Haberler

Avusturya'daki Türk Göçmenler İçin 4 Alanda İşbirliği

Güncelleme:

Avusturya Uyumdan Sorumlu Devlet Müsteşarı Sebestian Kurz, Avusturya'da yaşayan Türk göçmenler için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Avusturya Uyumdan Sorumlu Devlet Müsteşarı Sebestian Kurz, Avusturya'da yaşayan Türk göçmenler için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Dil öğrenimi, aile içi eğitim, kadınların iş hayatına girmesi ve inanç konularında Türkiye ile işbirliği kurmaktan mutluluk duyarız" dedi.

Kurz'un başkanlığındaki Avusturya heyeti, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı (YTB) ziyaret etti. YTB Başkan Yardımcısı Gürsel Dönmez, kurumun genel yapısı, işlevi ve çalışmaları hakkında Avusturya heyetine bilgi verdi.

Kurz, burada yaptığı konuşmada, Avusturya'da 1,5 milyon göçmenin yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu rakamın yaklaşık 300 binini Türkler oluşturuyor. Avusturya'daki en büyük 3. göçmen grubu Türkler'dir. Devlet Sekreterliği olarak göçmenlik konusunda performans yoluyla entegrasyon çalışması başlattık ve bu çalışmanın bizi daha ileri taşıyacağını düşünüyoruz. Göçmenler konusunda yapacağımız çok iş olduğuna inanıyorum. Geçmişe baktığımız zaman Türkler misafir işçi olarak Türkiye'ye geldiler ama kendileri bilinçli olarak Avusturya'yı yaşayacakları ülke olarak seçmediler."

-İşbirliği vurgusu-

YTB'nin yurtdışındaki Türkler üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkati çeken Kurz, göçmenler için Türkiye ile 4 alanda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti. İşbirliği kurmanın kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Kurz, şunları söyledi:

"İlk alanımız dil öğrenimidir. Çok uygun Almanca öğrenme imkanları sunuyoruz. Bu olanakların Türkler arasında daha iyi tanınması için çalışma yapmak gerekiyor. Bilinci artırmalıyız. İkinci konu ise aileler içinde eğitim bilincinin artırılmasıdır. Aileler çocuklarını daha fazla eğitime yönlendirmeli. Türk gençleri arasında okulu bitirmeyenlerin oranı çok yüksek. Bu nedenle iş bulma olanakları azalıyor.

3. olarak kadınların iş hayatına atılmasını önemsiyoruz. Göçmenler içinde kadının çalışma oranının en az olduğu grup Türklerdir. Dolayısıyla ailelerin geliri de azalıyor ve bu sosyal yaşama da yansıyor. Son konu ise inanç meselesi. Avusturya'da bir tarafta Müslümanlar diğer tarafta ise İslama karşı korku var. Çoğu zaman iki grubun bir arada yaşamasında büyük sorunlar olabiliyor. Avusturya'da İslam Cemiyeti ile bir İslam Diyalog Forumu kurduk. Bu Forum sayesinde İslamofobi'ye karşı neler yapabileceğimizi görüyoruz ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Sonuç olarak dil öğrenimi, aile içi eğitim, kadınların iş hayatına girmesi ve inanç konularında Türkiye ile işbirliği kurmaktan mutluluk duyarız."

Muhabir: Ali Öztürk

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Avusturya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title