Haberler

Batı Trakya Türkleri Derneği Genel Başkanı Mustafaoğlu Açıklaması

"Tüm Yunanistan’ın hükümetten ekonomik beklentileri var, Batı Trakya Türklerinin bunun yanında azınlık haklarıyla ve Türk kimliğinin tanınmasıyla ilgili beklentileri var. Burada bir umut ışığı görüyoruz"

Batı Trakya Türkleri Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu, Yunanistan'da kurulan yeni hükümetten tüm ülkenin ekonomik beklentileri olduğunu ifade ederek, "Batı Trakya Türklerinin bunun yanında azınlık haklarıyla ve Türk kimliğinin tanınmasıyla ilgili beklentileri var. Burada bir umut ışığı görüyoruz" dedi

"29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü" dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde toplanan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği üyeleri, "Her 29 Ocak'ta Batı Trakya'daki Türk varlığını selamlıyoruz" yazılı pankart açtı.

Burada basın açıklama yapan Mustafaoğlu, Lozan Anlaşması'nın ardından Yunanistan'da kurulan Türk birliklerinin ve derneklerinin 1987'de mahkeme tarafından kapatılmasına tepki olarak 29 Ocak 1988'de Türk azınlığının Gümülcine'de düzenlediği gösterilerin Yunanistan yönetimi tarafından bastırıldığını hatırlatarak, "Bunun Batı Trakya Türklerinin kimliğine yapılmış bir baskı olduğunu düşünüyoruz. Bunu bir kimliksizleştirme ve Yunanlaştırma operasyonu olarak görüyoruz. Yıllar boyu 29 Ocak'ı milli günümüz olarak andık" diye konuştu.

Hafta sonunda yapılan seçimlerin ardından Yunanistan'da yeni bir hükümetin kurulduğunu belirten Mustafaoğlu, iktidara gelen yönetimde 3 milletvekilinin de bulunduğunu kaydetti.

Mustafaoğlu, şöyle devam etti:

"Tüm Yunanistan'ın hükümetten ekonomik anlamda beklentileri var. Batı Trakya Türklerinin  bunun yanında azınlık haklarıyla ve Türk kimliğinin tanınmasıyla ilgili beklentileri var. Burada bir umut ışığı görüyoruz. Hakikaten bir iki gündür radikal olduğu söylenen lider Çipras, radikal önlemler alabileceğini göstermiştir. Batı Trakya'da da aynı radikal önlemleri bekliyoruz."

-"Azınlıklar da eşit Yunanistan vatandaşı olmalıdır"

Yunanistan'ın yeni başbakanı Aleksis Çipras'ın seçimden 10 gün kadar önce Gümülcine'yi ziyareti esnasında "Azınlıklar da eşit Yunanistan vatandaşı olmalıdır" dediğini aktaran Mustafaoğlu, "Bu sözü yerine getirecek alt yapının hazırlanmasını hükümetten bekliyoruz. Zira bu bütün sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır" dedi.

Müftü ve vakıf idarecilerini kendilerinin seçmesini istediklerini bildiren Mustafaoğlu, "Tabii ki çocuklarımızı kendi örf ve ananelerimize uygun olarak yetiştirecek eğitim sistemini Lozan Anlaşması'ndan kaynaklanan haklarımızla kendimiz kurmak ve yönetmek istiyoruz. Bugün Batı Trakya'da, İskeçe ve Gümülcine'de birer lise vardır. Bir medrese var. Eğitim kalitesinin düşmesi yüzünden okullarımızın sayısı azalmaktadır. Bunlar bir hükümetin kolaylıkla cevap verebileceği konulardır" görüşünü dile getirdi.

Dernek üyeleri açıklamanın ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu, Taner Mustafaoğlu da şeref defterini imzaladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstiklal Caddesi Batı Trakya Yunanistan Lozan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title