Haberler

Bakanlar Kurulu: 42 Yeni İlçe Kurulacak

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu'nda, Cezaevlerinin Dış Güvenliğinin Adalet Bakanlığına Bağlanmasına ve 42 Yeni İlçe Kurulmasına İlişkin Kanun Tasarılarının İmzaya Açıldığını Bildirdi.

Adalet Bakanı Mehmet ali Şahin, Bakanlar Kurulu'nda, cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığına bağlanmasına ve 42 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarılarının imzaya açıldığını bildirdi.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısını ardından yaptığı açıklamada, ceza infaz kurumlarının iç güvenliğinin Adalet Bakanlığı, dış güvenliğin ise Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlandığını anımsatarak, imzaya açılan Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Kanun Tasarısı'yla Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün dış güvenliği de sağlamasının öngörüldüğünü belirtti.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren devir işlemlerinin başlayacağını ve 5 yıl süreceğini ifade eden Şahin, tasarıyla 7 bin kadro ihdasının da öngörüldüğünü anlattı. Şahin, ''bunun 6 bini infaz ve koruma memuru. Bunlar silah taşıyabilecek ve bulundurabileceklerdir. Adalet Bakanlığının bu konuda 3 yerde eğitim merkezleri var. Bu eğitim merkezlerinde bu personel eğitilecektir'' dedi.

Adalet Bakanı Şahin, imzaya açılan diğer tasarının, büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulması ve ayrıca bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de halen 3 bin 225 belediyenin bulunduğunu belirten Bakan Şahin, tasarı yasalaştığı takdirde belediyesi sayısını 2 bin 101'e ineceğini söyledi.

Şahin, ''Ciddi miktarda belediye sayısının azalmasını sağlayacak bir kanun tasarısıdır. İçişleri Bakanımız ve Mahalli İdareler Genel Müdürümüz tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve uzun bir değerlendirme yapıldı ve benimsenerek imzaya açıldı. Bir kaç gün içinde TBMM'ye gönderilmiş olacak'' diye konuştu.

İlgili kanun ile zaten kapatılması gereken belediyelerin, artık bu yasa ile kapatılacağını dile getiren Şahin, "Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edeceğini belirtmeliyim. 863 belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecek. Bu belediyelerin, kanunun yayım tarihinden itibaren 6 ay içinde bağlı bulundukları il veya ilçe belediyelere katılma imkanı da getiriliyor" dedi.

Şahin, toplantıda, çiftçilere önceki yıllarda nisan ve haziran aylarından yapılmakta olan mazot ve gübre desteği ödemelerinin öne alınması yönünde bir çalışma yapılmasına karar verildiğini de belirtti.

Bakan Şahin'in bir soru üzerine verdiği bilgiye göre, yeni kurulacak ilçeler şöyle:

''Adana'da; Çukurova, Sarıcam,

Ankara'da; Pursaklar,

Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa,

Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir,

Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe,

İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi,

İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar,

Mersin'de; Akdeniz, Toroslar, Yenişehir,

Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan,

Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım,

Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye,

Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı. ''

Adalet Bakanı Şahin yeni ilçelerin kurulması konusunda ''AK Parti'nin siyasi kaygılarla hareket ettiği'' şeklinde eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''bu iddiaların geçerliliği yoktur'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title