Haberler

Apollon Tapınağı'ndaki su sızıntısı sorunu ortadan kaldırıldı

Güncelleme:

AYDIN'ın Didim ilçesinde tarihi 2 bin 800 yıl öncesine dayanan Apollon Tapınağı'nda, 2 yıl önce başlayan su sızıntısının içme suyu borularından kaynaklandığı belirlendi.

AYDIN'ın Didim ilçesinde tarihi 2 bin 800 yıl öncesine dayanan Apollon Tapınağı'nda, 2 yıl önce başlayan su sızıntısının içme suyu borularından kaynaklandığı belirlendi. Sızıntı yaşanan borular onarılıp, sorun çözülürken tapınağın göle dönmesinin önüne geçilmiş oldu.

Antik dönemin kehanet merkezi 2 bin 800 yıllık Apollon Tapınağı'nda zemininin yarısı 2018 yılı Kasım ayında suyla doldu. Suyun dolmasına yol açan kaynağın tespiti için Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü, jeofizik uzmanları ile Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Daire Başkanlığı (ASKİ) ekipleri, teknik inceleme başlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda sızan su tahlile gönderildi ve içme suyu olduğu tespit edildi. Bunun üzerine araştırma yapılıp, sızıntının yaşandığı yer bulundu. 30 Kasım'da sızıntının yaşandığı su boruları onarıldı. Tapınaktaki mevcut suyun ise kurumasının beklendiği bildirildi.

YILDA 100 BİNE YAKIN ZİYARETÇİ GELİYOR

Apollon Tapınağı'nda incelemelerde bulunan Vali Yardımcısı Rıza Dalan, Didim Kaymakamı Halil Avşar, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer gazetecilere bilgi verdi. Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, "Bir süredir kaynağını bilmediğimiz bir su sızıntısıyla karşı karşıyaydık. Bizim için gizemli bir durumdu. Suyu analiz ettirerek doğal kaynak suyu olduğunu tespit ettirdik. Antik dönemde tapınaklar doğal su kaynaklarının yanına kurulur. Tapınağın bir parçası olduğunu kanısındaydık. Ancak zaman içinde bu sızan su tapınakta hasar oluşturmaya başladığını gözlemledik. ASKİ ekipleriyle kapsamlı bir çalışma yaptık. Su kaynağı sızıntısının kaynağını tespit ettik. Sızıntıyı 3 gün önce gerekli onarımını yaparak ortadan kaldırmayı başardık. Bir hafta içinde ise buraya biriken su birikintisinin kurumasını bekliyoruz. Apollon Tapınağı çok popüler bir destinasyondur. Burada yılda 100 bine yakın ziyaretçi ağırlıyoruz. Kış aylarının yaklaşmasıyla da doğal su kaynaklarının devirlerinin de yükselmesi maalesef istenmeyen bir görüntü oluşturuyordu. Bundan sonra yapısal hasarın ortaya çıkmayacak olması bizi sevindirdi" dedi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Apollon Tapınağı Didim Aydın Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title