Haberler

Ankara: Tzd'den Meyve Sebze Kaçakçılığı Araştırması

Türkiye Ziraatçılar Derneği (Tzd) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de Meyve ve Sebze Kaçakçılığının Önemli Bir Boyuta Ulaştığını İfade Ederek, "Ankara Haline Gelen Meyve ve Sebze'nin Yüzde 60'ı Kaçaktır. İstanbul Halinde İse Bu Oran Yüzde 70 Civarındadır" Dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de meyve ve sebze kaçakçılığının önemli bir boyuta ulaştığını ifade ederek, "Ankara haline gelen meyve ve sebze'nin yüzde 60'ı kaçaktır. İstanbul halinde ise bu oran yüzde 70 civarındadır" dedi.

TZD Başkanı İbrahim Yetkin, İçkale Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de meyve ve sebze kaçakçılığını ve yeni haller yasasını değerlendirdi. Antalya toptancı halinde 26 kuruş olan domates'in Ankara halinde 43 kuruşa satıldığının altını çizen Yetkin, "Antalya halinden çıkan bir meyve ve sebze Ankara'ya gelene kadar 7 kat bir artış gösteriyor. Bu üretici ve tüketiciye yapılan haksızlıktır. Bu kayıt dışı kaçakçılıkla da yakından ilgilidir" diye konuştu.

"Dünya'nın hiçbir yerinde böyle haksız, acımasız ve insafsız üreticiye tüketiciye zarar ettiren bir yer yoktur. Böyle bir mekanizmaya yazıklar olsun" diyen TZD Başkanı Yetkin, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde üretici birliklerinin alt yapılarının son derece güçlü olduğunu dile getirdi. Türkiye'de üretici birliklerinin dernekler yasasından öteye gitmediği için üretici birliklerinin ekonomik güçlerinin olmadığını söyleyen Yetkin, "Üretici birliklerinin planlama yetkisi ve bir hedefi yok. Yeni oluşturulan hal yasası ile üretici birlikleri revize edilmeli" diye konuştu. Türkiye'deki kaçak sebze ve meyve konusunda da bir araştırma yaptıklarını belirten Yetkin, "Ankara'ya giden sebze ve meyvenin yüzde 60'ı kaçaktır. İstanbul'da ise bu oran yüzde 70 civarındadır. Bu mallar nereye gidiyor. Ankara'ya gelen mallar sabaha karşı saat 4-5 gibi garip garip depolara gidiyor. Bir yapı kan ağlarken gırtlağına kadar borç içinde yüzerken birileri de sistemin getirdiği rekabet dolayısıyla kat kat yesin" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin narenciye alanında dünya'da sayılı ülkelerden birisi olduğunu kaydeden Yetkin, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye olan politikasını değiştirdiği zaman Türkiye'nin AB pazarında 16 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirebileceğini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeni Haller Yasa'sına da değinen Yetkin, yeni haller yasasını desteklediklerini yasasının uygulanması durumunda kaygıların da ortadan kalkacağını belirtti. Yetkin, yeni yasayla birlikte mevcut üretici birlikleri için de yasal düzenle yapılmadığı takdirde sorunların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title