Haberler

Erdoğan'ın Bahsettiği 'Churchill'in Hıçkırığı' Nedir

Güncelleme:

Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki sınırın Amman'a yönelen bir girinti oluşturan zikzaklı kısmı, rivayete göre Winston Churchill'in hıçkırığının sonucu oluşmuş.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmasına, Ortadoğu'nun yakın tarihi hakkında akademik bilgiler vererek başladı. Bölgenin, Osmanlı bakiyesi olduğunu ve geçmişte İstanbul'dan yönetildiğini hatırlatan Erdoğan, sınırların 1. Dünya Savaşı'nın ardından cetvelle çizildiğini belirtti.

"CHURCHILL'İN HIÇKIRIĞI..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, tarih literatürüne 'Churchill'in Hıçkırığı' olarak geçen rivayetten de bahsetti. Erdoğan, "Birinci Dünya Savaşı'nın galibi olan egemen güçler Kahire'de bir masanın etrafına oturdular, ellerine bir cetvel aldılar sınırlar orada çizildi. Meşhur bir espriyi de hatırlatmak isterim. Ortadoğuda iki ülkenin sınırları düz zikzaklar çizer. O sınıra hala 'Churchill'in hıçkırığı' adı verilir. Nedenini hocalarım bilir, oraya girersem biraz ayıp olur. Sınırlara baktığınızda keyfi çizildiğini görürsünüz." şeklinde konuştu.

HARİTAYI ÇİZERKEN HIÇKIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'Churchill'in Hıçkırığı', tarih literatürüne girmiş bir rivayettir. Rivayet odur ki; Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki sınırın Amman'a yönelen bir girinti oluşturan zikzaklı kısmı, mükellef bir yemek sonrası bu işle ilgilenen İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in bir hıçkırığının sonucu oluşmuştur. Churchill, haritayı çizerken hıçkırmış, zikzak bu şekilde oluşmuş ve harita o haliyle belirlenmiştir. Literatüre "Churchill'in hıçkırığı" diye geçen olayın gerçeklik payı tartışmalı olmakla beraber, işaret ettiği algının, bölgenin dünü kadar bugününe de etkisi büyük olmuştur.

İşte o harita

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan Ürdün Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Muhsin Şentürk kimdir? Yargıtay Muhsin Şentürk neden çekildi? 2 milyon TL'nin aylık faiz getirisi ne kadar? Halkbank, Akbank, Yapı Kredi, Garanti Bankası faiz getirisi! TAM ATM nedir, ücretsiz mi? TAM ATM'de hangi bankalar var, özel bankalar var mı? 12 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 12 Mayıs burç yorumları nedir? Cihan Çanak kimdir? Cihan Çanak kaç yaşında, mevkiisi ne, hangi takımda oynuyor? Indiana Pacers New York Knicks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 11 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 70. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Galatasaray kombineleri bitti mi? 2024-2025 sezonu kombine satışları devam ediyor mu? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 55. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 10 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2. eleme adayı kim oldu? 10 Mayıs Cuma Survivor potaya kim gitti? Survivor kim kazandı? 10 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Nafile Namazları Camide mi Yoksa Evde mi Kılmak Daha Faziletlidir?
CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (9)

KAAN:

TAYYİBİDE PARALELİDE SEVMİYORUM

16
17
yanıtYanıtla
VATANSEVER..:

BUGUN BOP PROJESİYLE O SINIRLAR YENİDEN CİZİLİYOR VE BU POROJENİN EŞ BAŞKANIDA SENSİN TAYYİP BEY HATIRLATIRIZ :)

15
5
yanıtYanıtla
MALATYALI:

TÜRKİYEYİ DE ŞÖYLE BİR HIÇKIRIK TUTSA VE GİDİP ŞU MUSUL KERKÜK ERBİL ŞAM HALEP KOBANİ VS. ALIP ORALARI TEKRAR ANAVATAN TOPRAKLARINA KATSAK HİÇ FENA OLMAZ YANİ. . .

18
1
yanıtYanıtla
MersinliTürkCafer:

ondan sonra yicegin ticari ambargolarla iran gibi sikisirsin, bakkalar cakkallar sekeri cayi gene karaborsa eder, akincilar caginda degiliz artik.

yanıt0
yanıt0
haydero yeno:

ulan bun tarih bilgisi 000000 eline vermisler kagidi okuyor bunu anladigi sadece kutular

6
12
yanıtYanıtla
VATANSEVER..:

BİTANE AKPKK LI DİNGİL YAZMIS AVRUPAYI TİR TİR TİTRETECEZ DİYE . ) ULAN SİZ ÖNCE ORTALIGI SAVAŞ ALANINA CEVİREN YAKIP YIKAN İSTEDİKLERİ GİBİ AT KOŞTURAN PKK YI DAGDAKİ KARAYILANLARI HAPİSTEKİ ÖCALANI Bİ TİTRETİN DE ONDAN SONRA AVRUPAYI TİTRETİRSİNİZ :))))))))))) ALLAH BU AKPKK LI TROLLERE AKIL FİKİR VERSİN NE DİİM :)

8
6
yanıtYanıtla
komedi:

İyi ki hıçkırmış, ya bir de hapşırsaydı ne olurdu acaba?

8
0
yanıtYanıtla
İHALE ):

hahahaha ne hıçkırıkmış bea yavvv ülkeyi kopmle yenidençizmiş neredeyse :)))

5
1
yanıtYanıtla
GERÇEK:

Özellikle Suriye Irak sınırı tam bir komediydi. Fırat Dicle arası Mezopotamya coğrafyası adeta keyfi olarak bölünmüş hiçbir doğal engeller göz önünde bulundurulmaksızın. Şimdi bu sınır IŞİD tarafından ortadan kaldırıldı fiilen. Bugün Ortadoğu bu haldeyse 1. Dünya harbinin sonunda emperyalistler tarafından çizilen keyfi sınırlar yüzündendir.

5
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title