Haberler

AK Parti Seçim Beyannamesi

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri "C¸eyiz Hesabı" gelis¸tirileceği bildirildi.

AK Parti'nin milletvekili seçimlerine ilişkin seçim beyannamesinde, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri "C¸eyiz Hesabı" gelis¸tirileceği bildirildi.

AK Parti'nin 1 Kasım'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin açıkladığı seçim beyannamesinde "Aile, C¸ocuk ve Dinamik Nu¨fus" başlığında, "AK Parti olarak, aile kurumunu gu¨c¸lendirmeyi, c¸ocuklarımızın sayısını artırarak nitelikli bir bic¸imde yetis¸melerini sagˆlamayı insan merkezli kalkınma politikalarımızın ana ekseni olarak kabul ediyoruz" ifadesine yer verildi.

AK Parti'nin iktidara geldigˆi ilk gu¨nden sagˆlam bir aile yapısına sahip olmak için politikalar u¨rettiği ifade edilerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆının 2011'de kurulduğu, aileye yo¨nelik sunulan o¨zel danıs¸manlık hizmetlerinin etkililigˆinin artırılması amacıyla gerekli du¨zenlemelerin yapıldığı aktarıldı.

Aile Egˆitim Programının hazırlandığı ve Evlilik O¨ncesi Egˆitim Programının u¨lke genelinde uygulandığı anlatılarak, sosyal desteklerle aileyi odagˆa alarak, bu¨tu¨ncu¨l bir perspektifle yeni programlar gelis¸tirildiği belirtildi. Bu kapsamda Aile Sosyal Destek Programının başlatıldığı, Kırıkkale ve Karabu¨k illerinde pilot c¸alıs¸maların yapıldığı kaydedildi.

Evlat edinme, is¸c¸i annenin o¨lu¨mu¨ ve prematu¨re dogˆumlarda izin haklarının genis¸letilmesinin sağlandığı, es¸i dogˆum yapan is¸c¸iye babalık izni verilmesinin düzenlendiği, genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modellerinin geliştirildiği anlatıldı.

Yetis¸tirme yurtlarında kalmıs¸ olup 2828 sayılı kanun kapsamında kamu kurum ve kurulus¸larında istihdam edilen kis¸i sayısının 2015 yılı Ekim ayı itibarıyla 40 bini geçtiği, 2015 yılında da bin 876 kis¸inin atamasının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Kurum bakımından aile bakımına do¨nen c¸ocuk sayısının ise 2002 yılında 268 iken, 2015 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla 10 bin 762'ye ulas¸tığı bildirildi. 2002 yılında koruyucu aile yanında bakılan c¸ocuk sayısının 520 iken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla bu sayının 4 bini as¸tığı kaydedildi.

Koruyucu ailelere c¸ocuk bas¸ına harc¸lık dahil ortalama aylık 908 lira o¨deme yapıldığı belirtildi.

14 bin çocuk evlat edindirildi

2002 yılına kadar toplam yaklas¸ık 7 bin c¸ocuk evlat edindirilmis¸ken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla toplam yaklas¸ık 14 bin c¸ocuğun evlat edindirildiği duyuruldu. Hizmet do¨nu¨s¸u¨mu¨ kapsamında, yurt ve yuvalardaki c¸ocukların yu¨zde 90'ının sevgi evi, çocuk evi gibi ev tipi bakım birimlerine yerles¸tirildiği açıklandı.

2002 yılında 3 sevgi evinde 250 c¸ocugˆa hizmet sagˆlanırken, 2015 yılı Mayıs ayı itibarıyla 77 sevgi evi sitesinde toplam 4 bin 610 c¸ocuğa hizmet sağlandığı, 2005 yılında ac¸ılan 4 c¸ocuk evinde hizmet verilen c¸ocuk sayısının 21 iken 2015 yılında c¸ocuk evi sayısının bin 15'e, hizmet verilen c¸ocuk sayısının ise 5 bin 251'e ulas¸tığı aktarıldı.

