Haberler

Derlemeanadolu Ajansı'nın Kürtçe Yayına Başlamasına İlişkin Haberlerimizi Derleyerek...

Dünyanın en etkili 5 ajansından biri olma hedefleri doğrultusunda yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katan Anadolu Ajansı, yayın dili sayısını 6'ya çıkardı Başbakan Yardımcısı Arınç: ''AA Kürtçe yayınıyla, tıpkı Balkanlar'da Boşnakça, Ortadoğu'da Arapça yayınlarımızda olduğu gibi çevre ülkelerdeki Kürt nüfusuyla, Kürt kardeşlerimizle ve oradaki kamuoyuyla Türkiye arasında güçlü bir köprü oluşturacak'' CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: ''AA'nın 6 dilde yayın yapması güzel bir olay, kendisini geliştirerek devam etmesi, güvenilirliğini koruması bizim açımızdan çok önemli IKBY Sözcüsü Dizayi: ''Anadolu Ajansı'nın, 90 yıllık tecrübesiyle Kürtçe'nin hem Kurmancca hem de Soranca lehçesiyle yayına başlaması büyük bir adımdır'' Başbakan Yardımcısı talay: ''Demokratikleşme adımları özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Dolayısıyla özellikle benim açımdan bu çalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum" IKBY Kültür ve Gençlik Bakanı Mahmud: "Siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerimizin çok iyi olduğu Türkiye'den Anadolu Ajansı'nın bölgemizde ofis açması ve Kürtçe yayına başlamasını önemli bir adım olarak görüyorum''

ANKARA Anadolu Ajansı (AA),  dünyanın en etkili 5 haber ajansından biri olma hedefi doğrultusunda, yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katarak, yayın dili sayısını 6'ya çıkardı. AA'nın Kürtçe yayına başlaması, siyaset, akademi, sivil toplum örgütlerince takdirle karşılandı.

AA, 100. Yıl Vizyonu çevrçevesinde, 11 dilde yayın yapma hedefine, bugün Kürtçe yayına başlayarak bir adım daha yaklaştı. Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça) ve Rusça yayın yapan AA, 6'ıncı dil olarak, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başladı.

Kürtçe üretilen haber, foto ve görüntüler, Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden servis edilecek.  Kürtçe haberler, Kurmancca lehçesinde, Anadolu Ajansı'nın "http: //www.aa.com.tr/kk", Soranca lehçesinde ise "http: //www.aa.com.tr/ks" adresli web siteleri üzerinden takipçilerine ulaştırılacak.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu Ajansı'nın 100. yıl projeleri kapsamında 5 ayrı dilde yayın yaparken, şimdi yayın dillerine bir tane daha eklediğini belirterek, AA'nın Kürteç'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın yapmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını söyledi.

-"AA, bölgede güçlü bir kamuoyu oluşturacak"

AA'nın bu yayınıyla birlikte, özellikle çevre ülkelerde bulunan ve Kürtçe yayın yapan medya organlarının, Türkiye ve dünya ile ilgili haberleri en sağlıklı bir şekilde  alabileceğini, yine çevre ülkelerde Kürt nüfusunun yoğun olarak bulunduğu ülkelerdeki haberlerin de  Anadolu Ajansı aracılığıyla dünyaya sağlıklı bir şekilde yayılmış  olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"AA Kürtçe yayınıyla, tıpkı Balkanlar'da Boşnakça, Ortadoğu'da Arapça  yayınlarımızda olduğu gibi çevre ülkelerdeki Kürt nüfusuyla, Kürt kardeşlerimizle ve oradaki kamuoyuyla Türkiye arasında güçlü bir köprü oluşturacak. Bu haberler aracılığıyla Türkiye'yi ve Türkiye'nin zenginliklerini  tanıtma fırsatı bulacağız. AA'nın bu bölgelerde Türkiye'ye yönelik güçlü bir kamuoyu oluşturacağını da düşünüyoruz. Bu nedenle projede emeği geçen tüm Anadolu Ajansı çalışanlarını tebrik ediyorum. Anadolu Ajansı'nın ilerde daha da güçlü olacağına ve tüm dünyaya Türkiye'nin sesini duyuracağına inanıyorum. Hayırlı olsun."

