Haberler

Datça - Hızırşah´Ta Gelenek Yeniden Canlanıyor

Hızırşah Köyü'nde 3 Yıl Önce Yeniden Başlatılan İpek Böcek Yetiştiriciliği Giderek Yaygınlaşırken, Gönüllü Aileler Tarafından Yetiştirilen İpek Böceklerinin Ördüğü Binlerce Koza, İplik Çekme Aşamasına Geldi.

Hızırşah Köyü'nde 3 yıl önce yeniden başlatılan ipek böcek yetiştiriciliği giderek yaygınlaşırken, gönüllü aileler tarafından yetiştirilen ipek böceklerinin ördüğü binlerce koza, iplik çekme aşamasına geldi.

MUĞLA'nın Datça İlçesi'ne bağlı Hızırşah Köyü'nde 3 yıl önce yeniden başlatılan ipek böcek yetiştiriciliği giderek yaygınlaşırken, kozalarından ipek çekimine başlandı. Ateşler yakılıp, kozalar kazana atıldı. Köyün yaşlıları kaynar suların içindeki kozalardan büyük bir ustalıkla iplik çekerken, gençler meraklı gözlerle onları izledi. Hızırşah'da bu yıl 260 kilogram kozadan, yaklaşık 70 kilogram iplik elde edilmesi hedeflendiği belirtildi.

Hızırşah Köyü'nde 3 yıl önce yeniden başlatılan ipek böcek yetiştiriciliği giderek yaygınlaşırken, gönüllü aileler tarafından yetiştirilen ipek böceklerinin ördüğü binlerce koza, iplik çekme aşamasına geldi. Nisan ayında dut ağaçlarının yeşermesinden sonra elde edilen ipek böceklerinin ördüğü kozalar, köyün yaşlıların elinde ipliğe dönüşmeye başladı.

Hızırşah Köyü'nde bir grup gönüllü aileye ipek böceği yetiştiriciliğini öğretip başlatan gönüllü eğitmen Yaşar Aydoğan, ''Her yıl yeni aileler aramıza katılıyor. Gençliğinde ipek böcekçiliği yapan yaşlıların yardımını da aldık. Bu yıl 260 kilogram kozadan yaklaşık 70 kilogram iplik elde etmeyi hedefliyoruz. Bu ipliklerden 350 metre ipek kumaş örülecek. Bu yıl ilk kez, Koza Birlik tarafından yarımada ve çevresine 2 bin adet parasız dut fidanı dağıtılacak. Bu sayede, daha fazla ipek böceği yetiştirilirken, aynı zamanda yarımadanın yeşillendirilmesi de sağlanmış olacak' dedi.

Hızırşah Köyü'nün 2 iplik çekme ustası 72 yaşındaki Firdevs Akkuş ve 61 yaşındaki Havva Görgülü, köyün genç kızlarına işi öğrenmeye başladıklarını söyledi. Unutulmaya yüz tutan ipekçiliğin yeniden hatırlanmasından mutlu olduğunu belirten Görgülü, ''İpek çekme işinin bizimle birlikte yok olmasından korkuyordum. Şimdi içim rahat. Bildiklerimizi gençlere öğretiyoruz. Kazanların altını yakıyor içine su dolduruyoruz. Ateşi odunla besliyoruz. Su kaynadığında uç verecek şekilde içine 5-10 koza atıp ipi çekmeye başlıyoruz. 50'ye yakın ince tel birleşip bir ip oluyor. Gelemgel (tahta bir kol) ile yapılan gelepler (çile) daha sonra yıkanıp temizlenerek dokumaya hazır hale getirilecek' diye konuştu.

Datça Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Bayram Ali Baş da gelecek yıldan itibaren Hızırşah Köyü'nde ipek böceği yetiştiriciliği kursunun açılacağını müjdeleyerek, ''Halen 4-5 aile ile sınırlı olan ipekböceği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz. Açılacak kurslara katılacak olanlara ipek böceği yetiştiricisi sertifikası verilecek. Böylece, ipek böcekçiliği daha bilimsel olarak yapılabilecek' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title