Beyannamede, "TU¨I·K'in yaptıgˆı uzun do¨nem nu¨fus projeksiyonlarına go¨re, tedbir alınmaması halinde, dogˆurganlık hızının 2050 yılına kadar 1,65 c¸ocuk seviyelerine kadar gerileyecegˆi tahmin edilmektedir" bilgisi paylaşılarak, bu kapsamda nu¨fus politikasında değişikliğe gidildiği ve 2000'li yıllara kadar uygulanan dogˆurganlıgˆı azaltmaya yo¨nelik politikalar yerine dogˆurganlıgˆı artırmaya yo¨nelik politikalara gec¸is¸in sağlandığı kaydedildi.

ASDEP aşamalı olarak hayata geçirilecek

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önu¨mu¨zdeki do¨nemde de ailenin bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨n korunmasına, gu¨c¸lendirilmesine ve sosyal refahının artırılmasına yo¨nelik aile egˆitimi programları c¸alıs¸malarının yaygınlas¸tırılarak devam ettirileceği bildirildi.

Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) alt yapısının tamamlanacağı, bir bilis¸im altyapısının kurulacağı ve yeterli sayıda nitelikli personel istihdam ederek ASDEP'in as¸amalı olarak hayata gec¸irileceği belirtildi.

Aile bazında egˆitim, sagˆlık, istihdam, gelir gibi alanları ic¸eren sosyal risk haritasının çıkarılacağı bildirilen beyannamede şunlar yer aldı:

"Aile, bebek ve c¸ocuk dostu ku¨ltu¨rel ortam ve mekanlar olus¸turacagˆız. Konut, egˆitim, sosyal gu¨venlik ve gelir dagˆılımı politikaları ile aile bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨n korunması ve gu¨c¸lendirilmesi politikalarımızı birbirini tamamlayıcı bir anlayıs¸la uygulayacagˆız. Genel olarak toplumsal degˆerlerin, o¨zel olarak aile degˆerlerinin gelis¸tirilmesi, korunması, su¨rdu¨ru¨lmesine do¨nu¨k faaliyetlere o¨ncelik verecegˆiz, aile degˆerlerini o¨ne c¸ıkaran ku¨ltu¨r, sanat, egˆitim, TV programları gibi c¸alıs¸maları tes¸vik edecegˆiz.

Aile ic¸i s¸iddet, ihmal ve istismarın o¨nlenmesi, ko¨tu¨ alıs¸kanlıkların ve bagˆımlılıkların azaltılmasına yo¨nelik hizmetlerin gelis¸tirilmesini sagˆlayacagˆız.

Sokakta yas¸ayan, c¸alıs¸an, c¸alıs¸tırılan ve risk altında oldugˆu tespit edilen c¸ocuklar ile koruma altında olup uyus¸turucu bagˆımlılıgˆı tedavisi tamamlanan c¸ocuklar ve ailelerine yo¨nelik psikolojik ve sosyal destek programları olus¸turacagˆız. Belediyelere kres¸ ac¸ma zorunlulugˆu getirecegˆiz."

C¸ocuk hizmetlerinde toplumun tu¨m kesimlerinin katıldıgˆı ve sorumluluk u¨stlendigˆi toplumsal duyarlılıgˆın ve farkındalıgˆın olus¸tugˆu, c¸ocugˆa kars¸ı ihmal, s¸iddet ve istismarın olmadıgˆı bir ortam olus¸turulacağı, çocuk haklarının ulusal bir strateji olarak benimsendigˆi ve tu¨m kamu kurum ve kurulus¸ları ile uygulamaya gec¸irildigˆi bir Tu¨rkiye'nin hedeflendiği vurgulandı.

Suç mağduru çocuklar topluma kazandırılacak

Beyannamede, "O¨nu¨mu¨zdeki do¨nemde de koruma ve bakım altındaki c¸ocuklar, uygunsa ailesinin yanına bu mu¨mku¨n degˆilse, akrabalarından bir ailenin yanına, bu da mu¨mku¨n olmuyorsa, koruyucu ailenin yanına yerles¸tirilmek suretiyle kurulus¸ bakımının kapsamını en aza indirecegˆiz. C¸ocuk hizmetlerinde yapısal do¨nu¨s¸u¨mle, kurum bakımından aile yanına bakıma, kogˆus¸ sisteminden ev ortamına gec¸is¸i sagˆlayacagˆız. Hizmet do¨nu¨s¸u¨mu¨ kapsamında halihazırda hizmet vermekte olan yurt ve yuvalar kapatılacak, c¸ocuk bakım hizmetleri sadece ev tipi kurulus¸lar aracılıgˆıyla devam ettirilecektir" bilgileri paylaşıldı.