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasına ilişkin, "AA'nın 6 dilde yayın yapması güzel bir olay, kendisini geliştirerek devam etmesi, güvenilirliğini koruması bizim açımızdan çok önemli" dedi.

Kılıçdaroğlu, Anadolu Ajansı'nın, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın yapmasını kutlayarak, başarılar diledi.

Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin en köklü haber kuruluşlarından birisi olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "AA'nın 6 dilde yayın yapması güzel bir olay, kendisini geliştirerek devam etmesi, güvenilirliğini koruması bizim açımızdan çok önemli. Anadolu Ajansı'nın Kürtçe de dünyaya haber vermesi, sanıyorum çok daha güzel bir çizgide yol almasını sağlayacaktır" diye konuştu.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de "Kendi ülkemiz ve vatandaşımız göz önünde bulundurulduğu zaman milyonlarca insanın ana dili olan bir dilin servise konulmuş olması takdire şayan bir gelişmedir" dedi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Çünkü çoğunlukla bu çevrelerde tek taraflı ve daha çok PKK'nın propagandasına yönelik bir bilgilendirme var. Maalesef bu bir kirli bilgilenmeye yol açıyor...Ben Süleymaniye ve Erbil'e gittiğim zaman, oradaki mahalli basınla bir araya geldiğimiz zaman tek taraflı dezenformasyonun ne anlama geldiğini gördüm. Dolayısıyla böyle bir eksikliği görerek Anadolu Ajansı'nın harekete geçmiş olması, Kürtçe servis bölümünü açmış olması bence çok faydalı olacaktır"

-Başbakan Yardımcısı Atalay

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise "Demokratikleşme adımları özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Dolayısıyla özellikle benim açımdan bu çalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AA'nın Kürtçe'nin bazı diyalektlerinde yeni haber servisine başlaması, Erbil'de ofis açmış olmasının kendisini memnun ettiğini ifade eden Atalay, "Anadolu Ajansının büyümesi çevremizde de, diğer ülkelerde de bu şekilde bürolar açması, genişlemesi Türkiye'ye de katkıdır, Türkiye'yi de büyütecektir" diye konuştu.

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, 11 dilde yayın yapmayı hedef olarak belirleyen kurumun Kürtçe yayına başlaması ülkemizdeki demokratik gelişimin bir göstergesi, aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel anlamda büyük bir kazanım ve zenginliktir"  diye konuştu.

Bakan Şahin, "Kürtçe yayın hizmetiyle geniş bir coğrafyaya hitap edilerek, daha doğru, daha hızlı ve objektif bir hizmet sunulacağına gönülden inanıyorum" dedi.

- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Dizayi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi,  AA'nın Kürtçe yayınına başlamasına ilişkin, "Anadolu Ajansı'nı ve çalışanlarını kutluyorum, başarılar diliyorum. Biz hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

AA'nın Kürtçe yayını başlatmakla büyük bir adım attığını ifade eden Dizayi, "Anadolu Ajansı'nın, 90 yıllık tecrübesiyle Kürtçe'nin hem Kurmancca hem de Soranca  lehçesiyle yayına başlaması büyük bir adımdır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın Erbil ve Süleymaniye'deki varlığının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Dizayi, "Anadolu Ajansı, Irak Kürdistanı'nın siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelerini, doğru ve dürüst bir habercilikle yapan bir müesesedir. Bütün Türkiye'ye ve Türkiye'nin ötesinde bütün dünyaya intikal eden haberciliğini, profesyonel bir şekilde sürdüren Anadolu Ajansı'na, bilgi vermek bizim için son derece önemlidir " diye konuştu.

