Haberler

Erdoğan-Motlanthe Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye için ortaya attığı "Yemen Modeli"ne ilişkin, "Yemen Modeli'nin üzerinde düşünülebilir, konuşulabilir ama Yemen Modeli'nde biliyorsunuz Beşşar Esed'in görevi"...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suriye için ortaya attığı "Yemen Modeli"ne ilişkin, "Yemen Modeli'nin üzerinde düşünülebilir, konuşulabilir ama Yemen Modeli'nde biliyorsunuz Beşşar Esed'in görevi bırakması gerekiyor. Şu anda Esed'i buna hazırladılar mı hazırlamadılar mı bunu bilemem. Tabii nasıl bırakacağı da çok önemli. Yemen Modeli'nde bu noktada bazı sıkıntılar ama Yemen Modeli şu andaki duruma göre masaya yatırılabilecek bir modeldir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Kgalema Petrus Motlanthe ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-G-20 Zirvesi'nin gündemi-

Erdoğan, "Suriye'deki son gelişmeler karşısında Türkiye olarak bundan sonraki adımınız ne olacak" sorusuna, şu karşılığı verdi:

"Şu anda Suriye'nin yanında destek olarak Rusya Federasyonu görünüyor. Çin seyahatimde Çin Devlet Başkanı Şintao, bize, 'Sizinle düşüncelerimiz örtüşüyor. Şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi'nde 8 veto yaptık. Bunun ikisi Suriye ile ilgiliydi ama bundan sonra Suriye ile ilgili bir veto uygulamayız' demişti. Bilmiyorum, şimdi önlerine böyle bir şey gelirse böyle bir veto uygularlar mı-"

Suriye yönetimine destek veren bir başka ülke olan Rusya'nın yöneticileri Putin ve Medvedev ile telefon görüşmeleri yaptığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu görüşmeler sonrasında 'dışişleri bakanlarımıza talimatlar verelim' dedik ve dışişleri bakanlarımızı bu konuyla ilgili çalıştırmaya başladık. Tabii şimdi Rusya Federasyonu yeni bir teklifle ortaya çıktı. Bizim yaptığımız uluslararası toplantıya kendileri katılmadığı için kendisi bir uluslararası toplantı yapma gayreti içine girdi ve bunun için bir çağrı yaptı. Buna kimler katılır bilemem ama biz Türkiye olarak da Dışişleri Bakanıma bunu söyledim, biz Türkiye olarak ona da katılırız problem değil. İran, Rusya, Çin dışişleri bakanları olarak bir araya gelinir. Önemli olan bu problemi çözmektir. Başka kimler katılır bilemem. Fakat önümüzde biliyorsunuz G-20 Zirvesi var, Meksika'da. Bunun da süresi yaklaştı. 2 hafta sonra orada olacağız. Orada dar kapsamlı bir görüşmeyi devlet ve hükümet başkanları olarak yapacağız. Oraya yapacağımız görüşmelerden sonra ne gibi adımlar atacağımızı ve bunun yol haritasını da tabii ki belirleyeceğiz ama burada BM Güvenlik Konseyi'nin, bunun yanında Arap Ligi'nin, bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üzerinde çok önemli görev var. Bu kurumların atacağı adımlar, bizim atacağımız adımlar için belirleyici olacaktır."

-"Yemen Modeli tartışılabilir"-

Başbakan Erdoğan, Rusya'nın Suriye için ortaya attığı "Yemen Modeli" hakkındaki görüşünün sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Yemen Modeli'nin üzerinde düşünülebilir, konuşulabilir ama Yemen Modeli'nde biliyorsunuz Esed'in görevi bırakması gerekiyor. Şu anda Beşşar Esed'i buna hazırladılar mı hazırlamadılar mı bunu bilemem. Tabii nasıl bırakacağı da çok önemli. Yemen Modeli'nde bu noktada bazı sıkıntılar var ama Yemen Modeli şu andaki duruma göre masaya yatırılabilecek bir modeldir. Üzerinde konuşulabilir, tartışılabilir. Tabii Suriye'nin bir Yemen olmadığını da göz ardı etmemeliyiz. Bunu da iyi düşünmeliyiz ve ona göre bir adım atmakta fayda var diye düşünüyorum. Yeter ki o masaya gelsin, onu konuşmaya başlayalım."

-Güney Afrika ile stratejik ortaklık...-

Erdoğan, "Sizler için Güney Afrika Cumhuriyeti'nin (GAC) stratejik ortak olarak algılanması mümkün mü-" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Afrika kıtası içerisinde, şüphesiz ki Sahra altında özellikle çok önemli bir konumu, çok önemli bir yeri var. Orada 82 yıllık bir mücadelenin sonunda ki bu bir özgürlük mücadelesiydi. Bugün de bunun 100. yıl dönümünde bizimle beraberler. Böyle bir mücadeleden sonra GAC çok anlamlı bir kalkınma performansı ortaya koymak suretiyle önemli bir yer tutuyor. Afrika kıtası içerisinde de tabii ki saygınlığı olan önemli bir ülke. Şu anda da GAC ile Türkiye arasındaki ilişkiler bizi ister istemez zaten böyle bir yere doğru götürüyor. Bizim için böyle bir stratejik ittifakı gerçekleştirmek, aslında GAC ile aramızda geleceğe yönelik ileri demokrasi açısından da önemli bir bakışı sergilemektedir. Zira GAC parlamenter demokrasiye geçtikten sonra ortaya koyduğu adımlarla da bu konuda hakikaten Afrika kıtası içerisinde çok çok farklı bir konum elde etti. İnanıyorum ki bu demokrasiden ileri demokrasiye geçişte bu süreci çok daha anlamlı kılacak atmış veya atan GAC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında böyle bir stratejik ittifakı oluşturmak bizim için de önemli bir adım olur diye düşünüyorum. Bunları da aramızda muhakkak değerlendireceğiz ve bunun da adımlarını en kısa zamanda atacağız diye düşünüyorum. Bu bizim aynı zamanda ekonomik alandaki işbirliğimizle de yakından ilgili bir konu."

(Bitti)

Muhabir: Hasan Öymez / Adem Kadam

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Beşşar Esed Suriye Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title