Haberler

Fransızlar, AB Dönem Başkanlığını Devralınca Tarafsız Davranacak

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernand Emie, 1 Temmuz'dan İtibaren AB Dönem Başkanlığı'nı Devralacak Olan Ülkesinin, Tarafsız ve Nesnel Olacağını Söylerken, Türkiye ile Bir veya Birden Fazla Müzakere Başlığı Açmak İstediklerini Belirtti.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernand Emie, 1 Temmuz'dan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak olan ülkesinin, tarafsız ve nesnel olacağını söylerken, Türkiye ile bir veya birden fazla müzakere başlığı açmak istediklerini belirtti.

Fransa İstanbul Başkonsolosu Christine Moro'nun da aralarında bulunduğu bir heyetle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret eden Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernand Emie, BTSO Meclis Başkanı İlhan Perseker ve BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır ile görüştü. Fransa'ya, ülke olarak 8 milyar dolar ithalat, 6 milyar dolar da ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Parseker, "Bursa bu ilişkinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Odamıza bağlı 200 firma Fransa ile işbirliği içerisinde. 44 büyük ölçekli Fransız firmasının da iş yapıyor olması bizi sevindirmektedir. Fransa, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 4. ülke. Otomotiv sanayisinin gelişmesiyle Fransa ile olan ticaretimizi büyütmek zorundayız. İlişkilerimizi geliştirmek için ikili görüşmeler yapmalıyız" dedi.

Büyükelçi Emie ise, Fransa'nın ekonomik açıdan Bursa'nın varlığı için çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu yatırımları çoğaltmamız gerekir. Fransa, yabancı yatırımcılar arasında birinci sırada. Fransız yatırımcılar 10 bin kişiyi istihdam ediyor, 50 bin kişinin de geçinmesini sağlıyor. Bursa bölgesi için birçok yatırım projemiz var. Başta turizm olmak üzere birçok alanda işbirliği yapabiliriz. Fransa'nın, Bursa'daki varlığını artırmak için daha aktif çalışacağız" diye konuştu.

Fransa'nın 1 Temmuz'dan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı devralacağını da hatırlatan Büyükelçi Emie, bu dönemde tarafsız ve nesnel olacaklarını belirtti. Türkiye ile Fransa arasındaki evliliğin sevgiyle başladığını, daha sonra mantık evliliğine dönüştüğünü ve çok iyi çocukları olduğunu anlatan Emie, "Fransa, Türkiye'yi ekonomik reformlar konusunda teşvik etmektedir. Teknik şartlar müsaade ederse dönem başkanlığımızda bir veya birden fazla müzakere başlığı açılsın istiyoruz. Türkiye öncelikle bu reformları kendi çıkarları için yapmaktadır. Müzakere süresince engel oluşturmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Emie, Fransa'da 2009-2010 yıllarında 'Türk Yılı' düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

(OMR-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title