayı ve bunlarla ilgili geleceğe dönük neler yapılması gerektiğini planlamayı içeriyor. Bir şeyler yapabilmek için paylaşmak gerekiyor. Bir şeylere yol almak ve sonuca ulaşmak için bir ilk adımı atmak gerekiyor. Mersin ve Türkiye şüphesiz engelli tüm kardeşlerimizi kucaklayacak, onların tüm sıkıntılarını anlayacak ve bu doğrultuda yapılması gerekenleri yapılmasını yapmak noktasında doğru bir başlangıçlar sunmak zorunda. Yasal alt yapıda son 10 yılda Türkiye Büyük Millet Meclisimizden çıkan yasalarda çok önemli kazanımlar, adımlar ve atılımlar elde edildi. Engelli kavramının toplumla buluşmasına, bu kavramı toplumun anlaması ve sorunlarının aşılmasına dönük çok önemli mesafeler elde edildi. Gök kubbenin altında, aynı yer yüzünde, aynı havayı soluduğumuz, aynı hayatı paylaştığımız kardeşlerimizin ailelerinin ve kendilerinin yaşadıkları sıkıntılarının aşılmasının sadece kendilerinin değil hepimizin ortak sorumluluğu ve bu engelleri aşmak noktasında da bizim yani engelsiz olanların zorunluluğu olduğu anlaşıldı" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı. Plaket sunumundan sonra Özel Şevkat İşitme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören engeliler İstiklal Marşı'nı okudu. Onların ardından ise ZİÇEV Ritm Grubu ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin ortak gösterisi oldu. Burada bir engellinin darbuka eşliğinde oryantal oynaması renkli görüntüler oluşturdu. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Engelliler Haftası Basri Güzeloğlu Ali Öz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title