Haberler

Gıda Bakanı: Ekmeklerde Domuzdan Elde Edilen Katkı Maddelerinin Kullanıldığına Dair Herhangi Bir...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmeklerde domuzdan elde edilen katkı maddelerinin kullanıldığına dair herhangi bir bulguya rastlanılmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ekmeklerde domuzdan elde edilen katkı maddelerinin kullanıldığına dair herhangi bir bulguya rastlanılmadığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, domuz çiftliklerine belediyeler tarafından ruhsat verildiğini, ülkede Antalya'da 2 adet ve İzmir'de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet kayıtlı domuz çiftliği bulunduğunu bildirdi.

Domuz kesimi için bugüne kadar Antalya İlinde 3. sınıf domuz mezbahası ruhsatlandırıldığını ifade eden Gıda Bakanı, "Ayrıca, İstanbul'da parçalama ve mamül madde tesisi ve Edirne'de müstakil yeniden ambalajlama işletmesi de ruhsatlı olarak faaliyet göstermektedir. Bakanlığımızca çalışma izni verilmiş mezbahada kesilen hayvanlara ait karkaslar veteriner hekimler tarafından özellikle trişin yönünden kontrol edilmekte ve nerelere gönderildiği konusunda kayıtları düzenli olarak tutulmaktadır" dedi.

-"GELENEKSEL ET ÜRÜNLERİMİZDE (SUCUK, PASTIRMA, KAVURMA VB.) DOMUZ ETİNİN KULLANIMI YASAKLANMIŞTIR"-

Tür tayini tespiti amacıyla yapılan serolojik analizlerde, ekmeklerde domuzdan elde edilen katkı maddelerinin kullanıldığına dair herhangi bir bulguya rastlanılmadığını bildiren Bakan Eker, şöyle dedi:

"5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında tüm hayvancılık işletmeleri gibi domuz çiftlikleri de Bakanlığımız tarafından kayıt altına alınmaktadır. Söz konusu çiftlikler gerek halk sağlığı gerekse hayvan sağlığı açısından denetlenerek gerekli kontrolleri yapılmaktadır.

Türkiye'deki domuz çiftliklerinde kesimi yapılarak iç piyasaya et sevkiyatı 5996 sayılı Kanun ve bu Kanun kapsamında çıkarılan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik, Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (TGK), TGK Katkı Maddeleri Yönetmeliği, TGK Etiketleme Yönetmeliği, TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, Canlı Hayvanlar ve Hayvansal Ürünlerde Belirli Maddeler İle Bunların Kalıntılarının İzlenmesi İçin Alınacak Önlemlere Dair Yönetmelik ve Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmaktadır."

-"GIDA ETİKETLERİNDE İÇERİĞİNDE DOMUZ ETİ VE ÜRÜNLERİ BULUNDUĞUNA DAİR İBARELERİN YER ALMASI DA ZORUNLU KILINMIŞTIR"-

İşletmelere, domuzların kesimi, etlerinin parçalanması, soğutulması, satışa sunulması işlemlerinin ayrı yerlerde yapılmasına zorunluluk getirildiğini belirten Bakan Eker, "Gıda etiketlerinde içeriğinde domuz eti ve ürünleri bulunduğuna dair ibarelerin yer alması da zorunlu kılınmıştır. Ayrıca domuz kaynaklı katkı maddelerinin; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılması yasaklanmıştır. Geleneksel et ürünlerimizde (Sucuk, pastırma, kavurma vb.) domuz etinin kullanımı yasaklanmıştır" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker İstanbul Antalya İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title