Uyus¸turucu bagˆımlısı c¸ocukların tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu ic¸eren kurumsal yapıların hayata gec¸irileceği, çocuklar ic¸in ihtisaslas¸tırılmıs¸ rehabilitasyon sistemine gec¸ilerek, suc¸un magˆduru ya da suc¸a su¨ru¨klenen c¸ocukların en su¨ratli s¸ekilde topluma kazandırılmalarının sağlanacağı kaydedildi.

C¸ocukların insani ve ahlaki degˆerlere sahip, bilinc¸li, iyi egˆitimli, saygılı ve kendine gu¨venen fertler olarak yetis¸tirilmelerinin sağlanacağı, her bir c¸ocugˆun fırsat es¸itligˆi c¸erc¸evesinde egˆitim almalarına imkan verileceği belirtildi.

Doğum hediyeleri geliyor

Tu¨rkiye'nin ekonomik ve sosyal gelis¸mesini desteklemek u¨zere dinamik nu¨fus yapısının korunması, aile kurumunun gu¨c¸lendirilmesi ve bo¨ylece sosyal refah ve sosyal sermayenin artırılması amacıyla, "Ailenin ve Dinamik Nu¨fus Yapısının Korunması O¨ncelikli Do¨nu¨s¸u¨m Programı"nın hazırlandığı bildirilen beyannameye şöyle devam edildi:

"Program kapsamında, çalıs¸anların dogˆuma bagˆlı izin ve haklarını gu¨c¸lendirmek u¨zere Devlet Memurları Kanunu ve I·s¸ Kanununda gerekli degˆis¸iklikleri yapacagˆız. Bu¨tu¨n annelerimize 'Dogˆum Hediyesi' programı kapsamında, ilk c¸ocuk ic¸in 300 lira, ikinci c¸ocuk ic¸in 400 lira, u¨c¸ ve u¨zerinde c¸ocuklar ic¸in 600 lira o¨demenin yapılmasına imkan verecek hukuki ve kurumsal du¨zenlemeleri yerine getirecegˆiz.

Memurlarımızın sahip oldugˆu dogˆuma bagˆlı izin ve hakların I·s¸ Kanununa tabi c¸alıs¸anlarla uyumlulas¸tırılmasını sagˆlayacak du¨zenlemeler yapacagˆız. Kaliteli, hesaplı ve kolay eris¸ilebilir kres¸ imkanlarının yaygınlas¸tırılmasına yo¨nelik olarak kres¸leri tes¸vik edecek du¨zenlemeleri hayata gec¸irecegˆiz.

Genc¸lerde evliligˆin tes¸vik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) gelis¸tirecegˆiz. Mevcut c¸ocuk ve anne dostu sagˆlık uygulamalarını gelis¸tirecegˆiz. Yerel yo¨netimlerde c¸ocuk dostu s¸ehirler modeli olus¸turacak ve yaygınlas¸tıracagˆız. C¸ocuk dostu sosyal ve ku¨ltu¨rel bir ortamın olus¸turulmasına yo¨nelik destek programları hazırlayacagˆız. Aile ve is¸ hayatının uyumunun gu¨c¸lendirilmesi ic¸in farkındalıgˆın artırılmasını sagˆlayacagˆız. Okul saatlerinin c¸alıs¸ma saatleriyle uyumunu sagˆlayacagˆız. Nu¨fus kayıt sistemini iyiles¸tirecegˆiz. Yas¸lılarımızın ekonomik ve sosyal hayata daha aktif olarak katılmaları ic¸in Yas¸lanma Ulusal Uygulama Programımızın daha etkin bir s¸ekilde hayata gec¸irilmesini sagˆlayacagˆız. Go¨c¸ alanında gu¨venilir bir veri sistemi olus¸turacagˆız. Go¨c¸ ve uluslararası koruma alanında hukuki ve kurumsal du¨zenleme eksikliklerini tamamlayacagˆız. Uluslararası korumadan faydalananlar ic¸in sagˆlık, barınma ve egˆitim sorunlarının giderilmesi ic¸in uyum politikaları ve uygulamalarını planlayarak, go¨nu¨llu¨ geri do¨nu¨s¸ler ic¸in o¨zel programlar hazırlayacagˆız."