-BDP Genel Başkanı Demirtaş

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlaması, BDP Genel Başkanı Demirtaş ve partinin önde gelen isimleri tarafından olumlu karşılandı.

Selahattin Demirtaş, AA'nın, 11 dilde yayın hedefleri doğrultusunda, yayın dilleri arasına, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehzelerini eklemesinin olumlu bir adım olduğunu belirtti. Demirtaş, "Kutluyoruz, başarılar diliyoruz" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Buldan:  "Anadolu Ajansı'nı, başka ajans ve televizyonların ya da yayın yapan her kesimin örnek alması gerekir" diye konuştu

BDP Grup Başkanvekili Baluken:  "Devletin resmi haber ajansında bu ülkedeki en kadim dillerden biri olan Kürtçe'nin kullanılıyor olması son derece önemli bir gelişmedir" dedi

BDP Muş Milletvekili Sakık:  "Kürt sorununun çözümüne katkı sunmalıdır, bir adımdır. Önemsiyoruz" ifadeleri kullandı.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasına ilişkin, "Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına geçmesi demek, Türkiye'de yaşayan kardeşlerimizin gerek ülke içindeki gerekze Kuzey Irak dahil Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerle ilgili gelişmeleri objektif bir kaynaktan takip edebilmesi demektir" dedi.

Çavuşoğlu, her gelişmeyi birinci elden Anadolu Ajansı'ndan öğrendiğini belirterek, "Anadolu Ajansı'nın inşallah sosyal medyada Kürtçe yayını olur ve Kürtçe kardeşlerimiz de dünyadaki gelişmeleri hızlı şekilde anında birinci elden objektif şekilde öğrenmiş olur" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,AA'nın Kürtçe yayına başlamasına ilişkin, "Kürtçe yayın yapan bir yapı oluşturuldu ve bu hayata geçti. Bunun anlamı bana göre şu; Anadolu Ajansı artık bir dünya ajansıdır. Haberin doğru bir şekilde insanlara ulaştırılması bakımından Anadolu Ajansı'nın alana girmesi son derece önemli" dedi.

Anadolu Ajansı'nın son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini ve değişim yaşadığını dile getiren Bozdağ, "Sadece Anadolu'nun ajansı gibi bir yapıdan artık bölgenin ve dünyanın ajansına dönüşme konusunda tarihi adımlar atıyor. O yüzden ben Anadolu Ajansı'nın yönetimini buradan tebrik ediyorum" dedi.

-Milli Savunma Bakanı İsmet  Yılmaz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AA'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili, "Demokrasinin gereği, çok renkliliğin gereği. Biz istiyoruz ki dağlarımızda binbir çiçek açsın. Bu yayın da  Arapça'dan sonra o binbir çiçekten biri olacaktır. Başarılar diliyorum" dedi.

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bu projeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek, "Bir anlamda geç kalmış bir karar ama yerinde bir karar olduğu inancı içerisindeyim" dedi.

Anadili Kürtçe olan ve Türkçe ile buluşamayan bir çok vatandaşın varlığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkçe'yi öğrenmeleri nasıl bir zorunluluk ise anadilden de mahrum olmamaları açısından kamunun, devletin, ajansımızın bu hizmetini ben son derece önemsiyorum ve yararlı olacağı inancı içerisindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum."

-Milli Eğitim Bakanı  Nabi Avcı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkçe'yi doğru haber ve doğru iletişimle dünyaya yayan Anadolu Ajansı'na başarılı yıllar dilediğini söyledi.

Avcı, Kürtçe yayına başlanmasıyla ilgili "Hayırlı olsun. Bölgeye sesimizin ulaşması bakımından iyi bir girişim olur. TRT Şeş'ten sonra uygun bir girişim olmuş" diye konuştu.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise "Bütün vatandaşımızı kucaklayacak ve birbirimizi daha iyi anlayacağımız bir ortamdan dolayı tebrik ediyorum. Son derece başarılı bir çalışmadır diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz

"Hayırlı olsun" temennisinde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, geçmişte bu meselelerin tabu olduğunu belirtti.

