Haberler

Eski Menderes Azmakları Balıklara Mezar Oldu

Son 30-40 yıl içinde Büyük Menderes Havzası kıyısında artan sanayi ve teknolojik tesislerden gelen atıklar, havza ekosistemindeki bozulmalara yol açarak birçok türün yok olmasına neden oldu.

Son 30-40 yıl içinde Büyük Menderes Havzası kıyısında artan sanayi ve teknolojik tesislerden gelen atıklar, havza ekosistemindeki bozulmalara yol açarak birçok türün yok olmasına neden oldu.

Zengin biyolojik çeşitlilik barındıran Aşağı Büyük Menderes Havzasında; Büyük Menderes Deltası, Bafa Gölü ve Azap Gölü önemli sulak alanlar bulunuyor. Bu üç sulak alan Büyük Menderes nehrinin kirli sularıyla beslendiği için, özellikle son yıllarda ekolojik sorunlarla karşılaştı. Kuraklığın yoğun olduğu yıllarda ekosistemi canlı tutan ve gen bankası niteliğindeki önemli sulak alanlar olan eski Menderes yataklarında, yüzlerce kuş türü, balık çeşitleri ve su canlıları yaşıyor. Söke Ovasında zengin sulak alan ekosisteminin devam ettiği yerlerden biri olan ve azmak olarak bilinen eski Menderes yatakları, içinde yaşayan balıklara mezar oldu.

Duyarlı bazı çiftçilerin ihbarıyla harekete geçen Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), Söke Ovasının kuzeyindeki sağ sahil sulama kanalı kıyısında bulunan ve Balyoz adı verilen eski Menderes yatağında yaptığı incelemede toplu balık ölümleri ile karşılaştı. Eski Menderes yatağındaki suyun yüzeyinin her alanında, sazlıkların arasında ve suyun dibinde binlerce ölü sazan ve kefal balığı ile karşılaşan Kuşadası EKODOSD üyeleri, tanesi 2 kilogramı geçen kefallerin çokluğunu görünce şaşırdı.

Menderesin suyundan daha temiz olan söz konusu yataklarda bu kadar çok balığın ölmesini ilginç bulduklarını açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, azmakların üst tarafında, Söke Ovasının sağ sahil sulama kanalından su girişi bulunduğunu gördüklerini söyledi. Eski Menderes yatağında kendi geliştirdiği yöntemlerle balık avlayan yerel bir balıkçının kendilerine sulama kanalından gelen sudan sonra bu balıkların öldüğünü, bu durumu gördüğünde kapağı kapatarak suyun diğer yataklara geçmesini önlediğini, ancak Balyoz'da binlerce balığın telef olduğunu söylediğini ifade etti.

Sulama kanalı boyunca yaptıkları araştırmada, kanal içine dış kaynaklı olarak tek bir yerden bir boruyla atık suların bırakıldığını gördüklerini anlatan Bahattin Sürücü, "Balıkların neden öldüğü konusunda bir araştırma yapılması için, ilgili kurumlara bilgi verdik. Söke Ovasının can damarlarından biri olan eski Menderes yataklarının mutlaka korunması gerekir. Kilometrelerce uzayıp giden bu yataklarda çok önemli bir doğal hayat devam etmektedir. Bu sulak alanların korunması hem doğal hayat açısından hem de bölge insanının geleceği açısından önemlidir. Buraya zarar verenler tespit edilmeli ve gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır. Hiç kimsenin buradaki ekosisteme zarar vermesine izin verilmemelidir. Biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin olan bu eski Menderes yataklarını tehdit eden faktörler için bir an önce önlem alınmalıdır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Deltası Kuşadası Havza Söke Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title