Sosyal koruma ve yoksullukla mu¨cadele

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan "Sosyal Koruma ve Yoksullukla Mu¨cadele" başlığında, yoksullugˆun ortadan kaldırılmasını, ihtiyacı olan herkese sosyal destek sunulmasını ve sosyal desteklere duyulan ihtiyacın azaltılmasının temel görevler arasında görüldüğü kaydedildi.

AK Parti iktidarları do¨neminde Tu¨rkiye'nin, ekonomisini bu¨yu¨tu¨rken es¸ zamanlı olarak sosyal dengeleri iyiles¸tirebilen ender u¨lkelerden biri olduğuna işaret edilerek, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Ku¨resel kriz ortamında birc¸ok u¨lkede gelir dagˆılımı bozulurken u¨lkemiz istihdam u¨retmeye ve sosyal politikaları gu¨c¸lendirmeye devam etti. I·zledigˆimiz politikaların sonucu olarak, Du¨nya Bankası verilerine go¨re, Tu¨rkiye'de orta sınıfın payı 2002-2011 do¨neminde ikiye katlandı. Tu¨rkiye, bu do¨nemde OECD u¨lkeleri arasında gelir dagˆılımını iyiles¸tirebilen tek u¨lke oldu.

UNDP tarafından ac¸ıklanan I·nsani Gelis¸me Endeksi sıralamasında ise Tu¨rkiye 2000 yılında 158 u¨lke arasında 80. sırada iken, 2014 yılında 187 u¨lke arasında 69. sıraya ilerlemis¸tir. Bu sıralamayla Tu¨rkiye "yu¨ksek insani gelis¸mis¸lik" kategorisinde yer almaktadır. O¨nu¨mu¨zdeki do¨nemde 'c¸ok yu¨ksek insani gelis¸mis¸lik' grubunda yer almayı hedeflemekteyiz."

AK Parti'nin iktidara geldigˆi ilk gu¨nden itibaren sosyal olarak korunma ihtiyacı olan tu¨m vatandas¸lara el uzattığı ve uzatmaya da devam edeceği kaydedilerek, "I·ktidarımız do¨neminde kamu c¸alıs¸anlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, bilakis gelirlerini reel bazda artırdık" denildi.

2002 yılı sonundan 2015 yılı Ocak ayı sonuna kadar enflasyonun yu¨zde 185 oranında artarken, aile yardımı o¨denegˆi dahil en du¨s¸u¨k memur maas¸ının yu¨zde 435 artarak 2 bin 97 TL'ye yu¨kseldiği ve reel olarak yu¨zde 88 arttığına işaret edildi.

Sosyal yardım harcamaları ic¸in 2002 yılında 825 milyon lira kaynak aktarılmıs¸ken, bu miktarın 2015 yılında 33 milyar liraya ulaştığı bildirilerek, sosyal hizmet uygulamalarına ayrılan kaynaklara ilişkin rakamlara yer verildi.

2 milyon kis¸iye sosyal yardım kartının dağıtıldığı, 2014 yılında 9,4 milyon vatandas¸ın 6,13 milyar liralık genel sagˆlık sigortası priminin karşılandığı anlatıldı.

Neler taahhüt edildi?

AK Parti'nin seçim beyannamesinde, önu¨mu¨zdeki do¨nemde de yoksullukla hızlı bir bic¸imde mu¨cadele ve sosyal koruma politikalarının sürdürüleceği açıklandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı bu¨nyesinde birles¸tirilen sosyal hizmet ve yardım kurulus¸ları arasında koordinasyon ve is¸birligˆinin arttırılacağı, bu kapsamda Aile Bilgi Sistemi'nin kurulacağı bidirildi.