AK Parti'nin demokratikleşme çalışmaları içinde bu konuların da yerine oturmaya başladığını ifade eden Yılmaz, Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders haline geldiğini, propaganda dili olarak kullanılmasının önündeki engellerin kalktığını, TRT'nin Kürtçe yayına başladığını ve bu konuda pek çok adım atıldığını anımsattı.

Cevdet Yılmaz, geçmişte tabu olan konuların normalleştiğini dile getirerek, "Ülkemizde rahat bir şekilde bu konular ele alınmaya başlandı ve böyle güzel uygulamalar oluyor. Anadolu Ajansımızın attığı bu adım işte bütün bu süreci tamamlayan, onun üstüne güzel bir adım şeklinde değerlendirilebilir. Tebrik ediyorum, hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

-İçişleri Bakanı Muammer Güler

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayına başlamasına ilişkin, "Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlaması hem ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda yaşayan insanların objektif ve güvenilir habere ulaşmaları ve doğru bilgilenmeleri açısından çok önemli bir adım teşkil edecektir" dedi.

Bölgenin de bir milletvekili olarak yeni uygulamayı "doğru ve çok isabetli bir adım" olarak nitelendiren Bakan Güler,  "Bu girişimleri nedeniyle başta Anadolu Ajansımızın Genel Müdürü Sayın Kemal Öztürk olmak üzere şahsında tüm emeği geçenleri tebrik ediyor, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, 11 dilde yayın yapmayı hedef olarak belirleyen kurumun Kürtçe yayına başlaması ülkemizdeki demokratik gelişimin bir göstergesi, aynı zamanda yerel, bölgesel ve küresel anlamda büyük bir kazanım ve zenginliktir"  diye konuştu.

Bakan Şahin, "Kürtçe yayın hizmetiyle geniş bir coğrafyaya hitap edilerek, daha doğru, daha hızlı ve objektif bir hizmet sunulacağına gönülden inanıyorum" dedi.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AA'nın Kürtçe yayınına ilişkin yaptığı açıklamada, "Anadolu Ajansı'nı bu çok geç kalınmış ama çok hayırlı ve çok olumlu adımı attığı için AA'yı tebrik ediyorum" dedi.

Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Anneden öğrendiğiniz dil ve anneden aldığınız süt bana göre çok kutsaldır. Nasıl ki sütünüiçtiğimiz anne bizim için aziz, mübarek, kutsal ve ayağı öpülesi kutsal bir varlık ise. Aynı  sebeplebize dilimizi öğreten, yeryüzünde bir varlık olarak diğer varlıklarla iletişimimizi sağlayan ilk dil olması sebebiyle anadil de çok önemlidir."

Haberlerin Kürtçenin iki farklı lehçesinde üretilip servis edilmesini çok önemli bulduğunu söyleyen Eker, "Bu dile de hizmet eder. Hem bölgede yaşayan Kürtçe konuşan insanlara hem de bütün insanlığa önemli bir hizmettir." şeklinde konuştu.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erdem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayın yapmasını, ülkenin geleceği ve AA'nın dünya markası olması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

Bakan Eker, "Anadolu Ajansı, Boşnakça, Arapça, İngilizce gibi birçok dilde yayın yapıyor. Dolayısıyla Kürtçe yayın yapması da bu noktada Türkiye'nin geleceği ve ajansımızın dünya markası olması açısından önemli bir gelişme diye düşünüyorum" dedi

-KBY Kültür ve Gençlik Bakanı Mahmud

Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayına başlaması, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasetçiler tarafından olumlu karşılandı.

IKBY Kültür ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, AA'nın Kürtçe yayınından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti:

"Siyasi, ekonomik ve sosyal ilişkilerimizin çok iyi olduğu Türkiye'den Anadolu Ajansı'nın bölgemizde ofis açması ve Kürtçe yayına başlamasını önemli bir adım olarak görüyorum. Kürtçe yayın, Kürdistan ve Türkiye halkları için büyük bir hizmet atılımıdır. Bu da ilişkilerimizi sağlamlaştırmak için önemli bir bağ olacaktır."

