Haberler

Diyarbakır: İhd Diyarbakır Şube Başkanı Demirtaş'a Hapis Cezası

İnsan Hakları Derneği (İhd) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Selahattin Demirtaş, Geçen Yıl Yerel Bir Televizyonda ve Terör Örgütü PKK'nın Sözde Televizyonu Olarak Bilinen Roj Tv Aracılığıyla Yaptığı Konuşmalar Nedeniyle 2 Yıl 6 Ay Hapis Cezasına Çarptırıldı. İldeki Birçok Sivil Toplum Kuruluşu Bu Kararı Protesto Etmek Amacıyla Ortak Basın Açıklaması Düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı avukat Selahattin Demirtaş, geçen yıl yerel bir televizyonda ve terör örgütü PKK'nın sözde televizyonu olarak bilinen Roj TV aracılığıyla yaptığı konuşmalar nedeniyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. İldeki birçok sivil toplum kuruluşu bu kararı protesto etmek amacıyla ortak basın açıklaması düzenledi.

İHD Şube Başkanı avukat Demirtaş, 2005 yılının Haziran ve Temmuz aylarında terör örgütü PKK'nın sözde televizyonu olarak bilinen Roj TV aracılığıyla yaptığı açıklamalar nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Demirtaş, "Bu yayınlarda akan kanın bir an önce durması, Türk ve Kürt gençlerinin ölmemesi, aydınların Başbakan ile görüşmesinin çok önemli ama yetersiz olduğunu belirtmiştim. Bu konuşmalarımdan dolayı Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı hakkımda 220/8 maddesindeki 'örgüt propagandası yapmak' suçundan soruşturma başlattı. Bu kanallarda yaptığım aynı konuşma nedeniyle hakkımda 2 kez 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 2 yıl 6 ay hapis cezasına çaptırıldım. Bu kararla ilgili Yargıtay'a temyiz için başvurduğum gibi bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceğim" şeklinde konuştu.

İHD Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, "Açıklamalarımda asker, polis ve Kürt annelerinin yanan yüreklerinin sesi olmak istediğimi söyledim. Bunun yanında kanın bir an önce durması için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa görüşmeye ve konuşmaya devam edeceğim. Acaba ben o kanallarda 'barış' değil de 'savaş' isteseydim ne olacaktı. Bu karardan dolayı kendim için değil ülkem için üzülüyorum. Biz çocukların ölmemesi için konuşmaya devam edeceğiz. Ömrümüz cezaevlerinde bile geçse gençlerin ölmemesi için ne yapılması gerekiyorsa onlarla ilgili uğraşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bu arada, Diyarbakır Barosu, İHD Genel Merkezi, Mazlum-Der Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen hapis cezasını proteste için baro binasında ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, TCK'nın 220/8 maddesiyle ilgili Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemeleri'nde 150 kişiyle ilgili 60 dava açıldığını, bu davalardan 26'sının sonuçlandığını ve 46 kişinin cezalandırıldığını söyleyerek, "Bu bağlamda 2001 yılından bu yana AB süreciyle birlikte yapılan değişikliklere karşın ifade özgürlüğüyle ilgili mevcut durum tam bir geriye gidişi ifade etmektedir. 301. maddeyle ilgili olarak yapılacak düzenleme mutlaka 220/8 maddesini de kapsamalı, ifade özgürlüğünü sınırlayan bu düzenleme yürürlükten kaldırılmalıdır" dedi.

2002 yılından bu yana Diyarbakır ve Bingöl İHD Şube başkanları hakkında 171 soruşturma başlatıldığı ve bu soruşturmaların 49'unun davaya dönüştüğü, davalardan 5'nin hapis cezası, 10'nunun beraat ve 5'nin para cezasıyla sonuçlandığı ve 7 davanın halen devam ettiği öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title