Haberler

Enerji Topluluğu Stuttgart Üniversitesi'nde

Güncelleme:

Uludağ Üniversitesi Enerji Topluluğu, Stuttgart Üniversitesi'nden aldığı davet üzerine, 26 Haziran 2013 tarihinde Stuttgart Üniversitesi Termodinamik ve Isı Mühendisliği Enstitüsü'nde yapılan ortak çalıştayda, enerji konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Çalıştayda; Enerji Topluluğu üyesi Fevzi Ayar, Alaaddin Koç, Aykut Yiğitoğlu ve Güray Burhan'ın İngilizce olarak sunduğu "Sustainable Life & Environment" (Sürdürülebilir Yaşam ve Çevre) başlıklı sunumda, Enerji Topluluğu tarafından gerçekleştirilen sanayi destekli Ar-Ge projeleri ve topluluk bünyesinde yürütülen bilimsel faaliyetler tanıtıldı. Sunumda, özellikle "Uludağ Üniversitesi Güneş Evi" projesi, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Topluluğun kurucu danışmanı Dr. Bilsay Pastakkaya da "Ex Oriente Lux- Quest for the Alternative Energy" (Işık Doğudan Yükselir – Alternatif Enerji Arayışında) başlıklı sunumda Uludağ Üniversitesi bünyesinde enerji alanında yürütülen ve yakın gelecekte gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar tanıtıldı. Sunumda; Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenen ve Dr. Bilsay PASTAKKAYA'nın proje sorumlusu olduğu Sachra – Solar Absorbtion Cooling & Heating in Residential Applications ( Konutsal Güneş Enerjisi Kaynaklı Absorbsiyonlu Soğutma & Isıtma Uygulamaları) projesi ve çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar paylaşıldı. Almanya'nın enerji konusundaki en büyük enstitülerinden olan IUTA - Institut für Energie- und Umwelttechnik ( Enerji ve Çevre Teknolojileri Enstitüsü) ile ortaklaşa yürütülen "Reducing Operational Cost of Agricultural Cooling Applications Using Resorption System in Orhangazi Region, Bursa" (Orhangazi Bölgesinde Tarımsal Soğutma Maliyetlerinin Düşürülmesi Amacıyla Resorbsiyonlu Soğutma Teknolojisinin Kullanımının Araştırılması) isimli proje ise büyük ilgi uyandırdı. Proje yürütücülüğü Dr. Bilsay Pastakkaya tarafından yapılacak olan ve Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmesi planlanan projede, IUTA Enerji ve Çevre Teknolojileri Enstitüsü bilim insanları ile birlikte çalışılacak. Proje, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal soğutma uygulamalarında kullanımı konusundaki ilk örnek çalışma olacak.

Çalıştay sonunda Stuttgart Üniversitesi Termodinamik ve Isı Mühendisliği (ITW) Enstitüsü adına söz alan Dr. Stephan Fıscher, akademik seviyede iki üniversite arasında gerçekleştirilecek ortak çalışmaların büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, çalıştayın gerçekleştirilmesinden ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uludağ Üniversitesi Enerji Topluluğu adına söz alan Dr. Bilsay Pastakkaya, Uludağ Üniversitesi bünyesinde enerji alanında yürüttükleri Türk-Alman ortaklı araştırma çalışmalarının geldiği noktaya dikkat çekerek, yakın gelecekte Stuttgart Üniversitesi ile gerçekleştirilecek ortak çalışmaların, elde edilen başarıyı çok daha ileri noktalara taşıyacağını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından desteklenen yurt dışı çalışmasında, Enerji Topluluğu üyeleri ayrıca Stuttgart Üniversitesi Enerji Dönüşüm Araştırma Tesislerini inceleme ve şehirde yer alan teknik müzeler ile tarihi mekânları ziyaret etme imkânı buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Uludağ Üniversitesi Orhangazi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title