Sosyal transferler ve vergi du¨zenlemelerinde en yoksul kesimi go¨zeten anlayıs¸ın sürdürüleceğinin bildirildiği beyannamede, şunlar kaydedildi:

"Sosyal yardım alanında hak temelli bir anlayıs¸ ic¸inde etkinligˆin artırılmasına yo¨nelik olarak Sosyal Yardım Kanunu c¸ıkaracagˆız. Sosyal yardım istihdam bagˆının kurulması hususunda sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama katılımı konusunda gelis¸tirdigˆimiz mekanizmaları gu¨c¸lendirecegˆiz. Ayrıca I·S¸KUR'un bu alandaki kurumsal kapasitesini artıracagˆız. Kurum bakım hizmetlerinde standartları gelis¸tirerek, denetim sistemimizi etkinles¸tirecegˆiz. Sosyal yardımlarda aile bu¨yu¨klu¨gˆu¨nu¨ esas alacak, ailenin bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨ koruyan bir modeli hayata gec¸irecegˆiz. Sosyal destek ve hizmetlerin hak temelli olarak bu¨tu¨nles¸ik bir s¸ekilde sunuldugˆu bir sosyal destek sistemi kuracagˆız.

Sosyal Hizmet Merkezlerinde yu¨ru¨tu¨len hizmetlerimizin c¸es¸itliligˆi ve etkinligˆini artıracagˆız. Eris¸ilebilirlik konusunda uygulamayı gu¨c¸lendirerek, toplumda farkındalık yaratmaya yo¨nelik kampanyalar du¨zenleyecegˆiz. Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak s¸ekilde yeniden tasarlanmasını sagˆlayacagˆız. Engelli genc¸ ve c¸ocukların kısa su¨reli gu¨ndu¨z ve yatılı bakımı ic¸in gu¨venli bir bic¸imde bırakılabilecekleri Engelli Yas¸am Merkezleri kuracagˆız.

Engelli genc¸ ve c¸ocukların gu¨n ic¸erisinde sosyal faaliyet yapabilmelerine imkan verecek s¸ekilde genc¸lik merkezlerinde ortam olus¸turacagˆız. Yas¸lıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almalarına ve yas¸am kalitelerinin yu¨kseltilmesine yo¨nelik daha gu¨c¸lu¨ adımlar atmaya devam edecegˆiz. Huzurevlerine daha fazla destek sagˆlayacagˆız."

(sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Kırıkkale Ak Parti Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM İLK FRAGMAN CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını Asuman'ın uygunsuz görüntüleri yayılıyor... 1 Mayıs'ta İstanbul'da Hangi Yollar Trafiğe Kapalı Olacak? 30 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Serkan kimdir? #128104 Serkan Samur kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti 61. bölüm 2 fragmanı izle! #128250 Kızılcık Şerbeti yeni bölümde neler olacak? 30 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? THREADS KAPANDI MI? Threads neden kapandı, ne zaman açılacak? Bülent Arınç'ın Özgür Özel ile anısı ne? Bülent Arınç Özgür Özel'i neden övdü? Gerard Depardieu kimdir? Gerard Depardieu neden gözaltına alındı? Fatih Terim geri mi dönüyor? Panathinaikos, Fatih Terim ile yolları ayırdı mı? Farah Zeynep Abdullah ve Kaan Çam olayı nedir? 30 Nisan 2024 Müge Anlı, Kaan Çam olayında son durum ne? Kaan Çam bulundu mu? Müge Anlı 30 Nisan bölümünde ne oldu? Farah Zeynep Abdullah ve Kaan Çam olayı nedir? MİKE TYSON VE JACK PAUL RİNGE ÇIKIYOR! Mike Tyson ve Jack Paul dövüş kuralları ne? MEB ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ 2024 | Öğretmen ataması yapılacak mı? Branş dağılımı belli oldu mu? 1 Mayıs'ta yollar kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda alternatif yol güzergahları neler? 1 Mayıs Çarşamba hangi yollar açık? Lila Kağıt halka arz hangi bankalarda var, kaç lot dağıtacak? Lila Kağıt Halka arz fiyatı ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title