Haberler

Başarı İçin Temel Öge Motivasyon

Güncelleme:

Dünya Liderlik Derneği Onursal Başkanı Yaşar Ateşsoy, başarı için temel ögenin yaratıcılık ve bunu sağlayan motivasyon olduğunu söyledi.

DİSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı yönetim kademesindeki personele "Liderlik" konulu bir eğitim çalışması düzenledi. Eğitim çalışmasına DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Genel Müdür Yardımcısı Zeki Kantacı, daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.

İŞİMİZ STRES

Sunum öncesi kısa bir konuşma yapan DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, gerek yapılan iş gerekse üstlenilen sorumluluktan ötürü günlük yaşamda neredeyse ertelenmesi mümkün olmayan su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmenin hem motivasyon kaynağı, hem de iş stresine sebep olduğunu söyledi. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün 24 saat esaslı bir çalışma disiplini ile hareket ettiğini ve kent içinde her kesime aynı kalitede hizmet ettiklerini kaydeden Sarı, böylesi bir çalışma disiplinin stres yönetimini zorunlu kıldığını ifade etti. Tüm bu nedenlerle kurum içinde beden dili, stres yönetimi gibi konularda uzmanlık desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Sarı, eğitim çalışmasının daha kaliteli hizmet vermek için bir fırsat olduğunu kaydetti. Sarı eğitim çalışmasına katılımın yoğun olmasından ötürü tüm personele teşekkür etti.
Sarının konuşmasının ardından Dünya Liderlik Derneği Onursal Başkanı ve Liderlik Başarı ve Motivasyon Koçu Yaşar Ateşsoy, Empatik İletişim Becerileri, Beden Dili Uygulaması, Protokol Kuralları, Kurum Kültürü, Kurumsal ve Kişisel İmaj, Uzlaşmazlık-Öfke-Stres ve Çalışma Yönetimi, Zaman Yönetimi başlıklarında sunumlar yaptı.

KİŞİ İŞTEN, İŞ KİŞİDEN ETKİLENMEKTEDİR

İşyerinde Yüksek Motivasyon başlıklı sunumunda Ateşsoy, "Motivasyon kişisel bir olaydır. Birisini motive eden herhangi bir durum veya olay başkasını motive etmeyebilir. Motivasyon ancak insan davranışlarında gözlenebilir" dedi. Motivasyon olayının kişinin iş yapma, faaliyette bulunma, sonuç alma arzusu ile ilgili olduğunu kaydeden Ateşsoy, "Kişi işten, iş kişiden etkilenmektedir. Yapılan iş, işi yapan kişi açısından değişik anlamlar taşımaktadır. Bunlar: İş'in ekonomik değeri ve anlamı, iş'in sosyal statü, prestij değeri ve anlamı ve iş'in psikolojik değeri ve anlamıdır" şeklinde konuştu.

İŞ PLANLAMASI ÖNEMLİ

Amaçların motivasyondaki rollerini de ele alan Ateşsoy, birey tarafından belirlenen amacın açık ve seçik olmasının iş başarılarını artırdığını söyledi. Ateşsoy, birey tarafından belirlenen amaçların kolay olmamasının kişinin daha arzulu ve istekli çalışmasını sağlayacak sonuç olarak verimi artıracağını kaydetti. Ateşsoy, performansın tanımlanması, performansın kolaylaştırılması, performansı teşvik etme ve iş planlamasının motivasyonu artırmaya yönelik yöntemler olduğunu söyledi. Ateşsoy motivasyon araçlarını, "etken iletişim, takdir etme, yükselme olanakları, iş güvenliği, yeterli ve adil ücret sistemi, kararlara katılım, sorumluluk verme, yapılmaya değer bir iş olduğuna inandırma, işin ilginçleştirilmesi, kişisel güç ve etki sahibi olmak" olarak sıraladı.

TOPLAM KALİTE ETKİYİ SAĞLAYAN BİR SİSTEMDİR

En önemli motivasyon faktörlerinden birinin, insanın kendisini bir gruba ait hissetmesi olduğunu söyleyen Ateşsoy, başarılı şirketlere bakıldığında başarı için temel ögenin yaratıcılık ve bunu sağlayan motivasyon olduğunun görüldüğünü ifade ederek, "Motivasyonu en fazla etkileyen unsur başarıdır. Oysa amaç başarıyı sağlamak olduğuna göre, bir çeşit yararlı döngü söz konusu. Yönetimin de bu dengeyi kurabilmesi ise iki yoldan olabilir: Doğrudan etki ve dolaylı etki. Toplam kalite ise etkiyi sağlayan bir sistemdir" dedi.

OLUMLU DÜŞÜNÜN, İLERİYE BAKIN

İç motivasyon ile ilgili de bilgiler veren Ateşsoy şöyle devam etti: "Kendiniz dahil her şey hakkında olumlu düşünün". Psikologlar, olumsuz düşüncelerin kişinin moralini, yaratıcılığını ve yaşama sevincini yok ettiğini ve gelişim potansiyelini büyük ölçüde sınırladığını kanıtlamışlardır. Her zaman, yapabileceğinizin en iyisini yapın ve en iyiyi elde etmek için umutlu olun. Sürekli elinizden gelenin en iyisini yapmak en iyiyi bile daha iyi yapacaktır. Sürekli amaçlarınıza odaklanın ve onları, gerçekleşmiş gibi aklınızda canlandırın. İleriye bakın. Dün, geçip gitmiştir, dünün tüm sorunları da öyle. Yeni olan bugündür ve siz ararsanız fırsatlarla, mucizelerle doludur. Amaçlarınızı gerçekleştirmek için gereken bedeli ödemeye istekli olun". Gerçekten arzuladığınız ve uğruna çalışmaya istekli olduğunuz her şeyi başarabilirsiniz. Her şeyden önemlisi, kendinize inanın. İstediğiniz ne olursa olsun, bunu gerçekleştirebileceğinize inanın. Olumlu bir tutumla fırsatın kapısını aralarsınız. Motivasyon ile o fırsattan en iyi şekilde yararlanırsınız."

MOTİVASYON VERİMLİLİK SAĞLAR

Motivasyonunun yararlarına da değinen Ateşsoy, motivasyonun, çalışanların temel ekonomik, toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya olanak tanıyacağını ve çalışanların egolarını tatmine, yeteneklerini geliştirecek önlemlerin araştırılmasına zemin hazırlayacağını kaydetti. Ateşsoy motivasyonun, işletmelerin, çalışanların verimliliğine, toplumsal ve ekonomik refah koşullarının geliştirilmesine dönük bir rekabet ortamı içine girmelerine de olanak tanıyacağını söyledi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Yaşar Sarı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title