Haberler

Ankara: Cumhurbaşkanı Sezer'in 'Dünya Çocuk Hakları Günü' Mesajı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Son Günlerde Artan, Yüreklerin Sızlamasına Sebep Olan, Çocuklara Yönelik İnsanlık Dışı Şiddetin ve İstismarın Önüne Geçilmesi İçin Çaba Göstermenin, Bu Olumsuzluklardan Etkilenen Çocuklara Sahip Çıkmanın, Savsaklanmaması Gereken Toplumsal Bir Sorumluluk Olduğunu Belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, son günlerde artan, yüreklerin sızlamasına sebep olan, çocuklara yönelik insanlık dışı şiddetin ve istismarın önüne geçilmesi için çaba göstermenin, bu olumsuzluklardan etkilenen çocuklara sahip çıkmanın, savsaklanmaması gereken toplumsal bir sorumluluk olduğunu belirtti.

Sezer, 'Dünya Çocuk Hakları Günü' dolayısıyla yayınlandığı mesajında, sevgi dolu yürekleri, önyargısız ve aydınlık bakışlarıyla çocukların, insanlığın umudu, geleceğin güvencesi ve barış ortamının sağlanmasında en önemli güç olduğunu belirtti. Çocukların yarınlara en iyi biçimde hazırlanmalarında sevginin temel araç olduğunu vurgulayan Sezer, "Onlara karşılaştıkları güçlükleri aşma ve sorunları çözme yetisi kazandırmak, doğru kararlar vererek yaşamın her alanında başarılı olabilmelerinin yolunu açmak için temel koşullar sevgi ve güvendir" dedi.

Sezer, çocukların korkusuz bir dünyada, kardeşçe, kaygılardan uzak bir yaşam sürmeleri, çağdaş yaşamın tüm olanaklarından yararlanmaları ve sorunlarına çözüm üretilmesi, haklarının korunması ve sevgiyi temel alan çalışmaların amacına ulaşabilmesiyle olanaklı olduğunu kaydetti. Günümüzde, açlık ve yoksullukla savaşan, şiddete uğrayan ve kötüye kullanılan, zorla çalıştırılan, eğitim ve sağlık olanaklarından yararlanamayan çok sayıda çocuk bulunduğuna işaret eden Sezer, şunları kaydetti:

"Onlara destek olmak, sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak, yaşam koşullarını iyileştirmek ve geleceğe ilişkin umutlarını korumak tüm insanlığın işbirliğini gerektirmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da kabul edilen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, tüm çocukların sahip olduğu haklar konusunda evrensel ölçütlerin yerleşmesini amaçlamakta ve gelecek kuşakların haklarını güvenceye almaktadır. Çocuk haklarının yaşama geçirilmesinde, yazılı belgelerle sınırlı kalmayıp, eksiksiz uygulanmasında, toplumsal bilincin oluşmasında, aileden başlayarak, tüm topluma ve devlete önemli görevler düşmektedir".

Çocuk haklarının korunmasına yönelik olarak uluslararası düzeyde yürütülen çabalara destek veren Türkiye'nin, çocukların hak ettikleri yaşam olanaklarına ulaşabilmeleri için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Sezer, "Doğdukları andan başlayarak çocukların sahip oldukları haklara saygı gösterilmesi, ruh ve beden sağlıklarının korunması ve şiddetten uzak bir ortamda yetiştirilmeleri konusunda anne-babalar başta olmak üzere tüm toplumun eğitilmesi, onların şiddet kültürünü değil, insanlık değerlerini özümsemiş kuşaklar olarak yaşama hazırlanması yönünden büyük önem taşımaktadır" dedi.

Sezer, son günlerde artan, yüreklerin sızlamasına neden olan, çocuklara yönelik insanlık dışı şiddetin ve istismarın önüne geçilmesi için çaba göstermenin, bu olumsuzluklardan etkilenen çocuklara sahip çıkmanın, savsaklanmaması gereken toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Ayrıca, kimsesiz çocukların bir aile ortamı içinde yetişmelerini olanaklı kılacak koruyucu aile konusundaki duyarlılığı artırmak, sokaklarda yaşamak zorunda kalan, küçük yaşta çalıştırılan çocuklara sağlıklı ve mutlu bir gelecek sunmak için gönüllü ve özverili çalışmaların artması gerektiğine işaret eden Sezer, "Bu konuda herkese büyük sorumluluk düştüğü unutulmamalıdır. Çocuk Hakları Günü'nde, çocukların tüm haklarının korunduğu, açlıktan, yoksulluktan, savaştan, şiddetten ve kötülüklerden arınmış, sevginin, hoşgörünün ve barışın egemen olduğu bir dünyada yaşayabilmek umuduyla tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyor, esenlikler diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title