-Irak Parlamentosu Milletvekili Mahmut Osman

Irak Parlamentosu İttifak Listesi milletvekillerinden Mahmut Osman da,"Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlaması, Kürt diline meşruiyet kazandırıyor. Kürtçe'nin başka alanlarda, özellikle eğitim konusunda ilerleme kaydetmesini ümit ediyorum" dedi.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayına başlamasının Türkiye'nin etkinliği ve gücünü artıracağını söyledi.

Bakan Bayraktar,  "Anadolu Ajansı'nın bölge dilleriyle yayın yapması hiç kuşkusuz Türkiye'nin etkinliği ve gücünü artıracaktır. Yapılan çalışmaların kısa sürede meyvesini vereceğine, bölge ve dünya barışına büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu

-Sağlık Bakanı Müezzinoğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı'nın yayın dilleri arasına Kürtçeyi de ekliyor olmasını, "ifade özgürlüğü ve demokratikleşme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirdiğini" belirterek, "Bunun aynı zamanda halkımızın birliğini, beraberliğini daha da pekiştireceğini ümit ediyorum" dedi.

"Anadolu Ajansının yayın dilleri arasına Kürtçeyi de ekliyor olmasını, ülkemizde ifade özgürlüğü ve demokratikleşme yolunda atılan önemli bir  adım olarak değerlendiriyor, bunun aynı zamanda halkımızın birliğini, beraberliğini daha da pekiştireceğini ümit ediyorum"

Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın haber üretmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bakan Müzzinoğlu, şunları kaydetti

"Etnik kökenimiz, inancımız, yaşam biçimlerimiz ne olursa olsun hepimiz bu ülkenin sahibi, onurlu ve eşit haklara sahip vatandaşlarıyız. Demokrasi ikliminde herkes kendi kültürünü, varsa farklılıklarını ifade edebilmeli, kendi dilinde haber ve bilgi alma imkanına sahip olmalıdır. Kürtçe yayın bunun en güzel örneklerinden biridir.

-HAK-PAR Genel Başkanı Burkay:

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Anadolu Ajansı'nın (AA) Kürtçe yayına başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek bunun büyük bir değişim ve önemli bir adım olduğunu söyledi.

Burkay, AA'nın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başlamasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bunun güzel bir karar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasından çok mutluyum. Bu Türkiye'de olumlu bir adımdır ve gerçekten büyük bir değişimdir. Geçtiğimiz yıllarda Kürtlerle ilgili başka olumlu adımlar da atıldı. TRT Şeş'in yayına başlaması, Artuklu Üniversitesi'nde ve diğer üniversitelerde Kürt Dili bölümlerinin açılması gibi. Bunlardan memnunuz. Bu da yeni bir adım ve çok iyi bir karar. Kutluyorum ve başarılar diliyorum. İnanıyorum ki Kürt halkı da memnun olacaktır ve bu bir boşluğu dolduracaktır.

-Akademisyenlerin görüşleri

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlaması, Kürtçe bölümleri olan üniversitelerden destek gördü.

