Haberler

Gül, Finlandiya Dışişleri Bakanı İle Görüştü - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan: ''Kendileriyle Çok Ciddi İşbirliğimiz Var. Biz Finlandiya'ya Güveniyoruz. Onların Dönem Başkanlığı Döneminde De İyi Bir Süreç İşleyeceğine İnanıyoruz'' - ''bizim Görüşleri

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı olan Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile görüştü.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı olan Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile görüştü.

İstanbul Çırağan Palace Kempinski Oteli'nde basına kapalı olarak yapılan Gül ve Tuomioja görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Gazetecilerin sadece görüntü aldıkları görüşmeden sonra Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan tarafından görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı.

Tan, Finlandiya'nın Dışişleri Bakanının kendi istekleri ve görüşme arzusuyla Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, bu isteğin kendilerine dün iletildiğini söyledi.

Konuk bakanın Orta Doğu'daki Lübnan krizi nedeniyle Ürdün ve Mısır'ı ziyaretinden sonra Türkiye'ye geldiğini dile getiren Tan, öncelikli olarak AB konularının görüşüldüğünü belirtti.

Tan, ''Biz kendisiyle AB konusunun bizim için ne kadar önemli olduğunu, sürecin yürümesi konusunda attığımız adımları anlattık ve şu anda tatil nedeniyle kesintiye uğrayan tarama görüşmeleri konusunu ele aldık'' dedi.

Tarama görüşmelerinin büyük bir bölümünün bitmiş durumda olduğunu ve bu konudaki gelişmeleri de anlattıklarını dile getiren Tan, görüşmede AB konusunda Türkiye'nin kararlılığının vurgulandığını ve önümüzdeki dönemde reformların çok hızlandırılacağının belirtildiğini kaydetti.

Tan, 9. paketle ilgili olarak konuk bakana bilgiler verdiklerini dile getirerek, ''Kendileriyle çok ciddi işbirliğimiz var. Biz Finlandiya'ya güveniyoruz. Onların Dönem Başkanlığı döneminde de iyi bir süreç işleyeceğine inanıyoruz. Kıbrıs'ın bu süreçten bağımsız bir şekilde görüşülmesi gerektiğini, ama sürecin de devam etmesi gerektiğini vurguladık onlara'' ifadesini kullandı.

-BÖLGE SORUNLARI-

Görüşmede daha sonra bölge meselelerinin ele alındığını anlatan Tan, ''Biliyorsunuz bizim görüşlerimize çok önem veriyorlar. Çünkü bizim burada güvenilir taraf olarak herkesle istişaremiz var. Lübnan, Suriye, Mısır, İran, İsrail... Dolayısıyla bu güven çerçevesinde Dönem Başkanı bizim de görüşlerimizi almak, yaptığı temasların nasıl karşılandığını, daha doğrusu sonuçları itibarıyla nasıl gördüğümüzü, bizim değerlendirmelerimizi almak istedi'' diye konuştu.

Namık Tan, görüşmede Lübnan konusunun uzun uzun ele alındığını ve Türkiye'nin görüşlerinin dinlendiğini ifade ederek, görüşmede daha önceki birçok toplantıda kendilerinin 6-7 ay hatta bir sene önce söylediklerinin yaşandığını belirttiklerini anlattı.

Namık Tan, ''bölgede şiddete doğru bir süreç geliştiği takdirde bundan herkesin etkileneceği, durumun giderek tırmandığı, bu düşmanlığın bir an önce sona erdirilmesi ve ateşkesin sağlanması gerektiği, aksi takdirde orada düşmanlıklar yaratacağı ve herkesi Batı'ya karşı tutuma iteceği'' sözlerini daha önce dile getirdiklerinin hatırlatıldığını kaydetti.

Namık Tan, ''Görüşmede tüm söylediklerimizin ortaya çıktığını söyledik, ama yardımcı olabileceğimizi de belirttik. Temaslar ya da her bakımdan bize ihtiyaçları varsa bunu yapacağımızı söyledik. Mevcut durumun -kendileri de bunu söylüyor- çok umut verici olmadığını belirttik. Temaslarının neticesini anlatacaklarını ifade ettiler'' diye konuştu.

-PKK TERÖRÜ-

PKK terörü konusunun da görüşmede ele alındığını vurgulayan Tan, halkın karşı karşıya kaldığı bu olaylar neticesinde infial içinde olduğunu ve teröre karşı kararlılıkla mücadele edildiğini belirttiklerini söyledi.

Son süreçte birçok asker ve sivilin öldüğünü, Türkiye'nin o bakımdan PKK ile mücadele etmesi gerektiğinin de görüşmede dile getirildiğini kaydeden Tan, ''PKK'yı terör örgütü ilan etmelerinden dolayı teşekkür ettik ve bu kararlılıklarının da devam etmesinin gerektiğini vurguladık'' dedi.

Namık Tan, gazetecilerin bir sorusu üzerine de, PKK'nın Türkiye'nin sorunu olduğunu, ancak dost, müttefik ve Türkiye'nin bir parçası olduğu AB'nin duyarlı olmasını beklemenin Türkiye'nin en tabii hakkı olduğunu ve bu görüşlerin de toplantıda söylendiğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title