Haberler

Erdoğan, Gap Eylem Planını Açıkladı (1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümetin Uzun Süredir Üzerinde Çalıştığı Gap Eylem Planı'nı Diyarbakır'da 12 Bakan ve Onlarca Milletvekilinin Katılımıyla Açıkladı. Projeye Bu Yıl 1 Milyar YTL Ek Ödenek Sağlandığını Dile Getiren Erdoğan, 2.7 Milyar Kilowatt Elektrik Üretimi ve 1.8 Milyon Hektar Alanın Sulamasının Sağlanacağını, 3.8 Milyon Kişilik İş İmkanı Yaratılacağını Kaydetti.

İnan Gedik bildiriyor- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı GAP Eylem Planı'nı Diyarbakır'da 12 Bakan ve onlarca milletvekilinin katılımıyla açıkladı.

Diyarbakır Ziya Gökalp Spor Salonu'nda, düzenlenen programa Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanları Cemil Çiçek, Nazım Ekren, Mehmet Şimşek ve Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak katıldı. Ayrıca toplantıya AKP Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat, Necati Çetinkaya ve Fatma Şahin, Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, çoğu bölge milletvekilleri olmak üzere 40'ın üzerinde vekil, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve bölgede yatırım yapan işadamları katıldı.

73 yatırımı kapsayan projeyi anlatan Erdoğan, kimlik siyaseti yapmadıklarını, milli siyaset yaptıklarını söyledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in toplantıya katılmamasını eleştiren Erdoğan, kimlik siyaseti yapanlara Diyarbakır halkının sandıkta cevap vereceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, GAP eylem planının, yüzyılın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu bir sosyal restorasyon projesidir, bir kardeşlik projesidir. Yıllardır bölge insanımız başta olmak üzere milletimize evlat acısı yaşatan bölücü terör belasının istismar ettiği sosyoekonomik yaralar bu projelerle inanıyorum ki bütünüyle kapanacaktır" dedi.

Erdoğan, Projeye bu yıl 1 milyar YTL ek ödenek sağlandığını belirterek, 2.7 milyar kilowatt elektrik üretimi ve 1.8 milyon hektar alanın sulamasının sağlanacağını bildirdi. Projeyle 3.8 milyon kişiye iş imkanı yaratılacağını kaydeden Erdoğan, proje kapsamında 2008'de Diyarbakır'da, 2009'da Gaziantep ve Şanlıurfa'da cazibe merkezi oluşturulacağını kaydetti. Teşvik politikasının bölgesel potansiyele uygun şekillendirileceğini ifade eden Erdoğan, KOBİ'lere önemli destekler sağlanacağını, bölgedeki yatırım projelerinin destekleneceğini açıkladı. Erdoğan, turizm altyapısının geliştirileceğini, sosyal gelişmelere hız kazandırılacağını vurguladı.

-HÜKÜMET DİYARBAKIR'A ÇIKARMA YAPTI

AKP ve Hükümet, Gap Eylem Planı açıklaması için Diyarbakır'a çıkarma yaptı. Ankara'dan THY'ye ait uçakla bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, bürokratlar, STK temsilcileri Diyarbakır'a geldi. Erdoğan ise ana uçağıyla Diyarbakır'a gelmeyi tercih etti. Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelmesi nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat timlerinin de bulunduğu yaklaşık 6 bin polis Erdoğan ve diğer katılımcıların güvenliğini sağladı. Miting yapmak yerine kapalı spor salonunda konuşmayı tercih eden Erdoğan'a, AKP'liler büyük sevgi gösterisinde bulundu. Bu arada salona girmek isteyen AKP Diyarbakır İl Gençlik Kolları Üyeleri ile polis arasında arbede yaşandı. Arbede de polis cop kullanarak, partilileri salonun çevresinden uzaklaştırdı. Olayı duyan bazı bakanlar salondan çıkarak olay yerine geldiler ve gelişmeler hakkında bilgi alıdılar.

Erdoğan, eylem planını yaklaşık 1.5 saati aşan bir konuşmayla açıkladı. salonun havasız ve sıcak olması nedeniyle Erdoğan ve Bakanlar ceketlerini çıkarmak zorunda kaldılar. Bazı partililer de baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenlere salonun çevresinde bulunan sağlık ekipleri müdahale etti. Erdoğan'ın konuşması sık sık alkışlar ve "Vur Vur İnlesin Deniz Baykal Dinlesin", "Türkiye Seninle Gurur Duyuyor" sloganlarıyla kesildi. Erdoğan'ın konuşmasında Kürt sorununa dair sözleri de partililer tarafından "Türk-Kürt Kardeştir, Ayrım Yapan Kalleştir" sloganıyla karşılandı. (ANKA)

(SÜRECEK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title