Haberler

Çavuşoğlu - Suriye'de savaş suçu belgeleri -

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin "Unutmayalım ki Avrupa Birliği'nin ve Avrupa örgütlerinin en temel değeri insan haklarıdır, bireysel haklardır, özgürlüklerdir ve barıştır.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin "Unutmayalım ki Avrupa Birliği'nin ve Avrupa örgütlerinin en temel değeri insan haklarıdır, bireysel haklardır, özgürlüklerdir ve barıştır. Bu amaçla kurulmuştur. O sebeple Suriye'deki bu katliama maalesef bu resimlere herkes bakmasına rağmen bu vahşete karşı beklenen tepkiyi görmedik" dedi.

Çavuşoğlu, Demre ilçesinde partisinin ilçe teşkilatında gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansı'nın (AA) ulaştığı ve Suriye'de savaş suçlarını belgeleyen fotoğraflara bazılarının duyarsız kaldığını, bazılarının ise tepki gösterdiğini söyledi.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde fotoğrafların ardından tepkiler oluşsa da vahşetin durdurulması konusunda herhangi bir çözüm üretilmediğini belirten Çavuşoğlu, "Unutmayalım ki Avrupa Birliği'nin ve Avrupa örgütlerinin en temel değeri insan haklarıdır, bireysel haklardır, özgürlüklerdir ve barıştır. Bu amaçla kurulmuştur. O sebeple Suriye'deki bu katliama maalesef bu resimlere herkes bakmasına rağmen bu vahşete karşı beklenen tepkiyi görmedik. Avrupalı dostlarımız ikili görüşmelerde bunun gerçek bir vahşet olduğunu, insanlık suçu olduğunu, savaş suçu olduğunu söylüyorlar ama orada kalıyor" diye konuştu.

Suriye konusunda Cenevre 2 sürecinden de başarısızlık çıkarsa katliamların süreceğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin katliamın durması için çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, mevcut rejimin biran önce gitmesi, geçici yönetimin gelmesi ve Suriye'de herkesi kapsayacak bir seçime gidilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde insanlık dramının önüne geçilemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Orada güçlenen ya da her gün yenisi eklenen terör gruplarının marjinal grupların önüne de geçemeyiz. Bu da hem bölgenin istikrarı hem de barış için çok büyük bir tehlikedir" dedi.

Avrupa Birliği örgütlerinin Suriye'ye insani yardım götürme konusunda da yetersiz kaldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, AB'nin mültecilerin gittiği Lübnan ve Ürdün'deki kamplara maddi yardımda bulunduğunu anlattı. Türkiye'deki mülteciler için yapılan yardımların çok düşük olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Çok şükür ekonomimiz güçlü, biz çok iyi bir şekilde devam ettirebiliyoruz" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin mültecilere insani yardımı belli bir noktada iletebildiğini de belirten Çavuşoğlu, bu olaylarla ilgili AB'nin kurum olarak inisiyatif almadığına işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Suriye Demre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title