Haberler

Erken Seçim Tarihi 22 Temmuz

TBMM Anayasa Komisyonu'nda, YSK Tavsiyesi İle Seçim Tarihi 22 Temmuz Olarak Kabul Edildi. Düzenleme Yarın TBMM Genel Kurulu'nda Kabul Edilirse, 22 Temmuz Tarihinde Erken Genel Seçimler Yapılacak.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda 24 Haziran 2007 tarihinde erken seçimlerin yapılmasını öngören AK Parti'nin önergesi ele alındı, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tavsiyesi doğrultusunda seçim tarihi 22 Temmuz olarak değiştirildi ve kabul edildi. Düzenlemenin yarın TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması ve kabul edilmesi bekleniyor. Dolayısıyla 22 Temmuz tarihinde erken genel seçimler yapılacak. Genel Seçimlerde 2000 nüfus sayımı verileri ve milletvekili sayıları geçerli olacak. YSK Başkanı Muammer

Aydın, "Bizim için uygun, bir sorun yok" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu bugün Komisyon Başkanı Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantıda AK Parti Gup Başkanvekilleri tarafından verilen ve seçimlerin 24 Haziran 2007 tarihinde yapılmasını öngören önerge ele alındı. Önergenin görüşmelerinde önerge sahibi olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ilk kez parlamentonun 5 yıllık yasama sürecini doldurduktan sonra seçime gidileceğini hatırlatarak, bunun öne çekilmiş seçimler olduğunu vurguladı.

Seçimlerin zaman zaman 41 günlük süreler içinde yapıldığını da hatırlatan Kapusuz, meclis içinde bulunan ve bulunmayan bütün partilerin seçim istediğini hatırlatarak, bütün bu görüşlerin doğrultusunda böyle bir önerge hazırladıklarını, öne çekilmiş seçimlerle Türkiye'nin seçime gideceğini kaydetti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, bu önergeyi olumlu bulduklarının altını çizerken, "Teklifi hükümet olarak olumlu buluyoruz" dedi.

YSK Başkanı Muammer Aydın ise, 2002 seçimlerinin 89 günde yapıldığını hatırlatarak, 4 Mayıs'ta seçim sürecinin başlayarak 80 günlük bir süre içinde 22 Temmuz tarihinde seçime gidilmesinin kendileri açısından teknik olarak doğru olacağı görüşünü ifade etti. YSK başkanı Aydın, oy pusulalarının basımı, ön seçim gibi teknik konuların bu süreyi mecburi hale getirdiğini de ifade ederek, "Daha aşağı indirme olanağı olmadığını gördük" diye konuştu.

CHP'li Oya Araslı, önerge üzerinde yaptığı konuşmada, seçimi istediklerini ancak bu düzenlemenin 'ben yaptım oldu' zihniyetiyle getirildiğini ifade ederek, kendilerine bu konuda danışılmadığını söyledi. Araslı, cumhurbaşkanlığı seçim süreci tamamlanmadan seçime gitmenin doğru olmadığını da ifade ederek, erken seçime karşı çıktı ve yapılacak seçimi 'paldır küldür' olarak nitelendirdi.

CHP'li Atilla Kart da, YSK'nın bile görüşü alınmadan önergenin hazırlandığını ve AK partinin fırsatçılık yaptığını, mağduru oynamaya çalıştığını savundu.

AK Partili Suat Kılıç ise, konuşmasında CHP'nin bu süreçte Anayasama Mahkemesi'ni bile etkileyecek ölçüde ileri bir muhalefet yaptığını, hatta Anayasa Mahkemesi'ne 'şantaj' yaptığını iddia etti. Bu sözlere CHP'liler sert tepki gösterdiler. Ancak tartışma büyümeden önlendi.

CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu ise, erken seçimi 'iki ayağın ibr pabuca sokulması' olarak nitelendirdi. CHP'li Oya Araslı, önergenin alt komisyona sevk edilmesi konusunda bir önerge verdi. Önergenin görüşülmesi öncesi Komisyon Başkanı'nın 'kapkaç yaparak' seçim önergesini oylamaya ve görüşmeyi bitirmeye çalıştığını savunan CHP'liler, Başkan Kuzu'ya sert tepki gösterdiler. Kuzu ise, Araslı'nın önergesini okuttu ve görüşme yaptırdı. Ancak görüşme sonrasında yapılan oylamada önerge reddedildi.

Daha sonra seçimlerin 22 Temmuz tarihinde, YSK'nın isteği doğrultusunda yapılmasını öngören iktidar partisi önergesi ele alındı. Adalet bakanı Cemil Çiçek, önergeyi kabul ederken, "22 Temmuz hayırlı uğurlu olsun deriz" ifadelerini kullandı. YSK başkanı Aydın ise, kendileri açısından 22 Temmuz tarihinin doğru olduğunu ve kendileri açısından bu tarihin zorunluluk olduğunu kaydetti. Bunun üzerine önerge oylandı ve kabul edildi.

Dolayısıyla Türkiye, 22 Temmuz tarihinde erken genel seçime gidecek. Süreç, yarın TBMM Genel Kurulu'nda alınacak kararla başlayacak. Türkiye'nin önünde seçim için yaklaşık 80 günlük bir süre bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Aydın, daha sonra yaptığı açıklamada, seçimlerde 2000 yılı, yani 7 yıl önceki nüfus verilerinin uygulanacağını kaydetti. Böylece illerin milletvekili sayıları aynı olacak. YSK Başkanı Aydın, "2000 yılı sayım sonuçlarına göre milletvekili dağılımı yapılacak. Bizim için uygun, bir sorun yok" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise, "Yasa yetişirse 22 Temmuz tarihinde halk cumhurbaşkanını seçebilir" dedi.

Komisyon, sonrasında gündemde olan 25 yaşında milletvekili seçilmesi ve bağımsız milletvekilleri için bileşik oy pusulası kullanılmasıyla ilgili anayasa düzenlemesinin görüşmelerine geçti. Bu düzenlemeler bu gece tamamlanacak ve büyük bir ihtimalle yarın Genel Kurul gündeminde yer alacak. Bunun için de yarın Genel Kurul gündeminin belirlenmesi amacıyla sabah saatlerinde bir Danışma Kurulu toplantısı yapılacak.

(AU-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title