Haberler

Fransa Başbakanı Ayrault, Çin Başbakanı Kıçiang İle Görüştü

Güncelleme:

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, resmi ziyaret için bulunduğu Çin'in başkenti Pekin'de, Başbakan Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Fransa Başbakanı Jean- Marc Ayrault, resmi ziyaret için blunduğu Çin'in başkenti Pekin'de Başbakan Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından açıklama yapan taraflar, Çin ve Fransa'nın nükleer enerji iş birliğini diğer ülke pazarlarında da genişletme vaadinde bulundu.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, tarafların ortaklaşa üçüncü ülkelerdeki nükleer enerji piyasalarında işletim konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, iki ülkenin  de diğer piyasalarda geniş bir alan bulmasını ümit ettiklerini söyledi.

Nükleer enerji iş birliğinde daha eşit bir ortaklık çağrısı yapan Li, aynı zamanda tarafların ortaklaşa yeni nükleer reaktör türlerinin araştırma ve geliştirmesi ile tecrübe paylaşımının güçlendirilmesinin gerekliliğine işaret etti.

Fransa'nın Çin'e daha fazla teknoloji transferi yapmasını ümit ettiklerinin altını çizen Li, AB'nin, Çin'in kablosuz telekom ürünleri hakkında bir soruşturma açmamasını ümit ettiğini aktardı.

Li, Fransa'nın AB'deki büyük ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, Çin'in Avrupa ile ilişkilerine büyük önem atfettiğini vurguladı.

Çin-Avrupa yatırım anlaşması müzakereleri için Fransa'ya aktif teşvik çağrısı yapan Li, Fransa'nın Çin-Avrupa ilişkilerinin gelişimi için olumlu rol oynamasını umduklarını kaydetti.

Fransa'nın Çin vatandaşlarına vize sürecini iki güne indirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Li, saatlerce süren görüşmeleri "samimi ve dostça" olarak niteledi.

- Fransa Başbakanı Ayrault-

Fransa Başbakanı Ayrault da ülkesinin, Çin ile arasındaki somut programların geliştirilmesini ümit ettiğini belirterek, Çin ve Fransa'nın özellikle tarım ve gıda gibi ortak çalışmalarda gözle görülür sonuçlar aldığını söyledi.

Ayrault, ülkesinin sağlık ve ilaç sektöründe de Çin ile iş birliğini arzu ettiğini vurguladı.

Fransa'nın Çin ile yüksek seviyede daha fazla temas yapacağını belirten Ayrault, stratejik iletişimi güçlendireceklerini, küresel ve bölgesel konularda yakın koordinasyon halinde olacaklarını dile getirdi.

Ayrault, Fransa'nın ticari korumacılığa karşı Çin ile el ele, Avrupa-Çin iş birliğini teşvik edeceklerini söyledi.

Taraflar görüşmelerde kültür, turizm ve vize gibi konuları da ele alırken, gelecek yıl ikili ilişkilerin 50'nci yılı olması doayısıyla yapılacak aktiviteleri ifade eden logoyu tanıttı.

Nükleer enerjinin yanı sıra havacılık, ticaret, yatırım, finans, gıda, tarım ürünleri, sağlık, otomobil üretimi ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda da iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği açıklandı.

Fransa ve Çin arasındaki nükleer enerji iş birliği çok eski yıllara dayanıyor. Çin, ülkenin güneyindeki Guangdong bölgesinde 1990'ların başında Daya Körfezi Nükleer Enerji Tesisi'nin kurulumunu Fransa ile yapmıştı.

Çin Başbakanı Li'nin resmi davetiyle bu ülkeye gelen Ayrault, Guangdon eyaletinin Vuhan, Hubey ve Tayşan kentlerinde de temaslarda bulunacak. - Pekin

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Marc Ayrault Fransa Pekin Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title