Haberler

"Global Kriz Türkiye'yi Nasıl Etkiliyor-" Konferansı

Yapı Kredi Bankası eski Genel Müdürü Burhan Karaçam, "2008'deki krizde Türkiye'nin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001'deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler" dedi."Global kriz Türkiye'yi nasıl etkiliyor-" konulu konferansta yaptığı konuşmada,...

Yapı Kredi Bankası eski Genel Müdürü Burhan Karaçam, "2008'deki krizde Türkiye'nin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001'deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler" dedi.

Karaçam, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen

"Global kriz Türkiye'yi nasıl etkiliyor-" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan krizin ortaya çıkardığı tablo hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin geçmiş yıllarda yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve krizler hakkında bilgiler veren Karaçam, şunları kaydetti:

"2008'de dış piyasada artan likidite nedeniyle şişen fiyatlar varlık fiyatları özellikle gayrimenkulde patladı. Birdenbire büyük zararlar ortaya çıkmaya başladı. Bu zararlar ABD ve Avrupa'da baş gösterdi. ABD zararları gördü yazdı, Avrupa ise bunu saklamaya çalıştı. Hala da saklamaya çalışıyor ama olmuyor. ABD kendi sıkıntılarını bir tarafa koymuş, büyümeye başlamış durumda. Ama Avrupa'yı görüyorsunuz Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz böyle bir duruma geldi. 2008'deki krizde Türkiye'nin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001'deki yaşanan kriz sonrası alınan önlemler. Bizim dışardaki gibi şişen piyasamız, gayrimenkul sektörlerimiz sanayimiz yok. Bu çerçevede biz daha sonra etkilendik."

Karaçam, bu yıl ve gelecek yıl Avrupa'nın bazı önlemleri mutlak suretle yerine getirmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Çünkü likidite basarak, borç vererek bu sorunlar çözülmez. Avrupa'nın kredi piyasası sıkışacak bu sıkışma ile Türkiye'nin kendisini dışarıdan kendisini dışarıdan finanse etme olanakları daralacak. Bizim karşımızda olan en önemli risk bu. Bu nedenle Avrupa artık büyüyemediği için piyasası daralmaya başladı. Biz bunun sonucunu da ihracatımızın daralmasında görüyoruz. Bu daralmayı hemen çözemiyoruz. Hemen oradaki boşluğu dolduramıyoruz. O nedenle kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin kararının temelinde yatan neden bu. Çünkü diyorlar 'sizin ithalat bağımlı bir ekonominiz var, dışarıda kredi olanakları kısılıyor, bunu da karşılaşabilmek için ihracat yapmanız lazım. Bu ihracatta da en büyük partneriniz Avrupa. Avrupa daralıyor, eğer Avrupa bunu başlayamazsa siz bunu nereden sağlayacaksınız.' Nitekim Türkiye bu durumla karşı karşıya. Hükümetin açıkladığı yeni teşvik tedbirleri ile öngörülen hem iç bünyedeki hem de ihracata dönük sanayilerin desteklenmesini amaçlamıştır. Ama bunların sonuç vermesi en az 4-5 yıl. Dolayısıyla Türkiye'nin önümüzdeki 2-3 yıllık süreci son yaşadığımız 5-6 yıl gibi olmayacak bizim buna hazır olmamız gerekiyor."

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök ise "Türkiye'de 2001 krizi yaşanmamış olsaydı inanıyorum ki 2008'de çok farklı durumda olurduk" dedi.

ADASO toplantı salonunda düzenlenen konferansa, TOBB Adana Kadın Gİrişimciler Kurulu başkanı Nilgün Özler ve çok sayıda kişi katıldı.

- ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Yapı Kredi Bankası Burhan Karaçam Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title