Haberler

Doçent Öztürk: Tasarruf Yaptığı Söylenen Cihazlar Elektrik Kalitesini Bozuyor

Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ayhan Özdemir, elektrik tasarrufu yaptığı söylenen cihazlarla ilgili tüketicileri uyardı.Doç.Dr.Özdemir, "Bu cihazlar, belli bir kalitede üretilmek zorunda olan"...

Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Özdemir, elektrik tasarrufu yaptığı söylenen cihazlarla ilgili tüketicileri uyardı. Doç. Dr. Özdemir, "Bu cihazlar, belli bir kalitede üretilmek zorunda olan ve üretilen elektriğin kalitesini bozmaktadırlar" dedi.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Özdemir, son günlerde medyada tasarruf cihazı adı altında sıkça reklamları yer alan cihazlar konusunda tüketicileri uyardı. Piyasada gerçekten enerji tasarrufu ve geri enerji kazanımı sağlayan cihazların bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir, "Fakat piyasada hiçbir işe yaramayan, amacı sadece ticari kazanç olan ve tüketicileri kandıran birçok cihaz bulunuyor. Yerel, bölgesel televizyonlarda, gazetelerde ve internette gördüğümüz, özellikle ev ve küçük işyeri abonelerine yönelik olarak sunulan cihazların çoğu kandırmaca" diye konuştu.

Tasarruf yaptığı söylenen cihazların iki türü bulunduğunu belirten Doç. Dr. Özdemir, "Enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazlar ev ve işyeri abonelerinde bir fazlı aktif enerji sayaç çıkışına bağlanmaktadır. Bağlanan bu cihaz teknik tabir ile bir gerilim kıyıcı olarak çalışmakta ve iç tesisat gerilimini 200 Volt ile 210 Volt gibi belki de daha düşük değerlere düşürmektedir. Voltaj düştüğü için tüketicinin çekmiş olduğu güç de doğal olarak düşmektedir. Sonuç olarak aktif enerji sayacı az yazmaktadır. Ancak bu istenen bir durum değildir. Türkiye için tüm ev ve işyerlerinde kullanılan bir fazlı elektrikli cihazlar giriş gerilimleri 220 Volt efektif değer için üretilirler" dedi.

Doç. Dr. Özdemir, gerilim düşmesinin istenen bir durum olmayıp, cihazlarda arızalanma dahil olmak üzere beklenmeyen sonuçlara neden olabileceğini kaydetti. Doç. Dr. Ayhan Özdemir, "Bu enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazlar abone girişindeki hem gerilimi düşürmekte hem de gerilimi düşürmek için kullandıkları teknik ve teknoloji nedeni ile cihazlara zarar verebilecek olan harmonik üretmektedirler. Kısaca; tasarruf değil, belli bir kalitede üretilmek zorunda olan ve üretilen elektriğin kalitesini bozmaktadırlar. Ancak kullanıcı olayın teknik olarak arka dünyasını bilmediğinden oynanan bu aldatmacayı enerji tasarrufu zannetmektedir" diye konuştu. - Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Ayhan Özdemir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title