Haberler

Xi, Beijing'de Kolombiya Devlet Başkanı Petro ile Görüştü

Güncelleme:

BEİJİNG, 26 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, resmi ziyaret için Çin'de bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Francisco Petro Urrego ile Çarşamba günü Beijing'de bir araya geldi.

BEİJİNG, 26 Ekim (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, resmi ziyaret için Çin'de bulunan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Francisco Petro Urrego ile Çarşamba günü Beijing'de bir araya geldi.

Görüşmede iki lider, ikili ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini duyurdu.

Xi, stratejik ortaklığın kurulmasının, iki ülkedeki tüm sektörlerin uzun vadeli çabalarının bir sonucu ve iki taraf arasındaki karşılıklı güven ve işbirliğinin doğal bir tezahürü olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, böyle bir sonucun her iki ülke tarafından el üstünde tutulması ve sürekli olarak zenginleştirilip geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, "Çin, iki halka daha fazla fayda sağlamak ve dünya barışı ile kalkınmasına pozitif enerji katmak için Çin-Kolombiya stratejik ortaklığını teşvik etmek üzere Kolombiya ile birlikte çalışmaya istekli" dedi.

Çin-Kolombiya ilişkilerinin eşitlik, karşılıklı fayda ve kazan-kazan sonuçlarına dayandığına işaret eden Xi, Kolombiya'nın ortak kalkınma ve refaha ulaşmak için en kısa süre içinde büyük Kuşak ve Yol İnisiyatifi ailesine katılmasından memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Xi, iki ülkeyi de karma ekonomik ve ticari komite mekanizmalarından en iyi şekilde faydalanmaya, ikili ticaret yapısını optimize etmeye, ayrıca bilişim, iletişim, dijital ekonomi ve diğer alanlarda işbirliğini güçlendirmeye çağırdı. Xi, yüksek kaliteli daha fazla Kolombiya ürününün Çin pazarına girmesini teşvik ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı, gelişmekte olan ülkeler olarak Çin ve Kolombiya'nın, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarları ile uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumak üzere uluslararası meselelerde iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

Çin'in Latin Amerika ve Karayipler ile ilişkilerini geliştirmeye büyük önem verdiğine değinen Xi, bu bölgelerin entegrasyon sürecini desteklemeye devam etmek istediklerini belirtti.

Petro ise Kolombiya'nın kendi coğrafi avantajı ile kalkınma stratejilerini Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile uyumlu hale getirmeye, ayrıca altyapı ve temiz enerji alanlarında işbirliğini güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Petro, ülkesinin Filistin-İsrail meselesinde de Çin ile iletişimi sürdürmeye ve savaşa son verip tansiyonu en kısa sürede düşürecek bir çözüm için çaba göstermeye hazır olduğunu belirtti. Kolombiya'nın Xi tarafından önerilen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'ni memnuniyetle karşıladığını söyleyen Petro, çok taraflı mekanizmalarda Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye istekli olduklarını ifade etti.

İki lider, görüşmelerin ardından bir dizi ikili işbirliği anlaşmasının imza törenine katıldı.

İki ülke ayrıca stratejik ortaklığın kurulmasına ilişkin ortak bir bildiri yayımladı.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Xi Jinping Kolombiya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title