Haberler

ATO Başkanı Bezci, Yeni ATO Binasının Özelliklerini Açıkladı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, 70 katlı ATO binasının Türkiye'de birçok ilke imza atacağını ve 60 yeni teknoloji barındıracağını söyleyerek, "Yüksek performanslı binamız çevreye duyarlı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan"...

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, 70 katlı ATO binasının Türkiye'de birçok ilke imza atacağını ve 60 yeni teknoloji barındıracağını söyleyerek, "Yüksek performanslı binamız çevreye duyarlı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan yüksek performanslı bir bina olacak. Çevre dostu bir gökdelen inşa edeceğiz" dedi.

Ankara'ya yapılacak olan yeni binayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bezci, ATO için inşa edilecek olan 70 katlı simge binanın özelliklerini açıkladı. Petrol ve türevi enerji kaynakları rezervlerinde azalmayı dikkate aldıklarını ve ATO'nun yeni binasını sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde tasarladıklarını kaydeden Bezci, "Yeni binamız daha az enerji tüketecek, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak ve yerküreye karbondioksit salınımını azaltacak şekilde inşa edilecek" diye konuştu.

YÜKSEK PERFORMANS

ATO binasının, Yüksek Performans (High Performance Buildings) kriterlerine uygun olarak tasarlanacağını belirten Bezci, bina yapı elemanlarının, ısı geçirgenlik direnci yüksek cam, duvar, yalıtım malzemesi, çift cidarlı yapı kabuğu gibi yüksek elemanlardan oluşturulacağını söyledi. Bezci, bunun ise bina inşasında kullanılan yüksek performans, mekanik ısıtma ve soğutmaya daha az ihtiyaç duyulmasına yol açacağını ifade etti.

LEED PLATİN SERTİFİKALI

ATO Başkanı Salih Bezci, binanın ayrıca dünyanın en geçerli yeşil sertifikasyon sistemi olan LEED Platin Sertifikalı olarak inşa edileceğini de belirtti. Bezci, "Türkiye'de pek çok ilki barındıracak ATO gökdeleni doğayı korurken öte yandan çevreye zarar vermeyecek" dedi.

Akıllı bina olarak tasarlanacak ATO binasında, kullanılmayan sistemlerin enerji tüketmeyeceğini söyleyen Bezci, binanın oksijen ve karbondioksit seviyesi ile havalandırma verimliliğini kendi kendine sürekli kontrol edeceğini, kullanıcıların enerji ve su tüketimlerini izleyeceğini ve enerjiyi verimli kullanacağını kaydetti.

"ATO'nun yeni binası yüzde 40 oranında daha az enerji tüketirken, kendi enerjisinin yüzde 15'ini de güneş panelleri aracılığıyla kendisi üretecek" diyen Bezci, gün ışığını yüzde 90 oranında kullanacak binada otomatik çalışan gölgelendirme elemanları olacağını söyledi.

GRİ SU DÖNÜŞÜMÜ

Binanın su tasarrufu dikkate alınarak tasarlanacağını da belirten Bezci, "Binamızda atık su, Gri Su Dönüşümü tekniği ile dönüştürülerek, sulama suyu olarak kullanacak. Yağmur suyunu arıtarak kullanacak binada, su tüketimi de azaltılarak yüzde 40 oranında tasarruf sağlanacak" diye konuştu.

Bezci, şehri ısıtmayacak, etrafında ısı adası yapmayacak şekilde tasarlanacak ve özel çatı malzemeleriyle kaplanacak olan binanın, küresel ısınmayı engellemek için yüzde 35 daha az karbon salınımı yapacağını belirterek, bina yapımında kullanılacak tüm malzemelerin doğal olmasına dikkat edileceğini ve hasta bina sendromu yapan, kanserojen etki içeren yapı malzemeleri kullanılmayacağına ifade etti. Bezci, binada mobilyadan alçıpana, asma tavandan parke ve kaplamalara kadar tüm malzemelerin sağlığa zarar

vermeyecek nitelikte seçileceğini vurguladı. Bezci ayrıca, enerji verimliliği ilkesi baz alınarak inşa edilecek binaya elektrikli arabalar için şarj istasyonu yapılacağını, binada ayrıca özel park yerleri ve bisiklet otoparkları bulunacağını kaydederken, bina dış yüzeyi aydınlatılarak, gece-gündüz ışık gösterileri yapılacağını, bina girişinde yer alacak havuzlarda da fıskiyelerle ışık gösterilerinin sürdürüleceğini belirtti.

SEYİR TERASI

Bezci, ATO binasının Ankara'nın en yüksek binası olacak olması nedeniyle, binanın en üst katına 360 derece panoramik Ankara manzaralı bir seyir terası yapılacağının da müjdesini verdi. Bezci, Ankara'nın simge binasına, Ankara'nın tarihini ve kentsel özelliklerini gösteren bir sergi alanı ve ziyarete gelen vatandaşların yararlanması için açık-kapalı alanı bulunan bir de kafeterya yapılacağını dile getirdi.

Bezci ayrıca, ATO'nun yeni binasında bir de ticaret müzesi kuracaklarını söyledi. Bezci, Ankara'nın geçmişinde yer alan ancak teknolojiyle birlikte silinip giden iş kollarını da içinde barındıran ticari sektörlere ait eşyaların yer alacağı müzenin 5 bin metrekarelik bir alanda konuşlanacağının bilgisini verdi.

Eskişehir yolu üzerinde inşa edilecek binanın, bölge trafiğini olumsuz yönde etkilemeyeceğini de ifade eden Bezci, binanın altından metro istasyonuna yapılacak bağlantı ile metro kullanımının teşvik edileceğini kaydetti. Bezci, "Dünyanın gelişmiş başkentlerinde ne varsa Ankara'da da o olacak. Ankara'ya tüm Türkiye'ye örnek olacak, çevreye duyarlı, kendi enerji kaynağını üreten, suyu tasarruflu kullanan, yeşil bina kazandıracağız" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title