Haberler

Ak Parti, CHP'li Başkanvekili Mumcu Hakkında Meclis Başkanlığında Dilekçe Verdi

AK Parti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, CHP'li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'nun Genel Kurul'da dünkü tutumu nedeniyle dilekçe verdi.

AK Parti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, CHP'li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'nun Genel Kurul'da dünkü tutumu nedeniyle dilekçe verdi. AK Parti, başvurusunda Mumcu'nun İçtüzük'e aykırı olarak hareket ettiğini iddia ederek, Meclis Başkanvekilinin durumunun değerlendirilmesini talep etti.

-CHP MİLLETVEKİLLERİNİ ELEŞTİRDİ-

Elitaş, TBMM'de gazetecilerle sohbet etti. Elitaş, sohbette basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Genel Kurul'da dün yaşananlara ilişkin Elitaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dün TBMM'de Milli Eğitim Kanunuyla ilgili görüşmeler yapılırken hoş olmayan hadiseler yaşadık. CHP'li milletvekilleri hem kürsüden hem de kürsünün dışında oturdukları yerden veya birbirleriyle konuşurken yüksek sesle AK Parti grubunu rencide edici, AK Parti Grubuna sözlü şiddet uygulayıcı ve grup milletvekillerimizi tahrik edici söylemler içerisinde bulunmaktalar. Demokrasi açısından yakışık almayan hiçbir milletvekiline hiçbir insana yakışmayan galiz sözleri, küfürleri ifade etmek TBMM'nin değerli üyelerine yakışmayan bir tavırdır. Şiddet sadece cebri değildir, şiddet aynı zamanda sözlü şiddetin sonuçlarıdır. Meclis Başkanvekilinin olaya hakim olarak derhal İçtüzük'ün gerektirdiği şekilde müeyyideleri uygulamadığı takdirde TBMM'de maalesef böyle hoş olmayan hadiseler ortaya çıkmaktadır. Nasıl ki maçta hakem olaydan koptuğu anda ya futbolcular birbirlerini mücadele edip, müdahale edip olayı kendi adaletlerine göre, anlayışlarına göre çözmeye gayret ediyorlarsa ya da seyirci kendisine göre yapılmayan adaleti kurmaya tesis etmeye başladığı anda hoş olmayan hadiseler ortaya çıkar."

-"YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ"-

İsim vermeden Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'yu eleştiren Elitaş, "Dün Meclis Başkanvekilinin yaptığı uygulamalar maalesef bu işin daha da büyümesine sonuçlarının olumsuz olmasında büyük katkı sağlamıştır. Öte yandan Meclis Başkanvekilinin İçtüzük'e aykırı bir şekilde "ben Meclis'i kapatıyorum' demesi de siyasi geleneklere, Meclis İçtüzüğüne ve Meclis Başkanvekillerinin görevlerine aykırı bir harekettir. TBMM'nin kapatabilmesinin şartı İçtüzük'ün 68. Maddesinde "gürültü ve kavga' başlığıyla düzenlenmiş. Meclis Başkanvekilinin ihtarla ayağa kalkarak iki kere ara vermesinden sonra tekrar gürültüyü durduramıyorsa o zaman kapatma hakkı mevcuttur ama dün "ben kapattım' diye yangından mal kaçırır gibi hiçbir hakkı, yetkisi olmadan yapması da TBMM Başkanlığının dikkate alması gereken bir durumdur. Çünkü Meclis başkanvekilleri TBMM Başkanı adına görev yapmaktadırlar" diye konuştu.

-AK PARTİ, MECLİS BAŞKANLIĞINA BAŞVURDU-

Bugün AK Parti grup başkanvekilleri olarak Meclis Başkanvekilinin dünkü davranışlarıyla ilgili dilekçeyi Meclis Başkanlığına götürdüklerini ifade eden Elitaş, şöyle devam etti:

"Gereğini muhtemelen Meclis Başkanlığı yapacaktır. İçtüzüğe aykırı olarak hareket eden Meclis Başkanvekilinin durumunun değerlendirilmesiyle ilgili İçtüzük'te Meclis Başkanvekillerinin görevi sayılmış Başkanvekillerinin görevi Başkan'ın yerine Genel Kurul görüşmelerini yönetmek ve yönettiği oturumlarla ilgili tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini gözetmektir. Başkanvekillerinin hangi birleşimleri veya oturumları yöneteceklerine Başkan karar verir. Başkan, Meclis Başkanvekiline ister oturumları yönetme görevini verir, isterse oturumları yönetme görevini vermez, başka görevlerde verebilir.

Biz yani sorumsuz bir şekilde İçtüzük'e uymadan görev yapan Meclis Başkanvekilinin Meclis Başkanı adına TBMM'yi yönetmekten aciz olduğunu ifade etmek istiyoruz.

Meclis başkanvekillerinin tek görevi var, Meclis Başkanı adına parlamentoyu yönetmek. İdeolojisi olmaz, İçtüzük neyi emrediyorsa o şekilde Meclis Başkanvekillerinin yönetme iradeleri mevcuttur. Keyfi iradelerle Meclis'i idare edemezler."

"Kapattım diyerek kapatamaz mı?" şeklindeki soruya da Elitaş, "Kapatamaz. Usullerine, esaslarına uymak gerekir" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Güldal Mumcu Cemil Çiçek Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title