Haberler

AİHM'nin Eta Kararı

İspanya Ulusal Mahkemesi, AİHM'nin kararını doğrultusunda ETA üyesi İnes del Rio'nun "hemen serbest bırakılmasına" karar verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), İspanya'da büyük tartışmalara yol açan kararının açıklanmasından bir gün sonra toplanan Ulusal Mahkemenin 17 hakimi oybirliği ile ETA üyesi İnes del Rio'nun hemen serbest bırakılmasına karar verdi.

ETA'nın 1980'li yıllarda "Madrid Komandosu" adlı grubunun önemli isimlerinden ve 24 kişiyi öldürmekle suçlanarak, 3 bin 828 yıl hapis cezası alan ETA üyesi İnes del Rio, 26 yıl cezaevinde kaldıktan sonra bu akşama kadar serbest kalmış olacak.

İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, AİHM'nin kararının uygulanmasının "acı verici" olduğunu söyledi. AİHM'nin kararını "üzüntü" ile karşılayan ve terörizm kurbanlarının yanında olduğunu açıklayan İspanyol hükümetinin diğer bakanları da terörizmle mücadele politikasından hiçbir sapma olmayacağını vurgulasalar da İnes del Rio'dan sonra birçok ETA üyesinin de AİHM kararını örnek alarak serbest kalması bekleniyor. İnes del Rio'un avukatları, AİHM'nin kararı sonrasında cezaevinde bulunan 56 ETA üyesinin de serbest bırakılması için yasal başvuru yapacaklarını duyurdu.

İspanya'da ilk olarak 2006'da ETA üyesi Henri Parot'a uygulandığından, kamuoyunda "Parot Doktrini" olarak adlandırılan uygulama ile İspanyol Yüksek Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi, ETA mahkumlarının cezaevindeki sürelerini uzatıyordu. İspanyol yasalarına göre 1 kişiyi de öldürse 20 kişiyi de öldürse bir tutuklunun en fazla cezaevinde kalma süresi 30 yıl olurken, iyi halden dolayı bu süre 18 yıla kadar indirilebiliyor.

AİHM'nin İspanya'yı mahkum ettiği "Parot Doktirini" ile ise ETA mahkumlarının 30 yıldan önce cezaevinden çıkmaları engellenmeye çalışılıyordu. AİHM'nin aldığı son kararla bir kaç yıl içinde 136 ETA üyesinin, iyi halden cezaevinden erken tahliye olma olasılığı bulunuyor. İspanyol hükümeti ise şimdiye kadarki açıklamalarında AİHM'nin kararının sadece İnes del Rio için bağlayıcı olduğunu, ETA mahkumlarının "kahraman gibi" cezaevlerinden çıkamayacağını savunuyor. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title