Haberler

Gül :"bölgeye Asker Gönderilmesini Henüz Değerlendiriyoruz"

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Çeşitli Temaslarda Bulunmak Üzere İsrail'e Gitti. İsrail'e Hareketinden Önce Atatürk Havalimanı'nda Açıklama Yapan Abdullah Gül, "Ortadoğu'da Adil, Kapsamlı Ve Kalıcı Barış Ve İstikrarın Tesis Edilmesi Ve Bölgemizin İstikrarlı Bir Coğrafyaya Dönüştürülmesi, Tüm Ulus...

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, çeşitli temaslarda bulunmak üzere İsrail`e gitti. İsrail`e hareketinden önce Atatürk Havalimanı`nda açıklama yapan Abdullah Gül, ¨Ortadoğu`da adil, kapsamlı ve kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi ve bölgemizin istikrarlı bir coğrafyaya dönüştürülmesi, tüm uluslararası toplum ile birlikte Türkiye`nin de samimi arzusu ve hedefidir. Bu hedefe sadece diyalog ve işbirliği yoluyla ulaşılabileceğine inanıyoruz¨ diye konuştu. Bölgede önemli olanın alınan kararların uygulanması olduğuna dikkat çeken Gül, ¨Diyalog görüşme ve kalıcı barış için de karşılıklı anlaşmaların imzalanması gerekir. İşte bunun önünü açmak gerekir. Önemli olan bunun için gayret sarfetmektir. Bizim de buna katkımız olursa memnun oluruz¨ dedi.

¨ŞİDDET YÖNTEMLERİ VE TEK TARAFLI GİRİŞİMLER KALICI BARIŞIN SAĞLANMASINA YARDIMCI OLMAMAKTADIR¨

Dışişleri Bakanı Gül, şiddet yöntemleri ile tek taraflı girişimlerin bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olmayacağını, bunların denenip bir yere varılamayacağının görüldüğünü belirtti. İsrail`de gerçekleştireceği temaslarda bu düşüncelerini muhattablarına aktaracağı dile getiren Gül, Lübnan`da çatışmaların sona erdirilmesini sağlayan 1701 sayılı karara uygun hareket edilmesinin önemini vurgulayacağını da sözlerine ekledi. Gül, ¨Lübnan`da olduğu gibi Filistin`de de sükunetin sağlanmasını ve Ortadoğu`daki tüm sorunların temelinde bulunan İsrail-Filistin ihtilafının çözümüne yönelik çabaların yol haritası barış planı çerçevesinde canlandırılmasının gelmiş olduğumuz aşamada aciliyet kazandığını da bir kez daha altını çizeceğim¨ diye konuştu.

BM BARIŞ GÜCÜNE ASKERİ DESTEK : ¨HENÜZ VERİLMİŞ BİR KARARIMIZ YOKTUR¨

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bölgedeki Birleşmiş Milletler Barış Gücü`ne destek için Türkiye`den asker gönderilmesine ilişkin soruları yanıtladı. Konunun henüz değerlendirme aşamasında olduğunu kaydeden ¨Verilmiş bir kararımız yoktur. Değerlendirme neticesinde oraya katkı yapma gibi bir görüşümüz olursa oraya katkı yapma durumunda olursak oraya insanı katkı yapma amacında olacağını söylemeliyim¨ dedi.

¨ORAYA GİDECEK GÜÇLERİN HİZBULLAH`LA KARŞI KARŞIYA GELMEK GİBİ BİR GÖREVİ YOKTUR¨

1978 yılından beri Birleşmiş Milletler`in Lübnan gücünün bölgede olduğunu ve sayısının 15 bine kadar yükseltileceğini hatırlatan Abdullah Gül, bu gücün görevinin Lübnan`daki herhangibir grupla karşı karşıya gelmek, onunla uğraşmak olmadığını; barışı korumak, her iki taraf arasında yeni çatışmalar çıkmasını önlemek için bir güven oluşturmak olduğunu kaydetti. Gül, ¨Her iki ülke de böyle bir niyet içerisinde değildir¨ diye konuştu.

Gül sözlerine şöyle devam etti: ¨Oraya gidecek güçlerin Lübnan`ın bir parçası olan Hizbullah ya da başka gruplarla karşı karşıya gelmek gibi bir görevi yoktur. Bununla ilgili zaten çok tartışmalar oldu. BM`nin kararının bu kadar gecikmesinin altındaki sebeblere bakarsanız bunları hep göreceksiniz. Lübnan ordusu güney Lübnan`a girmeye başlamıştır, onlar yerli unsurlarla zaten konuşacaktır¨.

¨TÜRKİYE BAŞKA ÜLKELERE GÖRE POLİTİKASINI ÇİZECEK DEĞİLDİR¨

Türkiye`nin şu ana kadar Lübnan`da etkin bir rol üstlenmediğini söyleyen Abdullah Gül, ¨İstikrara katkı sağlanacak, barışa hizmet edilecekse, akan kan ve gözyaşının durmasına Türkiye`nin bir katkısı olacaksa bu gayet dikkatli şekilde değerlendirilir ve ona göre hareket edilir tabi ki¨ dedi. Komşusunda, kendi coğrafyasında olup bitenlere Türkiye`nin ilgisiz kalmasını kimsenin istemeye hakkının olmadığını savunan Abdullah Gül, ¨Türkiye, başka ülkelere göre kendi politikasını çizecek değildir. Bizim kendi ulusal menfatlerimiz de bölgedeki istikrarın, huzurun çıkarı yönündedir¨ şeklinde konuştu.

¨HAVADA GİDEN PİLOTA AŞAĞI İN DER GİBİ DEĞİL, BUNLAR ZATEN BAŞINDAN BELLİDİR¨

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Hizbullah`a füze taşıdığı iddiasıyla Diyarbakır`a indirilen İran uçaklarını sorması üzerine ¨Kritik bir dönem içerisinde Türkiye`nin dürüst kurallara uyan herhangibir taraf içerisinde olmayan tavrının ortaya çıkması gerekir. Bu tavrın değişik gösterilmesine ilişkin birçok çabaların olacağını tahmin ediyorum sizin üzerinizden. Kurallar çerçevesi içinde bilgiler dahilinde bunlar yapılmaktadır ama havada giden pilota `İn aşağı gibi` değil. Bunlar zaten başından bellidir. Kurallar vardır. Hareket eden pilot ne yapacağını bilmektedir¨ dedi.

¨ORTADOĞU`DA KAPSAMLI BARIŞ İÇİN KAPILAR AÇILACAKTIR¨

Türkiye`nin gerek Filistin`de gerek Lübnan`da çatışmaların başlangıcından bu yana bir taraftan bölgedeki olumsuz gidişatın sona erdirilmesi için yoğun diplomatik çaba gösterdiğini, diğer taraftan da bölgeye insanı yardım ulaştırdığını söyleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lübnan halknın yapılah yardımların farkında olduğunu ve yardımların ilerleyen günlerde devam edeceğini ifade etti. Gül, ¨Yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır ve Ortadoğu`da kapsamlı barış için kapılar açılacaktır¨ diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title