Haberler

Devrimci Gençlik Köprüsü Açılıyor

Zap Suyu Üzerine 1969 Yılında Üniversite Öğrencileri Tarafından Yapılan ve 1999'da Güvenlik Gerekçesiyle Yıkılan Devrimci Gençlik Köprüsü, Barışa Köprü Ol Girişimi Tarafından Tekrar İnşa Edildi. Köprü, Yarın Açılıyor.

ZAP Suyu üzerine 1969 yılında üniversite öğrencileri tarafından yapılan ve 1999'da güvenlik gerekçesiyle yıkılan Devrimci Gençlik Köprüsü, Barışa Köprü Ol Girişimi tarafından tekrar inşa edildi. Köprü, yarın açılıyor.

Açılış töreni için, Hakkari'ye karayolu ile hareket eden öğrencileri sabah saatlerinde Taksim'den uğurlayan girişim sözcüsü yazar Cezmi Ersöz şunları söyledi:

"Yaklaşık 1 yıldır o köprünün yeniden yapılması ve hizmete açılması için çaba harcadık ve sonunda başardık. 1 Ekim'de saat 15.00'de köprüyü açacağız. Türkiye'ye barış, kardeşlik geliyor. Bu köprü barış sürecini taçlandıracak, diye umut ediyoruz. Türkiye'nin dört bir tarafından öğrenciler, Hakkarili kardeşleri ile buluşmak, bütünleşmek için büyük bir hasretle oraya gidiyorlar. Bu Türkiye'ye belki yeni bir dönem getirecek. Doğu ile batı bütünleşecek. Bu köprü Türk ve Kürt halklarını birleştirdiği gibi, 68 kuşağı ile bugünün genç devrimci kuşağını birleştirecek. Yarın halaylar çekerek köprüyü açacağız."

1969 yılında öğrencilerin 53 gün boyunca köprü inşaatında bizzat kendilerinin çalıştığına değinen Cezmi Ersöz, "O güzelim asma köprüyü yaptılar. Halkla bütünleştiler ve birçok soruna vurgu yaptılar. Bu sorunların bir tanesi, Doğu-Batı arasındaki gelir dağılımı uçurumu idi. O zaman bunun derinleşeceğini düşünüyorlardı ve doğru çıktı" dedi. Cezmi Ersöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Batı ile Doğu arasında korkunç bir gelir dağılımı uçurumu var. 41 yıl önce bunun altını bu gençler çizmişlerdi. Doğru çıktı. 'İstanbul trafiği içinden çıkılmaz hale gelecek' demişlerdi. Çevre yolları, Boğaz köprüleri ile doğru çıktı. Boğaz'a üçüncü köprüyü yapıyorlar. İstanbul nüfusu 20 milyon olacak. Son kalan su havzaları, yeşil alanlar maalesef yok olacak. En önemli mesaj, Batı'dan Doğu'ya uzanan barış eliydi. Devrimci Gençlik Köprüsü, kardeşlik ve barışı sembolize ediyordu. Halk arasında bu hala Deniz Gezmiş köprüsü olarak anılıyor. Deniz Gezmiş'in köprüyü yaptığı söyleniyor. Böyle bir inanç var. Ancak o sıralarda Deniz Gezmiş, Bursa Cezaevi'ndeydi. Projenin başında Çetin Uygur geliyor. Heykeltıraş Kuzgun Acar, gazeteci Abdi İpekçi yer alıyordu. Köprü 1999 yılında maalesef güvenlik gerekçesi ile yıkıldı."

Köprünün yaklaşık 60 bin liraya çıkan maliyeti konser geliri ve bağışlardan sağlandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title