Haberler

Çift hörgüçlü Asya devesi "Çağrı"yı ışığa kavuşturan dokunuş

Güncelleme:

Güreşçi develerin üretiminde damızlık olarak kullanılan ve katarakt nedeniyle 2 yıldır göremeyen çift hörgüçlü Asya devesi "Çağrı", Burdur'daki hayvan hastanesinde yapılan başarılı ameliyatlarla görmeye başladı.

Güreşçi develerin üretiminde damızlık olarak kullanılan ve katarakt nedeniyle 2 yıldır göremeyen çift hörgüçlü Asya devesi "Çağrı", Burdur'daki hayvan hastanesinde yapılan başarılı ameliyatlarla görmeye başladı.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde deve yetiştiricisi Muhammet Akca'nın 11 devesinden biri olan "Çağrı", yanlış ilaç kullanımına alerjik reaksiyon göstererek gözlerinde katarakt oluştu.

Yeme ve içmeden kesilerek günden güne zayıflayan, göremediği için yerde hareketsiz kalan 14 yaşındaki "Çağrı"nın sağlık durumunun kötüleşmesine yüreği dayanamayan sahibi Akca, devesinin hastalığına çare aramaya başladı.

Batı Akdeniz Bölgesi'nin en kapsamlı hayvan hastaneleri arasında gösterilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde hayvanlara göz ameliyatının yapıldığını duyan Akca, 10 Ocak'ta devesini sol gözünden ameliyat ettirdi.

Operasyonun başarılı geçmesinin ardından "Çağrı"nın görmeye ve yürümeye başladığını gören Akca, bu duruma çok sevinerek devesini tekrardan hastaneye getirdi.

Hayvan hastanesinde devenin sağ gözüne Cerrahi Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Harun Çınar tarafından "fako" yöntemiyle katarakt ameliyatı yapıldı.

"Devemizle arkadaş gibiyiz"

Güreş develeri yetiştiricisi Muhammet Akca, AA muhabirine, küçüklüğünden beri evlerinde deve bulunduğunu, deve yetiştiriciliğinin baba mesleği olduğunu söyledi.

"Çağrı"yla, tek hörgüçlü dişi Afrika develerinin eşleştirdiğinde "Tülü" denilen melez, güçlü ve kabiliyetli güreş develeri elde ettiklerini belirten Akca, "Çağrı, güreş develerinin babası." dedi.

Akca, çift hörgüçlü Asya develerinin tüylerinin uzun olduğundan soğuk iklimde bile yaşayabildiklerini belirterek, güreş develerinde ideal iskelet ve vücut yapısını yakalamak için "Çağrı" gibi Asya devlerinin damızlık olarak kullanıldığını anlattı.

Bunlardan elde edilen yavruların babalarından heybet ve güç, annelerinden de çeviklik ve kurnazlık aldığını vurgulayan Akca, şöyle konuştu:

"Çağrı'yı 6 yaşında almıştım. Takriben 8 yıldır benimle. Çoluk çocuk güvenle yanına gelip, sevebilir. Biz develerimizi bir mal olarak görmüyoruz. Gözü, tırnağı zarar görse hemen tedavisine koşuyoruz. Devemizle arkadaş gibiyiz. Çağrı'yı ameliyatta görünce biraz duygulandım, gözlerim doldu. Birinci ameliyattan yaklaşık 20 gün sonra görmeye başladı."

Akca, ikinci ameliyatın ardından devesinin daha da iyi görmesini temenni ederek, "Çağrı'yı satmayı düşünmüyoruz, inşallah sağlığına kavuşacak ve nice güreş develeri üreterek kültürümüzü devam ettirecek." dedi.

"Özellikli operasyon yapacak birçok cihaza sahibiz"

Veteriner Hekim Dr. Öğr. Üyesi Harun Çınar da devenin gözlerinde opaklanan ve görmeyi engelleyen beyaz renkli perdelerin alındığını belirterek, şöyle konuştu:

"Birinci operasyonun ardından deve görme yetisine kavuşunca hasta sahipleri ikinci operasyonu istedi. Göze küçük bir açıklıktan girerek görmeyi engelleyen merceği 'fako' cihazıyla parçalayarak gözden uzaklaştırdık. Bu yöntemi develerde ilk defa gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Yaptığımız araştırmalarda başka yerde 'fako' yöntemiyle develerde göz operasyonuna rastlamadık. Daha önce biz de hastanemizde çok sayıda kedi ve köpeği bu yöntemle katarakt ameliyatı yapmıştık ancak deveyi ilk defa yaptık. Hastane olarak özellikli operasyon yapacak birçok cihaza sahibiz."

Devenin katarakt ameliyatı sürecinde takiplerini yapan Veteriner Hekim Metin Danacı da devenin ilk operasyon yapılan gözünün kısa zamanda sonuç vererek iyileştiğini, bu ameliyattan sonra iki gözünün de göreceğini belirtti.

Danacı, Çağrı'nın "Baktriyan" türünde genelde Türkiye'deki "Tülü"lerin babası olarak bilinen çift hörgüçlü bir deve olduğu ifade ederek, uysal olduğundan ameliyatının rahat geçtiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title