Haberler

Adımlar Diyabete Dur Demek İçin

Güncelleme:

Diyabetliler, dünyanın öncelikli sağlık sorunlarından biri olan diyabete dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla Boğaziçi Köprüsü'nde yürüdü.

Diyabetliler, dünyanın öncelikli sağlık sorunlarından biri olan diyabete dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla Boğaziçi Köprüsü'nde yürüdü. 35. İstanbul Maratonu kapsamında Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç'ın işbirliğiyle organize edilen "Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü"ne çok sayıda sivil toplum örgütü de destek verdi.

Dünyayı tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından biri olan, Türkiye'de de 7 milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin edilen diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak amacıyla 17 Kasım Pazar günü, İstanbul'da yapılan 35. İstanbul Maratonu kapsamında bir yürüyüş düzenlendi. Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç'ın işbirliği ile organize edilen "Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü"nde vakıf üyelerinin ve diyabetlilerin yanısıra İstanbul Halk Sağlığı Kurumu çalışanları, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve hekimler de yer aldı.
Bayraklar, balonlar ve dövizlerle Boğaziçi Köprüsü'ne gelen yaklaşık 1000 kişilik grup, diyabete ve tedavinin önemine dikkat çekmek için ellerindeki mavi balonları gökyüzüne bıraktı.

Türkiye'de yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiğini ancak sadece 4,3 milyon kişinin tanı aldığını vurgulayan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, " Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri Türkiye'de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her üç diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Türkiye Diyabet Vakfı olarak Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketiyle birlikte yürüttüğümüz Diyabet Farkındalık Araştırması (DİFA) sonuçlarına göre; Türkiye'nin yüzde 63'ü diyabetin farkında değil. Türk halkının yüzde 65'i de diyabete neden olan faktörleri yanlış biliyor. Hızla artan diyabetle etkili mücadele ancak artan bilinçle olur. İşte bu nedenle diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak son derece önemli" diye konuştu.

İnsülinin keşfinin ardından Lilly'nin, bilimadamları ile işbirliği yaparak 1923 yılında ilk insülini tıbbın hizmetine sunduğunu vurgulayan Lilly İlaç Genel Müdürü Kadir Tepebaşı da, "O tarihten bu yana, 90 yıldır, diyabet bizim üzerinde çalıştığımız öncelikli alanların başında gelmektedir. Diyabet sadece hastayı değil, çevresini, ailesini de etkileyen ve hayat boyu süren bir hastalıktır. Bu nedenle hastalık yönetimi ve farkındalığın artırılması son derece önemlidir. Diyabetin önlenebilmesi ve etkin yönetimi için hastaların bireysel ihtiyaçları doğrultusunda, tüm paydaşların hep birlikte, uzun vadeli politikalar geliştirmesi ve hayata geçirmesi gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Tepebaşı, "Bu tür organizasyonlarla diyabet konusuna ne kadar fazla dikkat çekilirse, hastalığa ilişkin farkındalığın da o kadar artacağını ve diyabet ile mücadelede daha başarılı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyoruz. Lilly olarak son iki yıldır Kıtalararası Diyabet Yürüyüşünü Türkiye Diyabet Vakfı ile birlikte organize etmekten de büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Dünyada her yıl 4,8 milyon insan diyabet yüzünden hayatını kaybediyor

Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun 14 Kasım 2013 tarihinde açıkladığı yeni verilere göre bugün dünyada 382 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 25 yılda bu sayının 592 milyonu geçeceği tahmin edilmektdir. Bugün 382 milyon diyabetlinin büyük çoğunluğu 40 ila 59 yaşları arasındadır ve % 80'i, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.1

2010 yılında açıklanan "Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II" (TURDEP II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda 90'ların sonunda yüzde 7.2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13.7'ye yükseldiği gözlenmişti. Çalışmada ayrıca yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştı.2 Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ise Türkiye'de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Diyabet Vakfı Dünya Sağlık Örgütü İstanbul Güncel Haberler

Bir tarafta yas bir tarafta eğlence! İran'da muhalifler, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü havai fişeklerle kutladı

Bir tarafta yas bir tarafta eğlence! İran'da muhalifler, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünü havai fişeklerle kutladı

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Mehmet Şimşek canlı yayında yanıtladı

Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi? Mehmet Şimşek canlı yayında yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title