Haberler

Erdoğan: Kimi Kararlar Bizi Çıldırtmıştır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın Kimi Kararlarının Kendilerini Çıldırttığını İfade Ederek, 'Danıştay'ın Bizim Dönemimizde Bazı Yatırımlara Karşı Takındığı İdeolojik Tavır, Ülkemize Ciddi Miktarda Kaynak Kaybettirdi' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kimi kararlarının kendilerini çıldırttığını ifade ederek, ''Danıştay'ın bizim dönemimizde bazı yatırımlara karşı takındığı ideolojik tavır, ülkemize ciddi miktarda kaynak kaybettirdi'' dedi.

Erdoğan, Sakarya Valiliği ve Belediye Başkanlığının verdiği iftar yemeğine katıldı.

Türk milletinin yaşadığı büyük felaketlerden birinin 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi olduğunu ve bu dönemde yüzlerce gencin zamansız şekilde hayatını kaybettiğini anlatan Erdoğan, ''12 Eylül sonrasında da birçok gencimizi idamlarda, işkencelerde yitirdik. Bu dönem birden bire olup biten bir süreç olmadı. 'Bir sağdan, bir soldan idam ettik' dediler. Ne demek bir sağdan, bir soldan? Suçluysa cezasını çeker ama kalkıp burada bir denge politikası yürütemezsiniz'' diye konuştu.

Anayasa değişikliğiyle Türkiye'de bir daha darbeler yaşanmaması için zihniyet değişimi yapmaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bir genci dipçikleyerek öldüremezsiniz, yargısız infaz yapamazsınız. Darbe, tanımı içinde bunları gizler. Bir daha bunlar yaşanmasın, bu ülke bir daha darbe görmesin diyoruz.''

Başbakan Erdoğan, ''Anayasada egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun iddia edildiğini, ancak pratikte bunun böyle olmadığını'' ifade ederek, ''Bunu ibret verici hadiselerle gördük. 367 garabetini, parti kapatma tehlikesini yaşadık. Parlamentonun yüzde 65'i bizim milletvekillerimizden oluşuyor ama Başbakan, kabinenin yarıdan fazlası yargılandı ses mi çıkardık? Her şey olabilirdi, ana muhalefet bile buna şakşakçılık yapmıştır, alkış tutmuştur. Demokratik parlamenter sistem içinde böyle bir şey olabilir mi? Türkiye bunu yaşadı ama'' diye konuştu.

Türkiye'de bazı işlerin siyasetle sonuçlandırılamadığını, ''siyaset üstü kurumların var olduğunu'' belirten Erdoğan, bu kurumların da Anayasa değişikliğine destek vermeleri gerektiğini söyledi.

''Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kimi kararları bizi çıldırtmıştır'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''1992 veya 1993, Telekom özelleştiriliyor, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi engelliyor. O zamanki değere baktığımızda Türkiye bu tavırlardan dolayı 25 milyar dolar kaybetti. O dönemde Türkiye'nin dış borcundan daha fazla, Türkiye'nin bütçesine yakın bir miktar. İdeolojik yaklaşımlar nedeniyle Türkiye çok ciddi bir kaynak kaybına uğradı. Danıştay'ın bizim dönemimizde bazı yatırımlara karşı takındığı ideolojik tavır, ülkemize ciddi miktarda kaynak kaybettirdi. İzmir'i örnek veriyorum, Alsancak Limanı... 30 ay oyaladılar, 30 ay da kararı geciktirdiler ve 1.5 milyar dolar kaybettik ama öbür tarafta Tam Gün Yasası...

Diyoruz ki 'hastanelerdeki doktorlarımız ful çalışsın.' Beyefendiler 'hayır' diyor. Şu anda büyük ölçüde yüzde 80-85 devlet hastanelerinde doktorlarımız Tam Gün Yasası'nı kabul etmiş durumdalar, fakat malum bir grup, dernek, Danıştay'a müracaatla... Sağlık Bakanlığının basın açıklamasından hareketle Tam Gün Yasası hakkında 24 saatte iptal kararı veriyorlar. 30 ayda karar veremediğin herhangi bir konu varken, 24 saatte bu kararı nasıl verebiliyorsun. Bunu söylediğimiz zaman diyorlar ki, 'Başbakan siyaset yapsın, hukuk işine karışmasın.' Ne demek ya, bu beni yaralıyor, ben Cumhurbaşkanından sonra yürütmenin başıyım şu anda, bu işi kovalamak zorundayım. Bu hastaneleri sen yönetmiyorsun, biz yönetiyoruz, halkımıza hesabı biz veriyoruz.''

-12 EYLÜLDE ÜSTÜNLERİN HUKUKU SONA ERECEK-

Anayasa değişikliğiyle 12 Eylülde üstünlerin hukukunun sona ereceğini, hukukun üstünlüğünün hakim olacağını söyleyen Erdoğan, şöyle dedi:

''Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda düzenlemesine bakın, yalan söylüyorlar, atama yoktur, tamamen hepsi seçimle geliyor, Cumhurbaşkanı bile atama yapmıyor. Cumhurbaşkanının önüne tercihler geliyor, o tercihlerden birini atıyor. Ve bu bizimle gelmedi, daha önce de vardı, uygulamaya da devam ediyor. Sıkıntıları bunların başka. Bizden önceki cumhurbaşkanları nasıl seçildiyse bizde öyle seçtirmediler, ne oyunlar oynadılar hatırlayın o günleri. Ve ondan sonra biliyorsunuz yine biz halk oylamasına gittik, tamam dedik biz varız halka gideceğiz, bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçsin ve yüzde 69 ile halk oylamasında biliyorsunuz bu düşüncemiz karşılık buldu ve geçti. Bundan sonra halk seçecek. Kim bunu halka getirdi, biz. Biz halkımıza güveniyoruz ya. Bizim halkımızdan şüphemiz yok, halkımızın seçtiği en güzelidir.''

Erdoğan, Anayasa değişikliklerinde yargının siyasallaşmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda, dedim ya alt kademe mahkemeleri derler, birinci derece mahkemeleri derler, neyse Türkiye'nin 81 vilayetinden hakimler savcılar ne yapacaklar, tercihlerini kullanacaklar ve 10 tane hakimler savcılar yüksek kurulu üyelerini belirleyecekler. Bunu biz belirlemiyoruz ki, Millet Meclisi'nden seçilen bir tane HSYK üyesi yok. Ayıptır, niye atama diyorsunuz. Yazarı çizeri bile bakıyorsunuz çıkıyor diyor ki, bunlar kendilerine atama yapıyor. El vicdan ya, el insaf ya, sorun bunlara nerede var, içine bakmamış. Biz Avrupa Birliği üyesi ülkelerden örnekler veriyoruz. Her ülkede hükümetlerin seçtiği, federal meclisin, konseyin seçtiği üyeler var. Bizdeki gibi örneği yok. İlk defa biz işi tabana yayıyoruz ve Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi, buraları artık birilerinin arka bahçesi olmaktan çıkıyor, burası artık milletin bahçesi olacak. Üstünlerin hukuku olmayacak, hukukun üstünlüğü olacak, demokratik parlamenter sistem neyi gerektiriyorsa biz bundan yanayız.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title