Haberler

Erdoğan: İstikrarın Yolu Dayanışmadan Geçiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçinde Bulunulan Bölgenin İstikrarının, Huzurun, Barışın, İşbirliği ve Dayanışmanın Daha da Artırılmasından Geçtiğini Belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, içinde bulunulan bölgenin istikrarının, huzurun, barışın, işbirliği ve dayanışmanın daha da artırılmasından geçtiğini belirterek, ''Bölgemizdeki tüm meseleleri geride bıraktığımızda, barış, adalet ve huzuru pekiştirdiğimizde, kültürel ortak paydaları daha fazla işlettiğimizde, inanıyorum ki bu bölge dünyanın ekonomik cazibe merkezine, ekonomik güç merkezine dönüşecektir'' dedi.

Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katılmak üzere İstanbul'da bulunan devlet başkanları onuruna Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, mali disiplini ve para politikalarını tavizsiz uygulayarak 2011 yılına çok daha büyük umutlarla girdiğini söyledi.

İhracatın hızla arttığını, turizm gelirlerinin yükseldiğini, yatırım ortamının daha da iyileştiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin katılım müzakerelerini yürüttüğü AB ülkelerinden daha iyi bir performans sergilediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, bütçe açığı ve borç yükü noktasında Türkiye'nin Avrupa'nın birçok ülkesinden iyi durumda olduğunu, bu alanlarda Maastricht kriterlerini şimdiden yakaladığını vurgulayarak, ''Maastricht kriterlerinin yüzde 60 olduğunu düşünürsek, yüzde 42,5 kamu net borç stoğu noktasında şu anda yakaladığımız böyle bir alan var'' dedi.

''Türkiye, çok büyük bir özgüvenle geleceğe doğru ilerliyor'' diyen Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi tüm ülkelerin de böyle bir özgüvene sahip olmasını, küresel ekonomide bugünkünden çok daha etkin olmalarını gönülden arzu ettiklerini kaydetti.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Hiç kuşkusuz bölgemizin istikrarı, huzurun, barışın, işbirliği ve dayanışmanın daha da artırılmasından geçiyor. Bölgemizdeki tüm meseleleri geride bıraktığımızda, barış, adalet ve huzuru pekiştirdiğimizde, kültürel ortak paydaları daha fazla işlettiğimizde, inanıyorum ki bu bölge dünyanın ekonomik cazibe merkezine, ekonomik güç merkezine dönüşecektir. Türkiye olarak, barış, huzur ve adaletin, ekonomik kalkınmada önemli faktör ve itici güç olduğuna inanıyor ve bunun için çaba harcıyoruz.''

Hükümetinin 8 yıl önce ''dış politikada sıfır sorun'' ilkesini benimsediğini ve bunun gereklerini yerine getirdiğini ifade eden Erdoğan, bugün, bu çabalarının çok ciddi ve yararlı sonuçlar verdiğine, bölgesel işbirliklerinin çok geliştiğine ve bölge ülkelerinin hep birlikte kazandığına şahit olunduğunu belirtti.

Erdoğan, Türkiye'nin mücadelesini verdiği ''sıfır sorun'' politikasının Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bölgesinde de benimsenmesinin, ülkelerin ve halkların geleceği adına mutlaka yararlı sonuçlar doğuracağını vurguladı.

-''EİT TÜM DÜNYADA DİKKAT ÇEKİKOR''-

EİT çerçevesinde son olarak Mayıs 2006'da, Bakü'deki 9'uncu zirve sırasında bir araya geldiklerini belirten Erdoğan, bu geçen zaman zarfında Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu örgütün çalışmalarını yakından izlemeye devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, yarınki zirve toplantısında örgütün dönem başkanlığını üstlenecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, örgütün çalışmalarına şimdiye kadar verdikleri önemi bir kez daha vurgulamak istediğini belirtti.

Erdoğan, bu çerçevede, iki yıla yakın bir süre EİT Dönem Başkanlığını yürütmüş olan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a, dönem başkanlıkları sırasındaki başarılı ve etkin çalışmaları için tebriklerini sunduğunu ifade etti.

''Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, eşsiz jeo-stratejik konumu, doğu-batı arasındaki birleştirici özelliği nedeniyle tüm dünyada dikkat çeken bir bölgesel ekonomik oluşum konumuna yükseldi'' diyen Erdoğan, ''Örgütümüz, 8 milyon kilometrekarelik bir alanda, 400 milyonluk bir nüfusu temsil ediyor. Bu bölge, geniş tabii kaynakları ve dinamik iş gücü ile büyük bir kalkınma potansiyelini, muhteşem bir ekonomik potansiyeli barındırıyor. Bu avantajlarımızı, özellikle ülkelerimiz ve halklarımız için bir fırsata dönüştürmek noktasında Ekonomik İşbirliği Teşkilatının önemli bir imkan olduğuna inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title