Haberler

Doğu Marmara İçin Erken Uyarı Sistemi Geliştirilmeli"

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş, Doğu Marmara bölgesi için erken uyarı ve acil müdahale sistemi geliştirilmesinin şart olduğunu belirtti.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Akbaş, Doğu Marmara bölgesi için erken uyarı ve acil müdahale sistemi geliştirilmesinin şart olduğunu belirtti.

Akbaş, yaptığı yazılı açıklamada, beklenen Marmara depreminin yıkıcı ve olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesinin mümkün olduğunu, erken uyarı sistemlerinin bölge için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Marmara depreminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen çevre ve mekan güvenliği konusunda verimli çalışmaların yapılmadığını vurgulayan Akbaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Depremin bilimsel olarak engellenmesi mümkün değil ama zararlarının en aza indirgenmesi mümkün. Yapı mühendisliği, geoteknik deprem mühendisliği, ulaştırma, yapı malzemeleri, hidrolik, yapı mekaniği alanlarındaki son gelişmeler depremin olumsuz etkileriyle mücadeleye imkan tanıyor."

GTÜ olarak bu konularda araştırma ve geliştirme projeleri üzerinde çalıştıklarını belirten Akbaş, yakın zamanda uluslararası iş birliğiyle kapsamlı çalışmaların içinde olacaklarını bildirerek, şunlara değindi:

"Doğu Marmara bölgesine erken uyarı ve acil müdahale sistemi geliştirilmesi kesinlikle şart. Bölgesel erken uyarı sistemi geliştirilmesi, mevcut sanayi tesislerinin iş devamlılığı sağlanması, olası bir depremin hasar verici dalgalarının hedef sanayi tesislerine ulaşmasından önce otomatik kapama sistemlerinin devreye girmesiyle hem can kaybı hem de ekonomik kayıp riskini azaltması açısından önemli."

Akbaş, Doğu Marmara'da kurulması gereken erken uyarı sisteminin, olası deprem kaynağının yerleşim merkezlerine ve sanayi tesislerine yakın olması nedeniyle ancak saniyeler mertebesinde bir erken uyarı bilgisi sağlayabileceğine işaret etti. Akbaş, bunun da genel olarak otomatik kapama sistemlerinin çalışmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

Erken uyarı ve acil müdahale sisteminin başlı başına yeterli olamayacağına dikkati çeken Akbaş, yapı sağlığı izleme sistemleri geliştirilmesinin de hayati önem arz ettiğini aktardı.

Akbaş, bölgenin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade ederek, 1999 Marmara depremiyle de tecrübe edildiği üzere İzmit Körfezi yakınlarında meydana gelecek felaketlerin belirlenebilmesi, izlenmesi ve önlemlerin alınmasının toplumu her yönüyle etkileyeceği açıklamasında bulundu.

YHT hattı, Osmangazi Köprüsü, liman ve sanayi kuruluşlarının deprem gibi aşındırıcı etkilere karşı dikkatli incelenmesi gerektiğine işaret eden Akbaş, gelişen izleme sistemi teknolojileriyle binaların deprem hareketi altındaki performansları ile yapısal bir hasara maruz kalıp kalmadığının belirlenebildiğini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Gebze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title