Haberler

Bingöl Yağmurla Birlikte Yeşile Bürünen Otlaklar, Göçerleri Sevindirdi

Bingöl Yağmurla birlikte yeşile bürünen otlaklar, göçerleri sevindirdiYağmurla birlikte yeşile bürünen otlaklar, göçerleri sevindirdiBİNGÖL'ün Karlıova ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde yağışın olması, hayvan besicilerini sevindirdi.

Bingöl Yağmurla birlikte yeşile bürünen otlaklar, göçerleri sevindirdi

Yağmurla birlikte yeşile bürünen otlaklar, göçerleri sevindirdi

BİNGÖL'ün Karlıova ilçesinde mevsim normallerinin üzerinde yağışın olması, hayvan besicilerini sevindirdi. Bol yağmurla birlikte yaylalardaki otlaklar, yaz mevsimine rağmen yeşile büründü. Besici ve göçerler, bu durumun bereket getireceğine, bol yağışın ise bölge hayvancılığına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Yaz ayında başlayan yağmurun bereket olarak gördüklerini anlatan göçerler, yağmurlardan dolayı dağlar ve otlakların yeşile büründüğünü, bunun da bölge hayvancılığı açısında çok önemli bir gelişme olduğunu söylediler. İlk defa hayvanların otlaklarda bol ot yediğini anlatan göçerler, bu nedenle hayvanların aşırı kilo aldığını ve bu durumun et fiyatlarında düşüşe neden olacağına inandıklarını söyledi.

Babadan kalan mesleğini Karlıova dağlarında devam ettiren 60 yaşındaki göçer Latif Morkuzu, Bingöl merkezde besicilik yaptığını ve her yıl Karlıova'daki dağlara getirdiği büyük baş hayvanlarını otlatttığını söyledi. Morkuzu, dört çocuğuyla birlikte dağlarda göçerlik hayatını sürdürdüğünü belirterek, "Karlıova dağlarında ilk defa bereketin fışkırdığına tanık oldum. Hiç bir sene bu kadar yağmur olmamıştı. Yani Haziran bitiyor ama hala yağmur yağıyor. Bu iyiye işarettir" dedi.

Bursa'dan, hayvancılık yapmak için 2 yıl önce Karlıova'ya gelerek yerleşen 52 yaşındaki Engin Demir ise, Karlıova'nın Karadeniz bölgesi gibi her mevsimde yağış almaya başladığını belirterek, "İki yıl önce besicilik yapmak üzere buraya yerleştim. Çok güzel yaylalar var. Hayvancılık yapmak için çok uygun bir coğrafya. Bu yıl yağışın bol olması, Haziran bitiyor olmasına rağmen devam ediyor. Bu da yeni yeni otlakların oluşmasını sağladı. Böyle bir gelişme bizim ve hayvanlarımızın otlaması için çok güzel. 200 koyunum var. Karlıova dağlarını karış karış geziyorum. Yeşil taze ve vitamini bol otları yiyen hayvanlar kısa sırada bol kilo alacak" diye konuştu.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden Karlıova'daki dağlara ailesiyle birlikte gelerek çadır açan hayvan besicisi 43 yaşındaki Celal Çiçek de, her yaz mevsiminde Karlıova'ya geldiğini hatırlatarak, "Beş çocuğum ben ve eşim buraya geldik. 300 koyunla birlikte dağlardaki yaylalarda kalıyoruz. Çok verimli ve bereketli bir yıl olacağını düşünüyorum. Hayvanlar taze ot yiyerek doğal olarak kilo alıyor. Bölge hayvancılığına da olumlu katkı yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Karlıova'ya bağlı Kızılçubuk köyündeki hayvan besicileri ise, kışa saklamak üzere ot biçmeye başladı. Kızılçubuk köylülerinden hayvan besicisi 55 yaşındaki Binali Özer, önceki kış mevsimlerine göre geçen kış mevsiminde daha az saman aldıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Geçen yıl kar ve yağmur çok iyiydi. Bu yüzden kış ayında çok az saman aldık, fazla masrafımız olmadı. Daha önceki kış aylarında Diyarbakır'dan çok saman almak zorunda kalıyorduk. Bu yüzden et fiyatları da artıyordu. Ama bu yıl yağmurlarla birlikte otlaklar çok iyi. Yağmurlar hala belli aralıklarla devam ediyor. Kış için gereken otları biçmeye başladık. Hem hayvanlarımız taze ot yiyerek kilo alıyor. Besicilikle maliyet düşünce, et fiyatları da haliyle düşüyor. Karlıov ilçesinde geçen yıl kemikli kuzu etinin kilo fiyatı 37 liraydı. Bu yıl ise aynı etin kasaptan satış fiyatı 35 lira. Eğer böyle devam ederse fiyatlar daha da düşecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Karlıova Bingöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title