Muş Alparslan (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. İnanç,  "Daha düne kadar ötelenen, tahkir edilen ya da asimle edilmeye çalışılan bir halkın bir devlet ajansı aracılıyla kendi dilinde haber alma kaynaklarına ulaşması gerçekten son derece önemli bir konudur" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yıldırım da, 'Her şeyden önce 1 Eylül anlamlı bir tarihtir. Zira 1 Eylül, Dünya Barış Günü'dür. Kürt Dilinin böylebir barış gününde Ajansla bütünleşmesini anlamlı buluyorum" şeklinde konuştu.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş ise,  Kürtçe haber yayınına başlamasından dolayı Anadolu Ajansı yöneticilerini tebrik ederek, milyonlarca insanın kullandığı bir dilin kullanılmasının önündeki engellerin kaldırıldığının görülmesinin son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Üniversite olarak Kütçe lisans ve yüksek lisan programları yaptıklarını hatırlatan Prof. Baydaş, "Geçmişe baktığımızda; bölgemizde, özellikle, ülkemizde milyonlarca insanların kullandığı bir dilin kullanılmasının önündeki büyük engellerin kalktığını görmek, bunu özellikle devlet eliyle ve ajanslar vasıtasıyla haber ve program yapılması bizi çok ciddi manada sevindirdi. Bu manadan dolayı üniversite olarak Kürtçe lisansa ve yüksek lisans programları yapıyoruz. Bu yıl öğrencilerimizi almaya başladık, yüksek lisan öğrencilerimizi de mezun vermeye de başladık çok kullanılan bir dilin bu vesile ile Anadolu ajansının da program başlatması açısından da hakikatten önemli buluyoruz. İnşallah bu atılan adımların daha genişleri olacaktır." dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA'nın atmış olduğu Kürtçe yayın adımının bölge için çok önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

AA'nın bu anlamda bölgeye çok büyük hizmet vereceğini, Kuzey Irak'a üniversite olarak gerçekleştirdikleri ziyarette TRT 6'ya olan ilgiyi gördüklerini kaydeden Battal, bu bölgelerde AA'nın çok fazla rağbet göreceğini söyledi.

Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ise Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın yapmasıyla Kürtçe'ye bir kalite geleceğini söyledi.

Prof. Dr. Eyigün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın Kurtuluş Savaşından bu yana iç ve dış olayları en iyi anlatan, dünyaya duyuran hem ülke insanını hem de dünyaya anlatan bir haber ajansı olduğunu belirtti.

Gün geçtikçe Anadolu Ajansı'nın teknolojik imkanlarını ve personel sayısını daha artırdığını, haber ağını daha da güçlendirdiğini anlatan Eyigün, Kürtçe yayına başlamasıyla güzel hizmetlerine bir hizmet daha katmış olacağını dile getirdi.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceylan, "Kürtçe yayının bölge içinde olumlu gelişmeler sağlayacağına inanıyor, Anadolu Ajansı'na Kürtçe yayın hayatında başarılar diliyorum" dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğru,  "Bu olması gereken bir durum. Dünya üzerinde birçok dil konuşuluyor. İnsanların, dünyada olup biteni, özelikle etkin ajans ve kaynaklardan doğrudan duymaları ve kendi dillerinde bunu algılamaları kadar doğal bir şey olamaz" diye konuştu.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Atalan,  "Kürtçe, Türkiye'de 30 milyona yakın insanın konuştuğu bir dil. Televizyon, radyo veya haber ajansı vasıtasıyla yapılacak yayınların önemli faydaları olacaktır. Hükümetin yürütmüş olduğu bir barış süreci var. Bunun bu barış sürecine de katkısı önemli olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Medya-İş Genel Başkanı Gürsel Eser, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasının hem Türkiye hem de Kuzey Irak'taki Kürtler için bir şans olduğunu söyledi.

Eser, şunları söyledi:

"Anadolu Ajansı 100. yıl projesine emin adımlarla ilerlemektedir. Kürtçe yayına geçmesi de bu emin adımların bir göstergesidir. AA'nın Kürtçe yayına başlaması hem bölge halkı için hem de Kuzey Irakta yaşayan Kürtler için bir şans olduğunu düşünüyorum. Özellikle Anadolu Ajansı'nın iki lehçede Kurmancca ve Soranca yayın yapması ayrı bir şanstır. Bunun için gerçekten emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

-Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşleri

Anadolu Ajansı'nın Kürte yayına başlaması, çeşitli sevil toplum örgütlerince olum ve tarihi bir adım olarak değerlendirildi.

