Haberler

ABD'nin Suriye'de Rejime Ait Hava Üssünü Vurması

ROMA/MADRİD (AA) – İtalya ve İspanya, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği saldırıya destek mesajları verdi.

ROMA/MADRİD (AA) – İtalya ve İspanya, ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse düzenlediği saldırıya destek mesajları verdi.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, başbakanlık sarayı Chigi'de düzenlediği olağanüstü basın toplantısında, Suriye'de önceki gün görmek zorunda kaldıkları acı verici görüntüleri yeniden görmek istemeyeceklerini belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump tarafından bu gece emri verilen operasyon, bir savaş suçundan kaynaklanıyor. Bu akşamki harekat, geçtiğimiz günlerde kimyasal silah saldırısının hareket noktası olan üsse yapıldı. Bu, Esed rejiminin sorumlu olduğu bir savaş suçuna karşı yapılmış bir harekettir." dedi.

Kimyasal silah kullanımının uluslararası anlaşmalarla ve pek çok Birleşmiş Milletler kararıyla yasaklandığına vurgu yapan Gentiloni, "Bu kurallar, kimse için farklılık gösteremez. Kimyasal silah kullanan kim ise bunu hafif bir şeymiş gösteremez." diye konuştu.

İtalya'nın, Suriye meselesinde her zaman müzakereden yana olduğunu vurgulayan Gentiloni, "Bizim pozisyonumuz buydu, böyle de kalacak. BM'nin gözetiminde muhalifler ve rejim kapsamlı müzakereleri yapmalıdır. Avrupa'da da Suriye'de müzakerelerin başlamasına yönelik ortak bir kararlılık vardır." ifadelerini kullandı.

Harekatın ardından Alman mevkidaşı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefon görüşmesi yaptığı bilgisini veren Gentiloni, "ABD, harekatı sınırlı bir operasyon olarak tanımladı. Bu askeri gerilimi tırmandırıcı bir aşama olmamalı. Bu geceki harekat, engelleyici değil aksine siyasi müzakere sürecini hızlandırmalıdır." dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da İtalya'nın, ABD'nin Suriye'de kimyasal silah saldırısının hareket noktası olan Şayrat Hava Üssü'nü vurmasını Almanya, Fransa ve İngiltere ile "orantılı tepki" olarak değerlendirdiğini belirtti.

"Ölçülü ve uygun bir cevap"

İspanya hükümeti yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Şayrat Hava Üssü'nü füzelerle vurmasını "Ülkesindeki sivil halka karşı kimyasal silah kullanan Suriye yönetimine karşı ölçülü ve uygun bir cevap" olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla gerçekleşen askeri operasyonu "hedefi ve yöntemleri sınırlı bir eylem" diye tanımlayan İspanya hükümeti, saldırının sivillere değil, askeri bir üsse karşı olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye meselesinde herhangi bir karar alamamış olmasının üzüntü verici olduğuna işaret edilerek, "Müttefikleriyle sağlam bir dayanışma içinde olan İspanya, Suriye meselesinde uluslararası anlaşmalı hareket edilmesinden yanadır." ifadesi kullanıldı.

Japonya'da bulunan Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis de Esed rejiminin İdlib kentinde kimyasal silah kullanılmasına karşı tüm uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi. Dastis, kimyasal saldırıyı "uluslararası hukuk kurallarını çiğneyen bir suç" olarak niteledi ve "Her zamanki gibi barışçıl ve birlik içinde bir Suriye parametrelerimizi bugün de savunuyoruz." dedi.

Öte yandan İspanya'da muhalefette bulunan sol görüşlü siyasi partiler, ABD'nin Suriye'de rejime ait bir hava üssüne gerçekleştirdiği füze saldırısını eleştirdi. Podemos Partisinin lideri Pablo Iglesias, "BM'nin onayı olmadan yapılan saldırı, Suriye'yi güvenlik ve barıştan uzaklaştırıyor." derken Sosyalist İşçi Partisi Milletvekili ve AB Karma Komisyonu Başkanı Soraya Rodrigez de "Suriye'de savaşın sona erdirilmesi ve bir müdahale yapılması, uluslararası yasallık şemsiyesi altında olmalıdır." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İspanya İtalya Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title