Haberler

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti Çorum Milletvekili Bağcı, TOKİ'nin uygulamalarıyla mahalle kavramının ortadan kaldırıldığını ifade ederek, mahalleli olma bilincinin benimsenmesini istedi.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, TOKİ'nin uygulamalarıyla mahalle kavramının ortadan kaldırıldığını ifade ederek, mahalleli olma bilincinin geliştirilmesi ve sosyal politika olarak benimsenmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

AK Parti'li Bağcı, bakanlığın, metin yazarları, senaristler ve yönetmenlerle özel çalıştaylar düzenleyerek, bugün mücadele edilen alanlarda, bu kesimlerin desteğiyle, filmlerdeki kadın, imaj, rol, statü sorununun bir nebze de olsa azaltılabileceğini vurguladı.

TOKİ'nin uygulamalarıyla ilgili bir sorunu da görmeleri gerektiğini kaydeden Bağcı, TOKİ'nin uygulamalarıyla, yaşam alanları içinde mahalle kavramının ortadan kaldırıldığını söyledi. Bağcı, mahalleli olma bilincinin geliştirilmesi ve sosyal politika olarak benimsenmesini istedi. Bağcı, "Çok katlı konut projelerinde, insanların izole yaşamlarını bir şekilde ortadan kaldırmak durumundayız. TOKİ daha insancıl projeleri üretebilmeli. Mahalle kavramını, komşuluğu içinde barındıran kent modeli, yapılaşmaya gitmemiz gerekir" diye konuştu.

-İletişim dersi önerisi-

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, şiddetin, sağlıktan spora, sokaktan, kadına ve aile içine kadar bir çok alanda görülebildiğine dikkati çekti.

Bakanlığın, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Ünüvar, bakanlığın, "Sadece kadına şiddet uygulanmıyor" söylemine de kulak verdiğini belirtti.

Ünüvar, şiddet konu başlığı olunca iletişimin ön plana çıktığını vurgulayarak, özellikle sağlık alanında, iletişim eksikliğinin, şiddetin oluşmasında önemli olduğunu söyledi. Tıp fakültelerinin birinci sınıfından itibaren iletişim dersinin konulmasını önerdiklerini ifade eden Ünüvar, hatta okul öncesi çağda da bu dersin verilebileceğini belirtti. Ünüvar, bu dersin,

"ilişki yönetim dersi" olarak, daha kapsamlı şekilde, mutlaka eğitim müfredatına konulması gerektiğini dile getirdi. Ünüvar, "Bunu koyarsak, gençlerimiz daha mutlu, şiddetten uzak ortamda yaşayacaklardır" dedi.

Ünüvar, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yönelik takdir ifadelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İstanbul tenis turnuvasında size karşı güya protesto yapan bağnaz, hoşgörüsüz grup da keşke bu ortamı görebilseydi, belki mahcup olurdu" diye konuştu.

-"Siyasi tutuklu, hükümlü çocuk kavramı başka yerde yok"-

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Türkiye'nin kadın erkek eşitliğinde geride olduğunu, 135 ülke arasında 124. sırada yer aldığını ifade etti.

Kadın erkek eşitliğini daha iyi bir noktaya getirmek için bakanlığın daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirten Kurt, kadının istihdama katılımının da düşük olduğunu söyledi.

Cezaevindeki çocukların da bu ülkenin çocukları olduğunun altını çizen Kurt, siyasi tutuklu ve siyasi hükümlü çocuk kavramının, Türkiye dışında dünyada başka hiçbir yerde kullanılmadığını savundu.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, kadın erkek cinsiyet eşitliğinin görüldüğü üç alandan birinin istihdam olduğunu söyledi. Nazlıaka, Türkiye'nin, kadın istihdamında olumsuz verilere sahip bulunduğunu ifade etti.

Diğer alanın eğitim olduğunu belirten Nazlıaka, "Eğitim açısından baktığımızda da kız çocuklarının okullaşmasında çok olumsuz bir tablo var, 4+4+4 ile de daha olumsuza dönüşecektir" dedi.

Nazlıaka, üçüncü alanın, kadının karar mekanizmalarında daha etkin yer alması olduğunu bildirdi.

Geçen yılki verilerin, koruma isteyen kadınların çoğunun devlet tarafından korunamadığını gösterdiğini kaydeden Nazlıaka, kadına yönelik şiddetle ilgili verilere göre geçen ay 13 kadının öldürüldüğünü, 12 kadının tecavüze uğradığını, 16 kadının yaralandığını, 9 kadının tacize uğradığını, eşinden şiddet gören 3 kadının intihar ettiğini söyledi.

-"Kadın bedeni üzerinden siyaset"-

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teşkilat yasasının 1,5 yıldır KHK ile yürütülmesinin, kanun tasarısının Meclis'e gelmemesinin, iktidarın kadına ve aileye gösterdiği değeri ortaya koyduğunu savundu.

Yoksulluğun, küresel bir sorun olduğunu, öncelikle mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Ayaydın, Türkiye'nin, bu alanda hala yeterli düzeye ulaşamadığını öne sürdü.

Ayaydın, Türkiye açısında bir diğer sıkıntının da sadece işsizlerin, düzenli geliri olmayanların değil; çalışanların önemli bir kesiminin de yoksulluk eşiğinde yer alması olduğunu söyledi.

Ayaydın, anayasada özel hükümler ithaf edilen ve pozitif ayrımcılık öngörülen kadınların, toplumda hak ettiği yerden çok uzakta olduğunu ifade etti.

Pozitif ayrımcılık öngörülen bir diğer toplumsal kesimin ise engelli vatandaşlar olduğunu belirten Ayaydın, kamuda engelli vatandaşların istihdam edilmesi gereken 31 bin kadronun, yıllardır boş tutulduğunu söyledi. Ayaydın,

"Öyle anlaşılıyor ki, engelli alımına ilişkin yaklaşım, dostlar alışverişte görsünden başka bir şey değildir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, kadının toplumsal ve ekonomik yaşama katılımı, kadın bedeni üzerinden siyasetin, kadına yönelik şiddeti beslediğini, bakanlığın bu alanda ciddi çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üç çocuk politikasını doğru bulmadığını ifade eden Sarı, 3 çocuk ile kadının iş hayatına girmesinde çelişki bulunduğunu söyledi.

Kadın bedeni üzerinden siyasetin doğru olmadığını dile getiren Sarı,

"Kürtaja ilişkin tartışmalar gündemi meşgul etti. Kadına yönelik şiddet nereden besleniyor- Bataklık-sivrisinek ilişkisi var" görüşünü dile getirdi.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Necdet Ünüvar Cahit Bağcı Ak Parti Çorum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title