Haberler

Avrupa Eğitim Vakfı: AB Adayı Ülkelerde İnsani Sermaye Gelişmeli

Avrupa Birliği'nin Eğitim Alanındaki Örgütlerinden Avrupa Eğitim Vakfı'nın Bu Yılki Desteği Aday Ülkelere ve Potansiyel Aday Ülkelere Odaklanacak.

Avrupa Eğitim Vakfı'nın 2008 raporunda AB adayı ve potansiyel adayı ülkelerde insani sermayenin gelişimi sorununun, genel sosyo ekonomik kalkınma sürecindeki en büyük zorluklardan biri olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'ne bağlı "Deneyim ve Eğitim Paylaşımı" amaçlı kurulan Avrupa Eğitim Vakfı'nın 2008 Çalışma Programı bir raporla açıklandı. Rapora göre Vakıf bu yıl desteğini, Katılım Öncesi Mali Yardım çerçevesinde belirlenen ülkeler üzerinde odaklayacak. Bu ülkeler arasında AB Aday Ülkeleri Hırvatistan, Türkiye ve Makedonya bulunuyor. Potansiyel AB adayı ülkeler olarak sayılan Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosovo, Karadağ ve Sırbistan da eğitim desteğinden yararlanacak diğer ülkeler olacak.

Raporda vakfın Türkiye'deki çalışmalarının 2008'de devam edeceği, Türkiye'ye eğitim uygulamalarıyla ilgili tavsiyelerde bulunulacağı, eğitim reformunun destekleneceği belirtildi. AB'nin Türk eğitim sisteminde destekleyeceği öncelikli unsurlar "eğitim kapasitesinin genişletilmesi, hayat boyu öğrenim sisteminin kurulması, öğretmen eğitimi ve eğitimde istihdamın geliştirilmesi projeleri" olarak belirlendi.

Avrupa Eğitim Vakfı'nın 2008'deki faaliyetleriyle ilgili raporunda AB'nin genişleme sürecinde aday ve potansiyel adayların eğitimin modernizasyonu açısından desteklenmeleriyle ilgili şu bilgiler yer aldı:

"-Genişleme, AB'nin dış ilişkiler politikası ve bir AB ajansı olarak Avrupa Eğitim Vakfı için yüksek önceliklidir. AB'nin genişlemeyle ilgili yardımı Katılım Öncesi Mali Yardım Aracıyla temin edilmiştir. Potansiyel aday ülkeler AB'den kurumların oluşturulması, demokratikleşme, ekonomik ve sosyal kalkınma, bölgesel ve sınır işbirliği ve özellikle hem AB hem de ilgili ülkenin yararına olan konularda Topluluk Müktesebatı'yla benzerlikler sağlama konusunda yardımlar alacaktır. Aday ülkeler ise aynı yardımı ve ek olarak Topluluk Müktesebatının tam uygulanmasına ilişkin olan yardım yanında, katılım sonrası yapısal ve kırsal kalkınma fonlarının çalışabilmesine yönelik hazırlık desteği almaktadırlar."

-İNSANİ SERMAYE SORUNU BULUNUYOR-

Avrupa Eğitim Vakfı'nın 2008'de AB'nin Genişleme sürecini" destekleyeceği vurgulanan raporda, "İnsani sermayenin gelişmesi, aday ve potansiyel AB adayı ülkelerde genel sosyo ekonomik kalkınma sürecindeki en büyük zorluklardan biridir. Arnavutluk hariç, Güney Doğu Avrupa'nın tüm bölge ve ülkeleri, düşük eğitimli genç yaş gruplarının yüzdelerini azaltmışlardır. Bununla birlikte söz konusu düşük eğitim yüzdesi, AB'ye yeni katılan Üye Devletlerle kıyaslandığında hala orantısız biçimde yüksektir.

-Ayrıca bölge ülkelerinde, yeni teknolojileri özümseyerek ve üreterek inovasyon öncülüğündeki büyümeyi desteklemek ve üretmek için yüksek vasıflı işgücü eksikliği çekilmektedir.

-Ana zorluklar çağdaş istihdam hizmetlerinin verilmesini ve kişilerin yeniden istihdama dönüşlerini destekleyecek koşullara olan ihtiyacı kapsamaktadır. Diğer zorluklar toplumda sosyal ve ekonomik yaşama katılımın geliştirilmesi ve eğitim öğretimde okul bitirme oranlarının iyileştirilmesi eğitimin kalitesinde artış sağlamaktır."

-KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI-

Avrupa Komisyonu, 2007-2013 yılları arasında aday ülkelere yapacağı mali yardımların çerçevesini belirlemek üzere yeni bir düzenlemeye gitmiş ve daha önceden farklı programlar altında yürütülen mali yardımlar tek bir program çerçevesinde düzenlemişti. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) olarak adlandırılan düzenlemeyle AB, aday ülkeleri tam üyeliğe hazırlamayı amaçlıyor. IPA'dan 2007-2013 yılları arasında tüm aday ülkelere ayrılması beklenen miktarın 10 milyar euro olması planlandı. (ANKA)

(ORH/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title