İnsan Hakları ve Mazlumları Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal,,"Anadolu Ajansının bu açılımı çözüm zincirinin önemli halkalarında birtanesi, Anandolu Ajansının bu anlamda büyük bir açığı kapatacağına inanıyorum" dedi.

KURD-KAV Genel Başkanı Kasım Ergün ise AA'nın Kürtçe yayın kararını desteklediklerini ifade ederek bunun tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Kürtlerin cumhuriyetin kuruluş aşamasından bu yana inkar edildiğini, asimilasyona uğradığını ve bu anlamda birçok propagandanın yapıldığını savunan Ergün şöyle dedi:

"Türkiye devletinin ajansı bunca inkar ve asimilasyondan sonra kalkıp Kürtçe bir servis açacak. Bu çok kutsal ve önemli bir adımdır. Bizim tarafımızdan da oldukça sıcak karşılanmaktadır. Umuyoruz ki bu konuda daha önemli adımlar atılır. Bu kararı destekliyoruz" dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Azadi İnsiyatifi, Anadolu Ajansının (AA) Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başlamasını memnuyetle karşıladıklarını açıkladı.

Özcaner, "İyi bir adım ve biz bu adımdan memnunuz. Yalnız bu ve benzeri adımlar yeterli değil ve daha güçlü adımlar atılmalı' dedi.

Kürt Demokrasi-Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Karaman (KURD-DER)  da, bu çalışmanın çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Karaman, "Ben bu adımı önemli görüyorum. ve umuyorum ki daha güzel şeylere vesile olsun. Fakat biz yine söylüyoruz, bu atılmış adım güzel ama yeterli değil, biz istiyoruz ki Anadilde Eğitim olsun." dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasını çok önemli bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.

Elçi, Anadolu Ajansı'nın özellikle 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi anlamlı bir günde Kürt dilinde yayına başlamasının anlamlı olduğunu, bu faaliyetleri nedeniyle Anadolu Ajansı yetkililerini kutladı.

-Yazar ve gazetecilerin görüşleri

Kürt aydın ve yazarlar AA'nın Kürtçe yayınının tarihi bir adım olarak değerlendirerek "Bu girişim Kürtçe'nin gelişimine hizmet edecektir" görüşünde birleşti.

Sosyolog Yazar İsmail Beşikçi Anadolu Ajansı'nın 1 Eylül'de Kürtçe'nin Kurmancca ve Saronca yayına başlamasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Kürtler üzerine yaptığı çalışmalarıyla bilinen Beşikçi, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili olarak "Anadolu Ajansı'nın 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, Kurmancca ve Soranca  yayına başlaması olumludur. Anadolu Ajansı Zazaki yayını da düşünmelidir. Ajansın Kürt toplumunun gelenek, görenek ve sanatları hakkında, objektif bilgiler vereceği kanısında değilim. Ama yine de bu çerçevede yayınlar yapılması olumludur." dedi.

Nübihar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Nübihar Yayınevi'nin sahibi Süleyman Çevik ise Türkiye ve Ortadoğu'da yaşayan milyonlarca Kürdün bulunduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: "Elbette biliyoruz ki TRT6 ve diğer adımlar gibi, bu adım da çok geç atılmış bir adımdır. Ama geç atılsa da, bu iyi ve gerekli bir adımdır. Türkiye'de ve Orta Doğuda milyonlarca Kürt yaşamaktadır ve siyasi sorunları vardır".

Gazeteci Yazar Murat Ciwan,  Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasını "büyük bir hizmet" olarak niteledi. Ciwan, bu kararından dolayı hükümeti, AA yönetim kurulu üyelerini, servis editör ve çalışanlarını kutlayarak teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.

