Haberler

Bursa'da Okullarda Elektrik Tasarrufu

Güncelleme:

Kurulan yeni sistemle 19 okul 37 bin 777 lira reaktif ceza ödemekten kurtuldu.

Bursa'nın merkez Yıldırım İlçesi'nde okulların enerji verimliğini artırmak ve elektrik dağıtım şirketine ödenen yıllık 326 bin liralık cezayı engellemek için Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin, 19 okulda başlattığı 'APİS Enerji Verimliliği Projesi' başarıya ulaştı.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2011 Mali Destek Çevre Enerji Verimliliği programı kapsamında Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 'APİS Enerji Verimliliği Projesi' ile 236 bin lira hibe aldı. Lise, Yıldırım İlçesi'nde elektrik faturası ve elektrik altyapısını incelediği 112 okulun sisteme geri verilen reaktif güç nedeniyle yıllık 326 bin lira ceza ödemek zorunda kaldığı tespit etti. 2012 yılında 19 okulda, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, Enerji Verimliliği Derneği ve Teknik eğitim Vakfı Bursa şubelerinin de desteği ile başlayan proje sonuca ulaştı.

Okullarda fazla güç çekilmesini engellemek için kurulan 'kompanzasyon' adı verilen sistem ile bir yıl içinde sağlanan tasarruf uzaktan takip edildi. Bazı okullarda iki sistem de çalıştırılarak sistemin doğru çalışıp çalışmadığı da kontrol edildi.

"ÜÇ AYDA SIFIRLADIK"

Proje Koordinatörü Levent Yazıcı, projeyi Valiliğinde isteği ile tüm Bursa'daki kamu okullarına uygulamaya başlayacaklarını söyledi. Yazıcı, 2012 yılında sistem çalıştırılmadan önce 19 okula 37 bin 777 lira ceza geldiğini belirterek, "2013 Ocak ayında tam olarak çalıştırılmaya başlandı. İki okulumuzda projeden sağlanan verimi görmek için eski sistemi de kullandık. Son üç ay içinde 'kompanzasyon' sistemi kurulan okullardaki cezaların sıfırlandığını gördük" dedi. Yazıcı, 'kompanzasyon' sistemini de şöyle anlattı:

"Elektrik enerjisini kullanırken şebekeden aktif ve reaktif enerji çekiyoruz. Biz aktif enerjiyi kullanıyoruz. Kullanmadığımız reaktif enerjinin ise 15 kilovattın üzerine çıktığında sisteme verilmemesi gerekiyor. Verildiği takdirde dağıtım firması buna cezai işlem uyguluyor. Okullarda da çok fazla elektrik tüketimi gerçekleştiği için her seferinde bu cezaya giriyor. Kurduğumuz sistem ise enerjinin geri verilmesini engelliyor. GPS sistemi ile de uydudan takip edip herhangi bir sorunda anında müdahale edebiliyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yeşilyayla Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title