Haberler

Bulgaristan'dan "Sıkıntılı" Dönemde Üst Düzey Ziyaret

Bulgaristan Başbakanı Borisov, Cuma Günü İki Günlük Bir Ziyaret İçin Ankara'ya Geliyor. Ancak Ziyaret, Tazminat Taleplerinin Gündeme Geldiği, Bulgaristan'da Türk Karşıtlığının Büyüdüğü, Ankara'daki Bulgar Büyükelçisinin Görevden Ayrılmaya Zorlandığı, Bulgar Anayasa Mahkemesinin Son Seçimlerde Türkiye'de Kullanılan Oylara İlişkin İptal Başvurusunu İncelediği Bir Döneme Rastlanıyor.

Yıllarca çok iyi bir düzeyde seyreden Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinde "sıkıntılar"ın yaşandığı bu dönemde Sofya'dan Ankara çok üst düzey bir ziyaret gerçekleşecek. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Cuma günü başlayarak Türkiye'ye iki günlük resmi bir ziyarette bulunacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu olarak Ankara ve İstanbul'u ziyaret edecek olan Borisov'un ziyareti, ikili ilişkilerde bazı sıkıntıların yaşandığı bir döneme rastlanıyor. Bulgaristan'da Türk karşıtlığının giderek artması, Türkçe yayınlarına son verilmesi gibi talepler, ikili ilişkileri olumsuz etkiliyor.

Sofya'da iktidardaki sağ hükümetin başındaki Borisov, geçenlerde yaptığı bir konuşmada Türk Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'ın Şubat ve Mart döneminde sosyal protesto eylemlerini düzenleyerek ülkeyi istikrarsızlaştırmaya hazırlandığını öne sürmüştü.

-TAZMİNAT KONUSU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek olan Borisov ile yapılacak görüşmelerde Bulgar Devlet Bakanı Bozhidar Dimitrov'un Aralık ayında yaptığı açıklamaların da gündeme gelmesi bekleniyor.

1913 yılında Türkiye'den ayrılmaya zorlanan Bulgarların arkalarında bıraktıkları mallar için 20 milyar doları bulabilecek bir tazminat ödenmesi gerektiğini savunan Dimitrov, "Bu sorunun çözümü, Türkiye'nin AB'ye katılımı için önkoşullardan biridir" diye konuşmuştu.

Türkiye'de tepki yaratan bu açıklamaların ardından devreye giren Borisov'un, Dimitrov'u azarlayarak sözlerinin hükümetin politikasını yansımadığını beyan etmesi, havayı yumuşatmıştı. Borisov, Türkiye'den tazminat talep edilmesi konusunda resmi bir girişim olmadığını belirterek, "Dimitrov kişisel yorumlarıyla bizi güç durumda bıraktı. Son kez uyardım. Tekrarı halinde görevden alacağımı söyledim" demişti.

-TÜRKİYE'DE KULLANILAN OYLARIN İPTALİ OLASILIĞI

Bu arada, Bulgaristan Anayasa Mahkemesinin gelecek ayın sonuna doğru Türkiye'de yaşayan çok sayıda Bulgar vatandaşı Türk arasında tepki yaratabilir bir karar vermesi olasılığı bulunuyor.

Bulgar muhafazakar Düzen, Hukuk ve Adalet Partisi'nin, Bulgaristan'da geçen Temmuz ayında düzenlenen genel seçimler sırasında Türkiye'de kullanılan oyların, usulsüzlük ve sahtekarlık yapıldığı iddiasıyla iptal edilmesi talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Aslında Türkiye'de yapılan oylama ile ilgili olarak Bulgaristan'da dile getirilen iddialar, geçen Kasım ayında Ankara'daki Bulgar Büyükelçisi Braninir Mladenov'un görevinden ayrılmasına yol açmıştı. Bu gelişmede Borisov'un Büyükelçiyi merkeze çekme kararlığının etkili olduğu belirtilmişti.

Boyko Borisov, Türkiye ziyareti sırasında İstanbul'da Valilik ve Büyükşehir yetkililerinin yanısına iş dünyası temsilcileriyle de biraraya gelecek. (ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title