Haberler

Film Seyretmeye Festivale!

26'ncısı Düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali Yönetmen Ferzan Özpetek'in Son Filmi Olan 'Saturno Contro' (Bir Ömür Yetmez) ile Başlandı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 26'ncısı düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali yönetmen Ferzan Özpetek'in son filmi olan "Saturno Contro" (Bir Ömür Yetmez) ile başladı.

AÇILIŞ FERZAN ÖZPETEK'TEN

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen festival açılış töreni öncesi Özpetek ve filmin oyuncu kadrosu bir basın toplantısı yaptı. Toplantıda basının film ile ilgili sorularını yanıtlayan Ferzan Özpetek, son filmi "Saturno Contro" çekiminin öncesi bir astroloğa danışıp danışmadığı ile ilgili bir soruya cevap olarak, filme 12 Temmuz'da başlamayı düşündüklerini ancak bir arkadaşın tavsiyesi üzerine konuştukları astroloğun filme 10 Ağustos'tan sonra başlamalarının iyi olacağını söylediğini bu nedenle filme 20 Ağustos'ta başlama kararı aldıklarını söyledi. Ünlü yönetmen ilk defa festivalin bir Türk yönetmenin filmi ile başlamısının kendisine gurur verdiğini söyleyerek bundan sonraki festivallerin de yine Türk yönetmenlerin filmi ile açılmasını diledi. Yabancı basının da oldukça ilgi gösterdiği basın toplantısında bir yabancı gazetecinin Türk yönetmen olmak ile İtalyan yönetmen olmak arasında nasıl bir tercih yapacağını sorması üzerine Özpetek, "Türk ya da İtalyan yönetmenim demem, sadece 'Yönetmenim' şeklinde cevap veririm" şeklinde yanıtladı.

Basın toplantısından sonra başlayan açılış törenine ise aralarında İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı, gazeteci Güneri Civaoğlu, Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit, Hülya Avşar, Özgü Namal gibi genç ve eski kuşak sinemacıların bulunduğu sinema ve medya dünyasının birçok önemli ismi katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı, İKSV'nin, bugüne kadar düzenlediği film festivalleriyle Türk sinemasını desteklemeyi amaçladığını belirterek, "Büyük çabalarla sunduğumuz yüzlerce filmin herkese yeni umutlar getirmesini diliyorum" dedi.

ONUR ÖDÜLÜ SCHRADER'E

Her yıl İstanbul Film Festivali kapsamında verilen Sinem Onur Ödülleri ise bu yıl Cüneyt Arkın, Güler Ökten ve Duygu Sağıroğlu'na verildi. Ödülünün ardından konuşan Cüneyt Arkın bugüne kadar yüzlerce filmde başrol oynadığını dile getirerek, "Bugüne kadar oynadığım filmleri toplayıp bir hesap yaptım. Yaklaşık 2 milyon metre film şeridinde oynamışım. Tabi bu arada 8-10 bin kere de 'nayır, nolamaz' demişimdir" diye konuştu.

26. Uluslararası İstanbul Film Festivalinin açılış konuğu olan dünya sinemasının önemli senaryo yazarlarından ve yönetmenlerinden Paul Schrader'e ise İstanbul Film Festivali'nin Sinema Onur Ödülü verildi. "Taxi Driver", "Kızgın Boğa", "Günaha Son Çağrı" gibi filmlerin senaryo yazarı olan ve Amerikan Jigalo filmiyle sinema tarihine geçen Paul Schrader ödülünü Eczacıbaşı'nın elinden aldı. Schrader, "Beni bu güzel ve tarihi şehre davet edenlere ve bu ödüle layık görenlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Törenin sonunda festivalin açılış filmi olan "Saturno Contro"nun yönetmeni Ferzan Özpetek ve filmin başrol oyuncuları Stefano Accorsi, Ambra Angiolini, Milena Vukotic ve Serra Yılmaz da sahneye çıkarak izleyicileri selamladı. Sunuculuğunu oyuncu Dolunay Soysert ve Sinan Tuzcu'nun yaptığı açılış töreninde ayrıca İtalya'da yaşayan genç sanatçı Yasemin Sannino izleyenlere "Pembe Panter", "Gece Melek ve Bizim Çocuklar", "Hayat Güzeldir" ve Ferzan Özpetek'in "Cahil Periler" filmlerinden seçilmiş şarkıları seslendirdi. Atıf Yılmaz başta olmak üzere dünya ve türk sinemasının kaybettiği isimler de gecede anıldı.

FESTİVAL DE BAŞARILI YAPITLAR DA ÖDÜLLENDİRİLECEK

Festival kapsamında çeşitli yarışmalarla da başarılı yapıtlar ödüllendiricek. Altın Lale (Uluslararası Yarışma), Ulusal Yarışma, Nokia Series Kısa Fillm Yarışması gibi yarışmaların yapılacağı festivalde Yılın En İyi Türk Filmi, Radikal Halk Ödülü ve bu yıl ilk kez yapılacak olan en iyi filmin yönetmenine "Avrupa Konseyi Sinema Ödülü" verilecek.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde "Sanatlar ve Sinema" teması altında 15 film "Altın Lale" için yarışacak. Altın Lale jüri başkanlığını, festivalin ilk Altın Lale Ödülünün sahibi usta yönetmen Michael Redford üstlenecek. Uluslararası jürinin karşısına çıkacak filmler arasında, başrollerinde Sienna Miller ve Guy Pearce'in bulunduğu "En Sıcak Eyalet" ve Tom Dicillo'nun San Sebastian'da en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerine layık görülen "Delicesine" filmleri yer alıyor.

ULUSLARARASI ALANDA TÜRKİYE'DEN İKİ FİLM YARIŞACAK

Uluslararası yarışma bölümünde, Türkiye'yi bu yıl ilk defa 2 film temsil edecek. Derviş Zaim'in "Cenneti Beklerken" ve Sırrı Süreyya Önder ile Muharrem Gülmez'in "Beynelmilel" adlı filmleri jürinin huzuruna çıkacak. Bu yıl 16 filmin yer aldığı Ulusal Yarışmanın jüri başkanlığını, ünlü yönetmen Ferzan Özpetek üstleniyor. Ulusal yarışmada jürinin karşısına çıkacak filmler şunlar: Barda, İklimler, Kader, Mavi Gözlü Dev, Zincirbozan, Takva, Mutluluk, Çinliler Geliyor, Beynelmilel, Ademin Trenleri, Küçük Kıyamet, Eve Dönüş, Polis, Sis ve Gece, Hokkabaz, Cenneti Beklerken. Ferzan Özpetek'in son filmi Bir Ömür Yetmez / Saturno Contro'nun Türkiye'deki ilk gösterimi ile başlayan festival dünya sinemasının başarılı yönetmeni Steven Sodenberg'in İyi Alman / The Good German filmi ile kapanacak. Toplam 235 filmin gösterileceği 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali 15 Nisan'a kadar devam edecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title