Haberler

100 Yıl Sonra Ilk Defa Teravih Namazı Kılındı

Tokat'ta Fatih Sultan Mehmet zamanında Artukoğullarından Hacı Turhan tarafından 1474 yılında yaptırılan mescitte 100 yıl sonra ilk defa teravih namazı kılındı.

Tokat'ta Fatih Sultan Mehmet zamanında Artukoğullarından Hacı Turhan tarafından 1474 yılında yaptırılan mescitte 100 yıl sonra ilk defa teravih namazı kılındı. Tokat'ın tarihi mekanlarından Sulu Sokak Çarşısında Sultan Hamamının ön tarafında bulunan mescit yaklaşık 10 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. 100 yılı aşkın bir süredir ise ibadete kapalı olan mescitte Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Genel Sekreteri ve Sanat Tarihçisi Ekrem Anaç, mescidi yaptıran Hacı Turhan'ın Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşayan önemli devlet adamlarından birisi olduğunu belirterek, " İstanbul'un fethine hazırlık olarak Balkanlardaki faaliyetlere katılan Hacı Turhan, Mora'yı fethetmiş Mora Fatihi önemli bir şahsiyet. Onun Tokat'a yaptırmış olduğu küçük bir mescidin 1910'lu yıllarda çekilmiş olan fotoğraflarında yıkık bir vaziyette imiş. Yaklaşık olarak 10 yıl önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Restore edilmesine rağmen ibadete açılmamıştı. Biz bu Ramazandan teravihi burada kılmaya niyet ettik. Bir gurup arkadaş olarak 100 yıl sonra mescitte tekrar namazla ibadetle buluşturmayı arzu ettik. Bu tamamen sivil bir inisiyatif, bunu önemli ve değerli görüyoruz. İnşallah 100 yıl gibi uzun bir aradan sonra mescit tekrar ibadete kavuşmuş olacak" diye konuştu. 100 yıldan uzun bir süre sonra ilk defa teravih namazı kılmaya gelen vatandaşlar ise yaklaşık 50 kişilik mescitte Ramazan ayı boyunca namaz kılmanın hazzını yaşayacaklarını kaydetti.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün arşivinde ise Hacı Turhan Mescidinin tarihi ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

"Akkoyunlu Uzun Hasan'ın Tokat'ı yakmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet zamanında Artukoğullarından Hacı Turhan tarafından 1474 yılında yaptırılmıştır. Sulu Sokak, Sultan Hamamı önünde bulunan mescit, moloz taştan yapılmış olup, kare planlı mekan üzerine sekizgen kubbe oturtulmuş küçük bir yapıdır"

(Nurhan İçmez / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet İstanbul Tokat Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın 'Şarap festivali' eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın "Şarap festivali" eleştirisine yanıt: Kendisine bilgi veren muhtemelen akşamdan kalmaydı

Bakmadan Geçme

Yeni seferberlik kanunu tam metni OKU İNDİR - PDF 2024! Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title