Kürtçe yayının hem Türkiye'de hem de komşu ülkelerde Kürtçe konuşanlar için çok değerli bir hizmet olduğunu vurgulayan Ciwan, şöyle dedi: "AA'nın Kürtçe yayını hem Türkiye'de, hem de komşu ülkelerde yaşayan Kürtler için çok değerli bir hizmettir. Ajans Kürtçe bilenler için, kendi dillerinde dünyadan ve ülkeden haberleri takip edebilecekleri bir yer olacaktır." dedi

Araştırmacı-Yazar Ahmet Önal, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayını ile ilgili memnuniyetini dile getirdi ve konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Kürt dili Mart 1924'ten bu yana inkar edilip yasaklanmıştır. Bu yüzden de Kürt dili için atılan ve bu dilin meşruiyetini ortaya koyan her adımı coşkuyla karşılıyorum ve bu bana heyecan verir. Anadolu Ajansı'nın Kürtçe servis açmak için attığı bu adım da bana göre pozitif bir adımdır. Umuyorum ki bu heyecanımız ve coşkumuz son bulmaz.""Gerekli ve olumlu bir adım"

Romanları ve şiirleriyle tanına Kürt yazar ve şair Jan Dost, Anadolu Ajansı'nın yayın dilleri arasında Kurmancca ve Sorancayı da eklemesini genel anlamda olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Yazar İbrahim Güçlü, "Anadolu Ajansında Kürtçe yayının başlamış olması, oldukça önemli ve ileri bir adımdır. Kürtçenin Kurmanci ve Soranca lehçelerinden yayın yapmış olmanız daha da önemlidir. Anadolu Ajansının bu çabası ve attığı adım Türkiye ve Kürdistan Federe Bölgesi ve Türkiye arasında olduğu gibi, iki parçada yaşayan Kürtler arasında bir yakınlaşmaya ve bir köprünün oluşmasına hizmet eder. Ben, Anadolu Ajansı'nı bu çaba, gayret, hizmet ve çalışmasından dolayı kutluyorum. Sizlere sevincimi ve dostluğumu sunuyorum." dedi.

Araştırmacı-Yazar Fehim Işık "Bugün devlet eliyle Kürtçe bir yayının başlaması önemli bir adım" dedi.

Bir Kürt olarak bir yazar olarak bu tür umutları içinde koruduğunu belirten Işık ajansın yayınları ile ilgili olarak sözlerine şunları ekledi: "Özellikle doğru, dürüst ve ilkelere uygun bir haberciliğe ihtiyaç var. Umuyoruz ki ajans bu konularda adım atar. Bunun yanında kültür, dil, edebiyat ve diğer Kürtçe konularda da güzel çalışmalar yapar."

-Belediye başkanları

Anadolu Ajansı'nın yayın dilleri arasına Kürtçeyi de katması, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki belediye başkanlarınca olumlu bir adım olarak değerlendirildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, atılan adımın Kürt dili ve kimliği açısından kutsal olduğunu ifade ederek "Şimdiye kadar kürt dil, kültür ve kimliği tanınmıyordu. Türkiye tarihine baktığımız zaman 1923 - 1924'ten bugüne kadar Türkiye'nin bir zenginliği olan Kürt kimlik, dil ve kültürü maalesef yeterince tanınmamış. Şu anda konuştuğum bu dil dağlı dili, anlaşılmayan bir dil, aslında olmayan bir dil olarak adlandırılmış" diye konuştu.

Baydemir her bir dilin, cennet bahçesindeki bir çiçeğe benzediğini, eğer bu dillerden biri yasaklanırsa çiçek bahçesindeki bir çiçeğin kurutulmuş olacağını belirterek  "Yıllarca bu yapıldı ve bu durum da insanların büyük sorunlarla karşı karşıya gelmesine sebep oldu" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasının gecikmiş ama iyi bir gelişme olduğunu düşündüğünü belirten Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Türkiye'de 20 milyona yakın bir Kürt nüfusun olduğunu ve şimdiye kadar bu nüfusa yönelik bir yayının yapılmamış olmasının bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede ise Kürtçenin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın bir şekilde kullanıldığını belirterek, AA'nın attığı adımın oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu Ajansı Bülent Arınç Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title